Seurakuntakolumni: Kuka määrittelee Kunnon Ihmisen

KOLUMNI. Jokainen tuntee jonkun Kunnon Ihmisen. Kunnon Ihmisen kotona on aina siistiä, auto katsastetaan ajallaan ja verhot vaihdetaan puolivuosittain. Kunnon Ihmisellä on Kunnollinen Ammatti. Kunnon Ihmisen piha on haravoitu ja elämä kunnollisen tavallista, yllätyksetöntä ja keskinkertaista. Kunnon Ihminen elää niin kuin pitää, joidenkin kirjoittamattomien sääntöjen mukaan, jotka kuitenkin kaikkien pitäisi tietää.

Kunnon Ihmisen lähellä tavallinen ihminen tuntee helposti alemmuutta. Itse asiassa Kunnon Ihminen on aina se, joka pystyy arjessaan johonkin, johon Tavallinen Ihminen ei pysty. Yhdelle se on kodin itse remontoiminen, toiselle kesäkukkien siemenestä kasvattaminen, kolmannelle valokuvien tilaaminen ja albumiin järjesteleminen. Mistä nämä säännöt oikeaan elämään oikein tulevat? Kuka määrittelee Kunnon Ihmisen?

Voi kun elämä olisikin niin suloisen mustavalkoista, että ihmisen kunnollisuuden voisi jotenkin määritellä. Olisiko sittenkin niin, että melkein jokaisella on takaraivossa ääni, joka latelee sääntöjä, normeja ja vaatimuksia? Olen melko varma, että liki jokainen tuntee alemmuutta suhteessa johonkin toiseen ihmiseen – mutta myös paremmuutta. Aina löytyy joku, jota paheksumalla voi tuntea itsensä piirun verran paremmaksi ihmiseksi. Ja tässä on villakoiran ydin: kenenkään tehtävä ei ole heittää ensimmäistä kiveä, vaikka kiusaus arvosteluun olisi suuri.

Jokainen saa siivota ja laittaa kotiaan ja elämäänsä juuri sen verran kuin kokee tarpeelliseksi. Samaa siisteys- tai sotkutasoa ei kuitenkaan voi vaatia muilta. Toisten elämänvalintoja pitää kunnioittaa, vaikka kyseessä olisi lähisukulainen tai hyvä ystävä.

Jeesus ei aikanaan leimannut ihmisiä kunnollisiksi tai kelvottomiksi. Hän etsiytyi sinne, missä häntä tarvittiin. Sinne, missä ihminen kaipasi vahvistusta, rakkautta, Pyhää, sitä että hänet nähtiin sellaisena kuin hän on. Jeesus tarjoaa tätä läsnäolollaan. Arkinen siunaus ja Pyhän läsnäolo on juuri sitä, että Taivaan Isän puoleen voi huokaista juuri siinä missä on, oli koti puunattu tai pölyinen.

Sinikka Pietilä

Nuoriso- ja rippikoulutyön työalajohtaja

Maskun seurakunta