Kauris, tammi, louna vai Kaarle-herttua? Äänestä uudelle itäisten kuntien retkeilyreitistölle nimi!

MATKAILU. Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon yhteinen hanke hakee nimeä Itäisten kuntien alueelle kehitettäville virkistys- ja luontomatkailureiteille. Yleisö pääsee äänestämään neljästä vaihtoehdosta tai antamaan oman ehdotuksensa helmikuun 15. päivään asti. Äänestää voi esimerkiksi Rakenna & sisusta -messuilla Turun Messukeskuksessa 9.–11. helmikuuta näiden kuntien osastoilla tai Paimion kotisivuilla.

Valmiit vaihtoehdot ovat kauris, tammi, louna ja Kaarle-herttua.

– Pyöräilyreittejä suunnitellaan varsinaissuomalaiseen kulttuurimaisemaan, patikointireittejä lehdoista jokilaaksoihin ja melontaa saariston syliin. Nimiehdokkaat edustavat niin kasvi- ja eläinkuntaa kuin Varsinais-Suomen historiaa ja sijaintia, kertoo hankkeen ympäristösuunnittelija Iiris Kallajoki Kaarinan kaupungista.

Tammireitit on kasvikunnan kandidaatti. Tammi on Varsinais-Suomen maakuntapuu, joka kuvastaa jykevyyttä, sitkeyttä ja suojaa. Tammi viihtyy lounaisrannikon lehtometsissä.

Kauriin reitit saa nimensä kauriista, jota tapaa Varsinais-Suomen metsissä ja pelloilla. Eläin on notkea, nopea ja viihtyy pienissä laumoissa. Kauriiden tekemiä polkuja näkee Varsinais-Suomen metsissä.

Lounareitit viittaa alueen sijaintiin Suomen lounaiskulmassa. Lounatuuli on merkinnyt leppeää etelän tai lounaan puoleista tuulta, mikä sopii hyvin retkeilyyn.

– Louna-alkua on käytetty aiemminkin liikunnan yhteydessä: esimerkiksi Louna-Jukola suunnistettiin Paimiossa 2015, kertoo Kaarinan viheraluepäällikkö Ossi Vesalainen.

Kaarle-herttuan reitit taas tuovat mieleen alueen värikkään historian Ruotsin vallan aikana. Loppukesästä 1599 Kaarle-herttua nousi joukkoineen maihin Sauvossa, minkä jälkeen hän marssi Paimion kautta Marttilaan. Siellä hän kukisti Ruotsin silloisen kuninkaan, Sigismundin, ja hänen sotapäällikkönsä, Klaus Flemingin, johtamat joukot. Tämän jälkeen Kaarle-herttua valtasi Turun ja lopulta koko Suomen. Hänet nimitettiin 1604 Ruotsi-Suomen kuninkaaksi nimellä Kaarle IX.

Myöhemmin nimetään myös yksittäiset patikointi-, pyöräily- ja melontareitit. Nimitalkoisiin haetaan mukaan myös paikallisia yrityksiä, jotka haluavat tukea kuntalaisten mahdollisuuksia liikuntaan ja kotiseutunsa tuntemukseen.

TSS