Kuukauden esine: Pappilanmäen kiekkopontinen miekka on ilmeisesti tuotu ulkomailta

Kuva: Museovirasto (CC BY 4.0 -lisenssi)

RAISIO. Raision museo Harkon maaliskuun esine on Pappilanmäen polttokenttäkalmistosta löydetty kiekkopontinen miekka. Pappilanmäen polttokenttäkalmisto sijaitsee aivan Raision keskustassa ja se ajoittuu pääasiassa viikinkiajalle (800–1025 jKr.). Kaivauksia kalmistossa on tehty 1930- ja 1940-luvulla. Miekka on kalmiston nuorimpia löytöjä, sillä se ajoittuu viikinkiaikaa seuraavalle ristiretkiajalle (1025–1250 jKr.).

Pappilanmäeltä löydetty miekka on kaksiteräinen ja siinä on suora kädensuojus eli väistin. Väistimen pituus on 16 cm ja miekan kokonaispituus on 165 cm. Kahvasta on jäljellä rautainen ruoto, johon luusta, puusta tai jostain muusta orgaanisesta aineksesta tehty kädensija on kiinnitetty.

Vastaavanlainen miekka on löydetty myös Ihalasta Vanhan kansakoulunmäen ruumiskalmistosta.

Vanhimmat miekat ajoittuvat pronssikaudelle (Suomessa 1500–500 eKr.) ja ne valmistettiin valamalla pronssista. Pronssikauden miekkoja tunnetaan Suomestakin useita kappaleita. Raudan käyttöönoton myötä pronssiset miekat siirtyivät historiaan. Rauta oli parempi ja kestävämpi terämateriaali kuin pronssi. Sekä pronssi- että rautamiekat olivat aseita, mutta ne kertoivat myös kantajansa vauraudesta ja asemasta yhteisössä.

Miekkoja ei ilmeisesti valmistettu Suomessa vaan kaikki Suomesta löydetyt miekat ovat tuontia ulkomailta. Numerolla KM 15673:1 Kansallismuseon kokoelmiin liitetty miekka on ollut esillä Harkossa vuonna 2011. Tällä hetkellä Miekka on Helsingissä Museoviraston kokoelmavarastossa.

Jari Näränen

arkeologi

Raision museo Harkko