Viljelijät kahvittelevat tiistaisin Paimiossa

Paimiolaisten viljelijöiden ensimmäinen yhteinen aamukahvittelu keräsi kymmenkunta viljelijää saman pöydän ääreen.

MTK:n Paimion tuottajayhdistys aloitti viljelijöiden aamukahvittelun. Ensimmäisessä tapaamisessa korostettiin yhteisön tarjoamaa tukea.

PAIMIO. Maanviljelijän ammatti voi olla yksinäistä hommaa. Ei ole työkavereita, joihin tukeutua, ei työyhteisöä ympärillä. Tähän ongelmaan halutaan löytää ratkaisu Paimiossa. MTK:n Paimion tuottajayhdistys aloitti tiistaina 6. maaliskuuta viljelijöiden kuukausittaisten aamukahvien järjestämisen. Joka kuun ensimmäisenä tiistaina viljelijät kokoontuvat yhteisen tunnin kahvittelun merkeissä ja saavat toisiltaan arvokasta vertaistukea. Tapaamisissa voidaan tietenkin käydä läpi isojakin asioita, joihin viljelijät haluavat löytää ratkaisun.

Tärkein asia on kuitenkin se tuki, jota samassa raskaassa ammatissa puurtavat voivat toisilleen tarjota.

– On iso uhka, että jokainen viljelijä käpertyy omaan nurkkaansa, etenkin nyt, kun alalla menee yleisesti aika huonosti, kertoi Paimion tuottajayhdistyksen puheenjohtaja Mikko Lindberg.

Viime vuosi oli maanviljelijöille huonoin 30 vuoteen. Yöpakkasia oli vielä myöhään keväällä, satokausi oli kolmisen viikkoa myöhässä ja rankat syyssateet vaikeuttivat tilannetta entisestään. Suomessa jäi vuoden 2017 aikana satoa korjaamatta sadan miljoonan kilon edestä.

Lindbergin mielestä kentän aktivointi onkin erityisen tärkeää vaikeina aikoina.

– Tämä aamukahvittelu on yksi keino, jota nyt käytämme ihmisten aktivointiin.

Lindberg kannusti maaliskuun tapaamisessa paikalla olleita kymmenkuntaa viljelijää käymään kahvihetkillä aktiivisesti ja tuomaan muitakin.

– Kertokaa tästä muillekin viljelijöille, ja tuokaa esille asioita, joita haluatte täällä käytävän läpi. Tämä on meidän kaikkien jaksamisen eteen tehty, ja toivottavasti tästä on jatkossa meille paljon hyötyä, sanoi Lindberg.

Kauran menekki nousi esille

Yksi asia, josta maaliskuun tiistaikahvittelussa puhuttiin, oli kaura. Osin jopa trendituotteeksi nousseet erilaiset kauravalmisteet ovat lisänneet kotimaisen kauran menekkiä.

– Viime syksynä kauran laatu oli hyvä ja samoin kauran menekki, nyökyteltiin Nesteen kahviossa pidetyssä tapaamisessa.

Kauran uskotaan olevan lähitulevaisuudessakin yksi kotimaisen viljelijän menestystuotteista.

– Kaurasta tehdyt tuotteet kuten nyhtökaura ja kaikki erilaiset kaurajuomat ovat monelle kaupunkilaiselle muotituotteita – terveellisiä ja kotimaisia sekä ympäristöystävällisiä. Eikä maussakaan ole monen mielestä mitään moittimista, huomioi Mikko Lindberg.

Suomessa myös tuotetaan kauraa varsin paljon, sillä sitä riittää runsaasti myös vientiin, vaikka viime vuosina kauratuotteiden valmistus Suomessa onkin kasvanut rajusti.

– Suomihan on erittäin merkittävä kaurantuottajamaa, olemme vieneet kauraa Yhdysvaltoihin asti, totesi Lindberg.

Alkutuotanto mukaan Paimion kuntastrategiaan

Esiin nousi myös Paimion kuntastrategia, johon Mikko Lindbergin mielestä pitää saada sisälle myös alkutuotanto.

– Olemme kuntaan yhteydessä tästä asiasta. Moni on puhunut Paimiosta lähiruokakuntana, mutta mielestäni vieläkin tärkeämpää olisi nostaa esille meidän viljelijöiden tekemä alkutuotanto. Sehän tuo lähiruoan paimiolaisten ruokapöytiin, mietti Lindberg.

Ensimmäisen viljelijäkahvien anti tuntui miellyttävän kaikkia paikallaolijoita. Tarkoitus on jatkaa kahvitteluja aina kuukauden ensimmäisenä tiistaina, aluksi ainakin tämän vuoden ajan.

Marko Vuosjoki