Sari Lehti ottaa Raision kirkkoherran viran vastaan ilolla

Paluu kotiseurakuntaan

Raision uusi kirkkoherra Sari Lehti aloittaa virassaan 1. syyskuuta. Kuva: Pasi Leino.

Uusi kirkkoherra on kartuttanut kappalaisen töidensä ohella Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin pappisasessorin luottamustehtävässä kokemusta seurakunnan hallinnollisten asioiden hoitamisesta sekä yhteistyöstä hallintoelinten ja luottamushenkilöiden kanssa.

SEURAKUNTA. Raisiolainen Sari Lehti valittiin Raision kirkkoherraksi kirkkovaltuustossa tiistaina 10. huhtikuuta järjestetyssä vaalissa. Tällä hetkellä Turun tuomiokirkkoseurakunnan kappalaisena toimiva Lehti sai vaalissa 22 ääntä annetuista 26 äänestä.

Lehti on samaan aikaan sekä iloinen että yllättynyt valinnastaan.

– Otan viran vastaan nöyrin mielin, vähän vielä hämmentyneenä, mutta ennen kaikkea onnellisena, kertoo Lehti tuntemuksistaan.

Virkavaalin jälkeinen 30 päivän mittainen kirkollisvalitusaika on käynnissä toukokuun alkupuolelle saakka.

– Juridisesti vaalissa annettu tulos on virallinen muutoksenhaun päätyttyä, mutta kyllä tässä uskaltaa jo iloita valinnasta, Lehti toteaa hyväntuulisena.

Raisiossa koko ikänsä asunut Lehti vihittiin papiksi vuonna 1995 omassa kotiseurakunnassaan.

– Turun tuomiokirkkoseurakunnan kappalaisena olen ollut kymmenen vuoden ajan. Sitä ennen työskentelin pappina Raision seurakunnassa, jossa minut myös vihittiin rakkaaseen virkaani 4.10.1995, Lehti sanoo.

– On ilo olla jälleen osa kaikin puolin erittäin hyvin hoidettua Raision seurakuntaa, lisää Lehti.

Pappisasessorin pesti jatkuu

Lehti toimii virkansa ohella Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin pappisasessorina. Pappisasessoriksi on kelpoinen seurakunnan tai seurakuntayhtymän virkasuhteessa oleva pappi, joka on suorittanut ylemmän pastoraalitutkinnon.

– Kolmivuotiseen luottamustehtävään minut valittiin marraskuussa 2015. Nyt on siis menossa viimeinen vuosi ensimmäisestä asessorikaudestani. Kausia voi olla kaksi peräkkäin, mutta pohdin tarkkaan Raision kirkkoherrana syksyllä aloittaessani, että riittääkö aikani enää luottamustehtävän hoitamiseen. Valinnat toiselle kaudelle tehdään ensi marraskuussa, joten päätöstä ei ihan heti onneksi tarvitse tehdä, punnitsee Lehti.

– Pappisasessorin tehtäviin kuuluu muun muassa tuomiokapitulin päätösesitysten valmistelu ja seurakuntiin suuntautuviin piispantarkastuksiin sekä uusien pappien kouluttamiseen osallistuminen, Lehti jatkaa.

Pertti Ruotsalo jää eläkkeelle syksyllä

Raision seurakunnan kirkkoherran virka tuli avoimeksi, kun kirkkoherra Pertti Ruotsalo ilmoitti jäävänsä eläkkeelle 1.9.2018 lukien. Turun arkkihiippakunnan tuomiokapitulin avoimeksi julistamaan virkaan haki viisi pappia, joista yksi myöhemmin peruutti hakemuksensa.

Ruotsalo tiesi jo 6-vuotiaana haluavansa papiksi. Nyt hän on ehtinyt tehdä pitkän uran pappina, kirkkoherrana, lääninrovastina ja pappisasessorina. Ennen Raisioon tuloa hän toimi pappina Porissa. Virkavapaallaan 80-luvulla hän lähti papiksi Ruotsiin Göteborgin seudun suomalaiseksi papiksi.

Katariina Mäkinen-Önsoy