Raisiossa nähdään kuvia äideistä ja lapsista Tansaniassa

Lasten hymy innoitti valokuvaajaa

Jokainen Äidiltä toiselle -näyttelyn kuvista kertoo oman tarinansa. Tässä lastenkodin lapset ovat kaikki saaneet joulutikkarit ja ovat niistä mielissään.

RAISIO. Raision Kirjastotalon Aulagalleriassa on helmikuun ajan esillä Annika Varpen ottamia kuvia äideistä ja lapsista Tansaniassa. Kuvat on otettu osana Äidiltä toiselle -projektia, jossa suomalaiset äidit lahjoittivat käytetyn äitiyspakkauksensa toiselle äidille Tansanian vuoristokylään Mufindiin.

Projektin takana on yksityishenkilö Ella Vahtiala, joka innosti Raisiosta kotoisin olevat Varpen perheen siskokset mukaan. Annika Varpe kantoi projektissa kortensa kekoon valokuvaamalla.

– Ellan kanssa ensin keskusteltiin tästä ja ajattelin, että projekti on ehdottomasti hyvä juttu. Olen vieraillut muutaman kerran Tansaniassa ja nähnyt, mikä tilanne siellä on. Tämän projektin kautta tarjoutui hieno tilaisuus päästä auttamaan konkreettisesti, Annika Varpe kommentoi.

Mufindin alue on erittäin köyhä ja HIV:n esiintyvyys on siellä Tansanian korkeimpia. Hankkeen tavoitteena onkin estää HIV-tartuntoja äidiltä lapselle. Kohderyhmänä ovat raskaana olevat ja juuri synnyttäneet naiset.

Näyttelyn suurin innoittaja on ollut lasten hymy.

– Lapset leikkivät ja nauravat, kuten länsimaisetkin lapset, vaikka he ovat menettäneet niin paljon ja elävät alkeellisissa oloissa. Toivon, että pystyn välittämään edes osan heidän elämänilostaan ja tansanialaisesta arjesta. Samalla haluan kiittää äitiyspakkausten lahjoittajia ja toivon, että projektit Mufindissa jatkuvat, Annika Varpe sanoo.

Näyttelyssä on 12 kuvaa, joista jokaiseen liittyy tarina. Tämän uutisen yhteydessä olevassa kuvassa on joulupäivä. Lastenkodin lapset ovat kaikki saaneet joulutikkarit ja ovat niistä mielissään.

– Tämä on senkin puolesta iloinen tarina, että kaksi kuvan lapsista on jo päässyt pois lastenkodista.

Annika Varpe on itse oppinut kuvauksen harrastaja, jolle kyseinen näyttely on ensimmäinen laatuaan.

– Into kuvaamiseen on kyllä kova ja toivoisin, että voisin tehdä sitä jonain päivänä työkseni, hän sanoo.

Janica Vilen