Seurakuntakolumni: Maamme Taulu

KOLUMNI. Lähes 20 vuotta sitten olin vanhempieni kanssa Helsingissä, Ateneumin taidemuseossa. Siellä oli erään taidemaalarin taidekokoelmaa esillä. Moni hänen taideteoksistaan puhutteli, mutta eräs näistä teoksista erityisen paljon. Jäin katselemaan sitä. Vuonna 2009 kohtasin tämän taideteoksen uudelleen Tampereella, kun osallistuin siellä järjestettäviin lähetysjuhliin. Kiersin Tampereen kirkkoja ja Tampereen tuomiokirkossa tämä teos on toisintona lehterin seinässä.

Myöhemmin yksi lempikappaleistani on ollut Nightwishin Amaranth vuodelta 2007. Kappaleeseen on valittu tämän minua puhutelleen taideteoksen aihe ja tehty siitä tarina, joka näkyy kappaleen musiikkivideossa. Tämä kyseinen koskettava taideteos on puhutellut minua jollakin tapaa koko elämäni ajan. Taideteoksen merkittävyydestä minulle kertoo omalta osaltaan se, että kodissamme on myös tämä teos.

Tämä taideteos on Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli. Se voitti vuonna 2006 Maamme Taulu -äänestyksen. Ne, jotka olivat äänestäneet tätä taulua voittoon, perustelivat valintojaan sillä, että taideteos on kaunis ja ajatuksia herättävä. Sen ajateltiin myös jollakin tapaa kuvaavan värimaailmansa ja hahmojensa olemuksen perusteella suomalaista sielunmaisemaa tai Suomen itsenäisyystaistelua. Joillekin se taas muistutti luonnon ja Töölönlahden suojelemisen tärkeydestä.

Hugo Simbergin Haavoittunut enkeli -maalauksen vuodelta 1903 maisema sijoittuu Töölönlahdelle Helsingin Eläintarhan puistoalueelle. Siinä on kaksi nuorta poikaa, jotka kantavat paareilla olevaa haavoittunutta enkeliä, jonka siipi on vaurioitunut. Enkelillä on lisäksi valkoinen side silmillä.

Pidän tästä taideteoksesta siksi, että teoksen voi tulkita niin monella eri tapaa. Minua koskettaa maalauksessa se, että lapset kantavat haavoittunutta enkeliä. Lapset ovat maalauksessa lähellä enkeliä. Jumalan sana Raamatussa muistuttaa meitä siitä, että lasten kaltaisten on taivasten valtakunta. Voisiko tämä taideteos myös kertoa siitä, että jokainen meistä haavoittuu elämänsä aikana ja näinä hetkinä tarvitsee toinen toistaan?

Onko maalaus ennen kaikkea kuvaus Kristuksesta? Me kaikki voimme olla Kristuksen kantajia. Kantaessamme ja nähdessämme toinen toisemme, lähimmäisemme ja tarjotessamme auttavan kätemme, kannamme samalla Vapahtajaa maailman keskellä – Häntä, joka tuo toivon ja lohdutuksen. Niin myös yhtälailla Kristus haluaa kantaa meitä haavoittuvia ja heikkoja tuoden turvan ja toivon.

Meillä on tulevaisuus ja toivo, Jeesuksen Kristuksen tähden. Tulevana sunnuntaina kirkkovuodessa alkavan adventin myötä alkaa odotus, joka huipentuu siihen, että valon ja lohdun tuoja, pelastajamme Kristus syntyy maailmaan sinun ja minun tähden.

Mitä sinä näet ja kuulet maalauksessa? Millä paikalla sinä olet täällä Jumalan todellisuudessa?

Sini-Maaria Kataja

Maskun seurakunnan lapsi- ja perhetyön pappi