Vappu-Tuuli Fagerson haluaa vammaiset näkyviin kirjallisuudessa

Länsiturkulainen kirjailija Vappu-Tuuli Fagerson on julkaissut tammikuussa sellaisen kirjan, jonka hän itse olisi halunnut nuorena lukea.

Kirjallisuus on yksi ikkuna, jonka kautta voi tarkastella erilaisten ihmisten elämää. Siksi ei ole ollenkaan merkityksetöntä, millaisia hahmoja kirjallisuus meille tarjoilee. Länsiturkulainen kirjailija Vappu-Tuuli Fagerson halusi omalla kirjallaan laajentaa sitä kuvaa, jonka suomalainen nykykirjallisuus luo vammaisista.

KIRJALLISUUS. Länsi-Turussa asuva kirjailija Vappu-Tuuli Fagerson on tammikuussa julkaissut kirjan Special edition – erikoispainos. Kirja on sekä mustalla että sydämellisellä huumorilla höystettyä chick litiä, jossa keskiöön nousevat romantiikka ja arkipäivän komiikka. Päähenkilö Vappu työskentelee ilmaisjakelulehden toimittajana ja luennoi yrityksille positiivisesta ajattelusta ja sen hyödyntämisestä yrityselämässä. Hän täyttää pian 30 ja alkaa pohtia, mitä elämältään haluaa. Se, että Vappu liikkuu pyörätuolilla, on sivuseikka – periaatteessa.

Se ei ole lähtökohtaisesti tragedia, jos ihminen on pyörätuolissa. Toivon, että lukijoillekin välittyy se ajatus, että vammaisen elämä voi olla ja hauskaa ja hyvin ”tavallista” kunhan siihen annetaan mahdollisuus, Fagerson sanoo.

Koko kirjan ideakin lähti siitä, että Fagerson halusi laajentaa sitä kapeaa kuvaa, jonka kirjallisuus vammaisista antaa. Vammaiset hahmot ovat kirjallisuudessa usein sivuhenkilöitä tai jos he ovat päähenkilöitä, niin kirja kertoo vammaisuudesta.

Ne ovat sellaisia vaikeuksien kautta voittoon -tyyppisiä sankaritarinoita, ja usein tuntuu, että hahmolla pitää olla joku erityiskyky, jotta hän saa vammansa anteeksi, Fagerson selittää.

Hän taas halusi luoda hahmon, jolle vammaisuus on vain yksi ominaisuuksista. Kirjan päähenkilöllä Vapulla on diplegia spastica, eli kaksoisjäykkähalvaus, joka on yksi CP-vamman spastisista muodoista. Sen vuoksi hän kulkee pyöräuolilla. Kirjassa ei kuitenkaan ole tarkoitus keskittyä pyörätuoliin, vaikka se tietysti on on läsnä koko ajan ja aiheuttaa erilaisia tilanteita.

Chick lit oli oiva apuväline tuoda esille ennakkoluulojen absurdiutta, kirjailija pohtii.

Myös Vapun henkilökohtaiset avustajat ovat tarinassa läsnä jatkuvasti.

He ovat taustahenkilöitä ja statisteja, jotka eivät ole edes nimettyjä henkilöitä kirjassa, vaan Vappu puhuu heistä mielessään esimerkiksi skottiruututyttönä ja kaurissilmänä. Heitä tarvitaan koko ajan ja he ovat jatkuvasti läsnä, mutta eivät vie parrasvaloja, vaan kirjassa keskitytään Vapun muihin ihmissuhteisiin, Fagerson kertoo.

Fagerson halusi kirjoittaa sellaisen kirjan, jonka hän itse olisi tahtonut lukea nuorena.

Silloin kirjallisuudessa ei juurikaan ollut olemassa esimerkkejä siitä, että vaikeastakin liikuntarajoitteesta huolimatta voi elää täyttä ja itsensä näköistä nuoren naisen elämää, Fagerson muistelee. Lisäksi hän pitää tärkeänä sitä, että tämän vammaisen hahmon on luonut henkilö, joka on itsekin vammainen.

Omia tarinoita, mutta ei omaelämäkerrallista

Vappu-Tuuli Fagerson on länsiturkulaisen kirjailijan taiteilijanimi ja saman nimen hän on halunnut antaa myös kirjansa päähenkilölle.

Tämä ei ole omaelämäkerrallista tekstiä, mutta jos väittäisin, että kaikki on fiktiota, niin valehtelisin. Kaikki, mitä kirjassa on, on tapahtunut oikeasti jollekulle, mutta ei aina minulle itselleni, vaikka toki omistakin kokemuksista paljon ammennan, hän selittää.

Kirjailija liikkuu itsekin pyörätuolilla ja muutenkin yhtymäkohtia päähenkilöön löytyy. Kirjan Vappu työskentelee toimittajana. Kirjailija taas on toiminut muun muassa IT-lehden kolumnistina ja pitänyt yllä SIT UP!-blogia.

Lisäksi kirjankin Vappu seikkailee Turussa. Lukijoille avautuu tuttu miljöö, johon kuuluvat muun muassa Turun keskusta ja jokiranta.

Lisää kirjoja tulossa

33-vuotias Fagerson kertoo kirjoittaneensa niin kauan kuin on ylipäänsä osannut kirjoittaa.

Ja silloin jo sepustelin omia tarinoitani, kun en vielä osannut kirjoittaa. Se on ollut elämänmittainen harrastus, hän kertoo.

Hän on myös käynyt luovan kirjoittamisen kursseja. Kustannussopimusta ei kuitenkaan irronnut tässä vaiheessa, sillä hän oli ehtinyt julkaista kirjansa ensimmäisen osan sähkökirjana.

Lopulta päätin julkaista kirjan molemmat osan samoissa kansissa omakustanteena. Minulla on ollut projektissa apuna henkilökohtainen ohjaaja, joka on alan ammattilainen, Fagerson kertoo.

Koska kirja on omakustanne, myös kaikki markkinointityö on hänen omilla harteillaan.

Kirjastot ympäri Suomen ovat jo tilanneet kirjaa, Fagerson iloitsee.

Vapun tarinan lisäksi Fagerson on julkaissut yhden vampyyritarinan sähkökirjana. Lisääkin on tulossa:

Ei kirjoittamista ole tarkoitus tähän lopettaa. Minulla on useampi kässärin tynkä, mutta ei vielä mitään julkaisusuunnitelmaa, hän kertoo.

Janica Vilen