Palkittu riistapäällikkö Heikki Uotila viihtyy Paimiossa

Heikki Uotila Paimio-mitalin vastaanottamisen jälkeen Vistan koulun 1-salissa. Kuva: Jouni Lehtiranta.

Porukkahenki, muilta saatu tuki ja auttamisen halu ovat kannustaneet Paimio-mitalilla palkittua Heikki Uotilaa toimimaan yhteiseksi hyväksi.

PAIMIO. Itsenäisyyspäivänä Paimio-mitali numero 22 myönnettiin Varsinais-Suomen riistanhoitopiirin riistapäällikkönä runsaan 20 vuoden ajan työskennelleelle paimiolaiselle Heikki Uotilalle. Hän on myös vapaa-aikanaan edistänyt ja kehittänyt paikallisten yhteisöjen toimintaa.

– Hienolta tuntuu, mutta yllätyksenähän tällainen huomionosoitus tuli. Sitä vain tekee omaa työtänsä, josta pitää. Mielestäni Paimiosta löytyy tekijöitä, jotka tekevät vielä enemmän kaupunkinsa eteen, Uotila kiittelee.

Hämeen Tuuloksessa syntynyt, pikkupoikana metsästys- ja luontoharrastuksesta kiinnostunut Uotila opiskeli aikoinaan biologiksi. Hän työskenteli sen jälkeen Lapissa muun muassa Lapin maakuntamuseon amanuenssina ja Urho Kekkosen kansallispuiston johtajana.

– Muutin perheeni kanssa Paimioon 1980-luvun lopulla työn perässä, kun paikka riistapäällikkönä avautui Varsinais-Suomen riistanhoitopiirissä. Toimessa työskentelin eläkkeelle jäämiseeni eli vuoteen 2010 asti, Uotila sanoo.

– Paimioon oli mukava asettua, sillä pohjoisesta katsottuna se on lähempänä synnyinseutujani. Viihdyn täällä peltojen ja metsän keskellä todella hyvin. Lähellä olevat luontopolut houkuttelevat marjastamaan ja sienestämään, lisää Uotila.

Varsinais-Suomen riistapäällikön työ oli kiireistä, sillä toimialueena oli koko maakunta.

– Toimenkuvaan kuului esimerkiksi koulutusten pitämistä, asennekasvatusta sekä riistakantojen hoitosuunnitelmien tekoa ja hallinnollisia tehtäviä. Riistakantojen säätely oli aina hankalaa, ja sitä se on vieläkin, kertoo Uotila.

Uotila sanoo, että eläköitymisen jälkeen aikaa on jäänyt enemmän harrastustoiminnalle. Vapaaehtoistoimintaan motivaatiota on Uotilalle antanut erityisesti yhteistyö osaavien ihmisten kanssa. Porukkahenki, muilta saatu tuki ja auttamisen halu ovat kannustaneet toimimaan yhteiseksi hyväksi.

– Sittemmin hyviä porukoita olen löytänyt Paimion Sotaveteraanien Tuki ry:stä. Partiossa olin sen sijaan tiiviimmin mukana silloin kun poikani olivat nuorempia, Uotila toteaa.

Paimiolaisen kuvanveistäjän Raili Mikkosen suunnittelemaa Paimio-mitalia on jaettu vuodesta 2003 alkaen. Kaupunginhallituksen päätöksellä tänä vuonna myönnettiin yksi Paimio-mitali. Mitalin saajan tulee olla yleisesti arvostettu henkilö, joka on saavuttanut menestystä toiminnallaan Paimion ja paimiolaisuuden hyväksi kulttuurin, tieteen, urheilun, sosiaalitoimen, talouselämän tai yhdyskuntatyön alueella.

Mitalin myöntämisperusteissa on mainittu, että paimiolaiset ovat saaneet nauttia Heikki Uotilan antamasta panoksesta sekä hiljaisessa taustatyössä että näkyvässä toiminnassa, kuten retkiopastuksissa ja yleisöesitelmissä. Uotilan panos yleishyödyllisten ja luontoasioiden edistäjänä on ollut laaja-alaisuudessaan ja pitkäjänteisyydessään huomattava.

Katariina Mäkinen-Önsoy