Säästöpankki lahjoitti 10 000 euroa paikallisille sotaveteraaneille

Lahjoituksen saajat ja lahjoittajat ryhmäkuvassa: Birgitta Tommila (vas.), Taivassalon-Kustavin Sotaveteraanit, Lassi Alastalom, Vehmaan Sotaveteraanit, Mauri Suikki, Kalannin Sotaveteraanit, Kalannin Säästöpankin toimitusjohtaja Sari Ruusola, Eero Kaira, Laitilan Sotaveteraanit, Markku Aho, Vakka-Suomen Sotaveteraanit sekä pankinjohtaja Minna Kunvik. Sari Ruusolan kädessä on laitilalaisen Heidi Lockmerin tekemä kuvajulkaisu, joka kuvaa JR 56:n miehiä Maaselän kannaksella. Veteraanit luovuttivat sen Säästöpankille kiitokseksi lahjoituksista.

“Ehkä sinunkin pojastasi tuli murhaaja, mutta ehkei se näissä olosuhteissa ole niin suuri synti”, kirjoitti eräs sotilas rintamalta kotiin äidilleen.

UUSIKAUPUNKI. Kalannin Säästöpankki halusi kiittää toimialueensa sotaveteraaneja näiden tekemistä uhrauksista ja lahjoitti sotaveteraaniyhdistyksille 10 000 euroa toiminnan rahoittamiseen Suomen 100-vuotisjuhlan kunniaksi.

Laitilan Sotaveteraanien 92-vuotias puheenjohtaja Eero Kaira kiitti pankin järjestämässä kahvitilaisuudessa lahjoituksesta ja totesi, että viimeinen iltahuuto on jo lähellä, eikä hän itsekään aio elää kuin 100-vuotiaaksi.

– Pitää katsoa tulevaisuuteen, mutta elämässä on vaikeitakin hetkiä, ja silloin tällaiset hyvät asiat piristävät, Kaira totesi.

Hän muistutti myös, että Suomi kävi kolme eri sotaa, talvisodan ja jatkosodan lisäksi lähdettiin pohjoiseen.

– Siellä vastassa oli entinen aseveli ja painostajana entinen vihollinen. Myös naiset joutuivat uhrautumaan, ja 1 200 heistä seurasi Lapin joukkoja, Kaira muisteli ja totesi että siitä sodasta puhutaan hyvin vähän.

Myös Kairan veli oli sodissa ja kirjoitti rintamalta äidille kirjeessä muun muassa näin: “Ehkä sinunkin pojastasi tuli murhaaja, mutta ehkei se näissä olosuhteissa ole niin suuri synti.”

Joulukinkkuja, yhteisiä juhlia ja palveluseteleitä

Koskettavan kiitospuheensa lopuksi Kaira totesi, että osa lahjoitusrahoista voitaisiin käyttää esimerkiksi veteraanien perheiden ja leskien joulukinkkuihin, ja veteraanien leskille on tarjottu myös jalkahoitoja ja hierontaa.

– Tämä on niin suuri summa, että sillä jo jotakin saa, Kaira totesi.

Taivassalon-Kustavin Sotaveteraanien puheenjohtaja Birgitta Tommila totesi, että yhdistys haluaa käyttää lahjoitusrahat johonkin sellaiseen, mikä tuottaa iloa sotaveteraaneille, kuten yhteisiin ruokailutilaisuuksiin, joihin kokoonnutaan syömään hyvin.

Kalannin Sotaveteraanien edustaja Juha Ståhl kertoi, että yhdistys muistaa jäsentensä merkkipäiviä ja jakaa lisäksi palveluseteleitä. Yhdistys järjestää jäsenilleen myös mm. puurojuhlan sekä maksaa eri tilaisuuksien kuljetuksia ja ruokailuja.

Vakka-Suomen Sotaveteraanien varapuheenjohtaja Markku Aho kertoi, että yhdistys kustantaa mm. kotipalveluja ja jalkahoitoja veteraanien leskille.

– Veteraanin kuollessa leski putoaa lähes kokonaan pois valtion tuesta, hän totesi. Yhdistys maksaa kuukausitapaamisissa veteraanien lounaat.

Lassi Alastalo Vehmaan Sotaveteraaneista kertoi yhdistyksen käyttävän rahoja esimerkiksi kotiin vietäviin palveluihin.

– Myös tulevaisuutta pitää ajatella. Kun yhdistykset loppuvat silloin alkaa perinnetyö, ja siihenkin tarvitaan rahaa, Alastalo muistutti.

Säästöpankkiaatteeseen kuuluu hyvinvoinnin edistäminen

Kymmenentuhannen euron summa jaettiin paikallisyhdistyksille vielä elossa olevien veteraanien ja lottien määrän mukaan suhteutettuna. Lahjoituksen piiriin kuuluvat myös miinanraivaajat ja sotaveteraanien lesket.

Vakka-Suomen Sotaveteraanit saivat 3 300 euroa, Laitilan Sotaveteraanit 2 500 euroa, Kalannin Sotaveteraanit 1 600 euroa ja Taivassalon-Kustavin Sotaveteraanit sekä Vehmaan Sotaveteraanit 1 300 euroa.

Lahjoituksen luovuttivat Kalannin Säästöpankin toimitusjohtaja Sari Ruusola ja pankinjohtaja Minna Kunvik.

– Säästöpankkiaatteeseen kuuluu halu edistää yksilön ja yhteisön hyvinvointia ja toiminta-ajatukseen kuuluu hyödyttää kaikkia yhteiskunnan osapuolia, Ruusola totesi.

Kaikkiaan maassamme on vielä elossa noin 15 000 veteraania kaikkiaan noin 600 000 miehestä ja 100 000 naisesta, joita sotiin osallistui. Heidän keski-ikänsä on jo lähes 93 vuotta.

Hanna Arvonen