VG-62:n kasvatti Sampo Ranta valmistautuu NHL-varaustilaisuuteen

Tässä kuussa täysi-ikäistyvä lätkän maailmanmestari lomailee ja treenaa kotona Naantalissa

Naantalilainen maailmanmestari Sampo Ranta viettää kesätaukonsa kotikaupungissaan Naantalissa. Kiekkoilijan loma ei ole pelkkää rentoutumista, vaan myös kuntoa ylläpitävää voimaharjoittelua. Kuva: Ragip Önsoy.

Seitsemän pelin voittoputki toi Pikkuleijonille 29.4. MM-kisojen kirkkaimman mitalin, kun se kaatoi finaalissa Yhdysvallat luvuin 3–2. Ensimmäisestä MM-kisaurakastaan palautuva naantalilainen laitahyökkääjä Sampo Ranta on kohdistanut katseensa jo tuleviin koitoksiin: kesäkuiseen NHL Draft -varaustilaisuuteen, syksyllä alkavaan uuteen kauteen Jenkeissä sekä U20-maajoukkuevalintoihin.

JÄÄKIEKKO. Jääkiekon alle 18-vuotiaiden maajoukkueessa maailmanmestaruuden huhtikuussa saavuttanut Sampo Ranta on palannut kotikaupunkiinsa Naantaliin. Nuori mies on monella tapaa uuden edessä: Yhdysvaltalaisen USHL-juniorisarjan Sioux City Musketeers -joukkueen riveissä tänä keväänä lopettanut ja 31. toukokuuta 18 vuotta täyttävä Ranta nostettiin marraskuussa NHL Central Scoutingissa A-luokan lupaukseksi.

– A-luokitus tarkoittaa sitä, että minua pidetään todennäköisenä ykköskierroksen varauksena vuoden 2018 NHL Draftissa, joka järjestetään Dallasin American Airlines Centerissä 22. – 23. kesäkuuta. Odotan innolla tätä ainutkertaista tilaisuutta, jonka kautta on mahdollista saada varaus NHL:ään, Ranta selittää.

Kesätreenit hyvässä vauhdissa

Kauden päätöstä seurasi viikon kestänyt huilijakso, jonka jälkeen Ranta aloitti kesätreeninsä Naantalissa. Ranta sanoo, että kuntotasoa pidetään yllä kesälläkin lajia tukevalla voimaharjoittelulla.

– Kaksi kertaa päivässä tulee treenattua monipuolisesti pyöräilyn, juoksun sekä punttisalin merkeissä, Ranta kertaa treenirutiiniaan.
– Kesäni vietän NHL:n varaustilaisuutta lukuun ottamatta koti-Suomessa, lähinnä Naantalissa perheen parissa. Otan tästä parista kuukaudesta, jonka ehtii kotona olla, kaiken mielelläni irti, lisää Ranta.

Kolmivuotinen projekti

Ensimmäisissä maailmanmestaruuskilpailuissaan heti kultaa voittanut Ranta kertoo maajoukkueen olleen kolmivuotinen projekti, jonka eteen paiskottiin töitä olan takaa.

– Projekti alkoi jo U16-vaiheesta, josta edettiin U17-vaiheen kautta U18-maajoukkueeksi. Maailmanmestaruuskisat ovat tämän pitkän projektin päätapahtuma, koska aiemmissa vaiheissa sellaisia ei vielä ole. Suurin osa maajoukkueessa pelanneista oli siis ollut mukana koko kolmen vuoden ajan. Siinä ajassa porukka ehtii hitsautua tosi läheiseksi ja tutuksi, iloitsee Ranta.

Isoimpana tavoitteenaan Ranta mainitsee U20-maajoukkueeseen pääsyn.

– Näen, että minulla on paljon annettavaa hyökkääjän pelipaikalla, jota olen aina pelannut. Haluan tehdä maalipaikkoja, viimeistellä maaleja sekä ylipäätään olla paljon kiekossa, hän toteaa.

VG-62:n kasvatti maailmalla

Naantalilaisessa VG-62:ssa jääkiekkoharrastuksen aloittanut Ranta on pelannut urallaan myös niin TPS:n C-junioreissa kuin EC Salzburgissa, Itävallassa. Rapakon taakse syksyllä 2016 Rannan houkutteli Sioux City Musketeers, jonka riveissä mennyt kausi oli hänelle viimeinen.

– Salzburg toimi ponnahduslautana Jenkkeihin, jossa olen pelannut nyt kaksi kautta. Meininki on siellä aivan erilainen kuin muualla: sarjat ovat huippuja, hallit täynnä ja tunnelma sitä myöten katossa, Ranta kertoo.

Ensi kaudeksi Ranta on lunastanut paikkansa Wisconsinin yliopiston joukkueessa.

– Kiekkoilen yliopistosarja NCAA:ssa ja opiskelen siinä samalla. Samassa joukkueessa tulee pelaamaan myös pari MM-hopeamitalistia Yhdysvaltain U18-maajoukkueesta, sanoo Ranta.

Finaalissa Pikkuleijonille hävinnyt USA:n maajoukkue oli Rannalle kokonaisuudessaa tuttu jo entuudestaan.

– Pelasin tuota jengiä vastaan juuri menneellä kaudella, hän jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy