Ruskon Maunun koulun oppilaat loihtivat kotikunnastaan taidetta

Ronja Kankare (vas.), Sini Nurminen ja Saara Virtanen esittelivät teoksiaan Vahdon kirjastossa.

Vahdon kirjastossa on esillä Maunun koulun oppilaiden tekemiä taideteoksia toukokuun loppuun saakka. Nuorten silmin -näyttely tuo esille nuorten näkemyksiä kotikunnastaan Ruskosta. Luonto ja yhteisöllisyys koetaan alueen rikkaudeksi, mutta kehitettävääkin on.

RUSKO. Nuorten aktivointiin suunnatun NATTA-hankkeen sekä Maunun yläkoulun oppilaiden yhteistyössä toteuttama Nuorten silmin -taidenäyttely siirtyi maanantaina 14. toukokuuta Ruskon kirjastolta Vahdon kirjastolle. Näyttelyn varsinaisia avajaisia vietettiin jo 19. huhtikuuta, jolloin avajaistapahtumassa nähtiin nuorten toteuttamaa taidetta laidasta laitaan, aina musiikista improvisaatioteatteriin.

NATTA (Nuori Aktiivinen Toimija Alueellaan) on Maskun, Ruskon ja Naantalin 4H-yhdistysten Leader-rahoitteinen hanke.

Sen tarkoituksena on, että nuoret olisivat aktiivinen osa omaa yhteisöään. Ajattelimme, että nuoret voisivat taiteen kautta tuoda esille, mikä kotikunnassa on hyvin ja mitä he haluaisivat muuttaa, taustoittaa Minna Hemgård Masku–Rusko–Vahto 4H-yhdistyksestä.

Sini Nurminen hyödynsi kollaasityössään sanomalehtiä.

Positiivinen näkökulma kotikuntaan

Prosessi lähti liikkeelle alkuvuodesta, jolloin Maunun koulun kahdeksas- ja yhdeksäsluokkalaiset aloittivat taideteostensa suunnittelun ja valmistuksen. Haasteita tuotti aluksi aiheen valinta, mutta toki myös perhosia oli hiukan vatsassa.

Monet nuorista oli aluksi vähän, että ”en minä kehtaa omia töitäni viedä johonkin näyttelyyn”, kertoo kuvataiteen opettajana toimiva Kristiina Ponsimo todeten kuitenkin samalla, että jännityksestä huolimatta luova työ koettiin varsin merkitykselliseksi.

Taideteosten toteutukseen käytettiin muun muassa akryyli-, öljy- ja vesivärejä, palettiveitsiä ja pensseleitä. Kollaasimaisempiin teoksiin hyödynnettiin esimerkiksi sanomalehtiä. Teokset ovat niin yksilö-, pari- kuin ryhmätöitäkin, ja näytteillä on kaikkineen 19 teosta tai teoskokonaisuutta.

Minna Hemgårdin nuorten tyytyväisyys kotikuntaansa kohtaan jopa hieman yllätti.

Kaiken kaikkiaan oli hienoa nähdä, millainen näkemys nuorilla on tästä paikasta. Erityisesti ilahdutti se, miten positiivinen näkökulma heillä on omaan alueeseensa, hän ihastelee.

Erityisenä rikkautena kotikunnasta nousi esille sen luonnonläheisyys, joka päätyikin monen teoksen aiheeksi. Kehitettävää löytyi puolestaan tarpeeksi myöhäiselle auki olevien nuorten ajanviettopaikkojen suhteen. Myös graffitiseinää toivottiin.

Ronja Kankareen maalaus.

Taidetta tulevaisuudessakin

Maunun koulussa opiskeleva Sini Nurminen toteutti yhdessä luokkatoverinsa kanssa kollaasiteoksen, jossa otettiin kantaa auttamisen tärkeyden puolesta. Tausta-ajatuksena oli, että koska Ruskolla asiat ovat niin hyvin, voisivat ruskolaiset auttaa apua tarvitsevia ihmisiä.

Parasta Ruskolla on puhdas ja raikas ilma. Myös ihmiset ovat täällä tosi kivoja, kuvailee Nurminen, jonka mukaan kuvataiteeseen liittyvä ala voisi kiinnostaa myös tulevaisuudessa.

Minustakin ihmiset ovat täällä tosi ystävällisiä, kertoo puolestaan ruskolaisista kodeista kertovia pienoismalleja luonut Saara Virtanen, joka niin ikään pitää mahdollisena suuntautumistaan kuvataidealalle.

Valokuvan pohjalta metsäisen maisematyön maalannut Ronja Kankare painottaa alueen yhteisöllistä ilmapiiriä.

Tämä on tosi turvallinen paikka. Esimerkiksi kun äsken tulin tänne kirjastolle, unohdin avaimet skootteriini virtalukkoon. Pian Saara toi ne minulle, ja minä vain totesin siinä, että onneksi tämä on Vahto.

Ruskon ja Vahdon kirjastot ovat osoittaneet jo kiinnostustaan siihen, että nuorten taidenäyttelystä tulisi jokavuotinen perinne. Vastavuoroisesti myös nuoret taiteilijat ovat kiinnostuneita ajatuksesta.

Nuorten silmin -näyttely on esillä Vahdon kirjastossa 31.5. asti.

Teknisen työn valinnaisryhmän pojat ovat valmistautuneet jo grillikauteen.

Jaakko Virrankoski