Raisio palkittiin esimerkillisestä koulu–seurayhteistyöstään

Matalan kynnyksen lajikokeiluista intoa lasten liikuntaharrastuksiin

Paikallisessa seurayhteistyössä pyörivät liikuntakerhot tuovat potkua alakoululaisten iltapäiviin. Palkitsemisperusteiden mukaan Raision liikuntakerhot toimivat hyvänä esimerkkinä yhteistyöstä ja yhteissuunnittelusta koulujen, seurojen ja liikuntapalveluiden välillä. Kuva: Ragip Önsoy.

Raision sivistyskeskukselle jaettiin tunnustusta koulujen ja seurojen esimerkillisestä yhteistyöstä. Lapsia on innostettu liikkumaan yhteistyön avulla nyt 1,5 vuotta ja työ hyvän asian puolesta jatkuu edelleen.

Varsinais-Suomen Urheilugaala 2018: ilmestymisalueemme palkitut seuratyöntekijät

Kuntien nimeämät vuoden seuratyöntekijät lehden ilmestymisalueella ovat Kaarinan Taitoluistelijoiden Siiri Eskelinen, Lieto-Koriksen Johannes Suominen, Naantalin Koripalloilijoiden Jarno Laakso, Nousiaisten Ryhdin Tommi Varjonen, Paimion Urheilijoiden Ilkka Aakula, Raision Pyryjen Satu Poskiparta, Rusko Mayhemin Arttu Koivisto ja Sauvon Naisvoimistelijoiden Taina Eriksson.

LiikUn jäsenseurat palkitsivat vuoden seuratyöntekijöinä ilmestymisalueeltamme Kaarinan Poikien Evelina Heikkasen, Naantalin Aurinko Golfin Heidi Urjanheimon, Merimaskun Ahdon Racel Sirolan ja Piikkiön Kehityksen Veijo Fagerlundin.

RAISIO. Raision kaupungin sivistyskeskus sai Varsinais-Suomen Urheilugaalassa 27. tammikuuta Liikkuva koulu ja seurayhteistyö 2017 -palkinnon esimerkillisestä työstään lasten liikuttajana. Kaikki alkoi Raision kaupungin liikuntasuunnittelija Marita Oksasen mukaan syksyllä 2015 käynnistyneestä 1.–6. -luokkalaisille suunnatusta liikuntakerhopilotista.

– Kokeilu toteutettiin yhdessä Kerttulan koulun sekä viiden paikallisen seuran kanssa. Seuraavana vuonna liikuntakerhomalli esiteltiin seuraparlamentissa, jonka jälkeen toiminta sai kunnolla siivet alleen. Sittemmin mukana on ollut kaiken kaikkiaan 13 raisiolaista ja turkulaista seuraa sekä kaikki raisiolaiset alakoulut, tunnustuksesta otettu Oksanen sanoo.

– Mallin eteen on tehty nyt 1,5 vuoden ajan paljon töitä. Toivotaan, että tästä eteenpäinkin kaikki menee hyvin ja seurat pysyvät mukana. Totta kai tuntuu hyvältä, että panostamme lasten liikuttamiseksi arvostetaan, lisää Oksanen.

Kuusi lajia vuodessa

Lukukausien 2016–2017 ja 2017–2018 aikana jokaisessa koulussa on kokeiltu kuutta eri lajia vuositasolla seuraohjaajien vetämänä.

– Lajirajat ylittävässä yhteistyössä oppilaille esitellään uusia harrastusmahdollisuuksia. Matalan kynnyksen toiminta tarjoaa mahdollisuuden tutustua lajiin vaivattomasti tutussa ympäristössä, Oksanen iloitsee.

Koulujen ja seurojen yhteistoiminta on kasvusuunnassa, liikuntakerhojen kautta ne ovat intoutuneet myös muihin uudenlaisiin yhteistoimintoihin.

– Yhteistyö on synnyttänyt uusia verkostoja, ja nyt esimerkiksi koulut tietävät heti keneen olla yhteydessä, kun he haluavat järjestää esimerkiksi liikuntapäiviä ja -tapahtumia. Liikuntakerhot ovat tuoneet mukanaan paljon hyviä uusia yhteisen toiminnan käytäntöjä, Oksanen jatkaa.

Lasten Liike vei jäähallille

Kaupungin pikkukouluissa, joissa on kaksi vuosiluokkaa, on liikuntasalin puutteessa tähän mennessä keskitytty luontoliikuntaan sekä ulkopalloiluun.

– Lukukaudelle 2017–2018 haimme ja saimme Suomen Olympiakomitean Lasten Liike -tukirahaa, jonka ansiosta pystyttiin hankkimaan kevyet liikuteltavat painimatot ja mahdollistettiin kolmelle pikkukoulullemme, joilla ei ole omaa liikuntasalia, bussikuljetukset jäähalliin, kertoo Oksanen.

Liikkuva koulu ja seurayhteistyö -palkinnot jaettiin alueellisissa Urheilugaaloissa tammikuussa eri puolilla maata. Palkitut ovat kaikki kouluja, seuroja ja kuntia, joissa oppilaille tarjotaan monipuolista matalan kynnyksen liikuntaa. Palkitsemisen perusteina ovat olleet lisäksi monialainen yhteistyö sekä pitkäjänteinen ja hyvin koordinoitu toiminta.

Liikkuva koulu -ohjelman seurannan mukaan valtakunnan tasolla jo joka toisessa koulussa on urheilu- tai liikuntaseuran järjestämää kerhotoimintaa. Lisäksi yli puolet kouluista haluaisi järjestää lisää kerhotoimintaa yhteistyössä urheilu- ja liikuntaseurojen kanssa.

Raision liikuntakerhoja ovat viimeisten lukukausien aikana vetäneet Raision Futis, Raision Jumpparit, Raision Kuula, Raision Loimu, Raision Nuorisokiekko, Raision Pyryt, Raision Rinkka, Raision Urheilijat, Raision Voimamiehet, FBC Turku, Roima Elämys, Tanssiurheiluseura Bolero ja Turku-Pesis.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Raision sivistyskeskus palkittiin Varsinais-Suomen Urheilugaalassa 27.1. seura-koulukerhotoiminnan sekä Liikkuva koulun kehittämisestä. Palkinnon vastaanotti Raision kerhokoordinaattori, Friisilän koulun rehtori Sari Aaltonen, liikuntasuunnittelija Marita Oksanen ja seurojen puolesta Markku Appel. Kuva: Varsinais-Suomen Urheilugaala.