Maskun kunta satsaa lapsiin ja nuoriin

Ylijäämäisellä tuloksella kohti tulevaisuusinvestointeja

Maskun kunnan talousjohtaja Kalle Palmros (vas.), kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Runola ja kunnanjohtaja Arto Oikarinen esittelivät vuoden 2018 budjettia medialle 7. joulukuuta. Kuva: Ragip Önsoy.

MASKU. Maskun kunnanvaltuusto hyväksyi 11. joulukuuta pitämässään kokouksessa talousarvion vuodelle 2018. Maskun kunnanjohtaja Arto Oikarisen mukaan vuoden 2017 ennakoitua parempi kehitys antaa vakaan pohjan tulevan vuoden budjetille.

– Vuosi sitten arvioitiin, että vuonna 2017 kunnan tilinpäätös muodostuu noin 600 000 euroa alijäämäiseksi. Toisin kävi, ja tämän hetken arvion mukaan verotulojen ennakoitua parempi kehitys ja toimintamenojen lasku tuleekin kerryttämään ylijäämää noin 1,7 miljoonan euron verran, Oikarinen sanoo.

Isoja investointeja kouluverkkoon

Uutta lainaa kunta joutuu kuitenkin ottamaan 9,3 miljoonaa euroa, koska vuoden 2018 investointien taso on poikkeuksellisen korkea. Kunnan kaiken kaikkiaan noin 13,5 miljoonan euron investoinneista Kurittulan koulun osuus on 8,5 miljoonaa.

– Syksyllä 2017 käynnistyneen ja vuoden 2019 keväällä valmistuvan Kurittulan koulun rakentamisen kustannuksista suurin osa kohdistuu tulevaan vuoteen, Oikarinen taustoittaa.

Kunnanhallituksen puheenjohtaja Jari Runola näkee velkataakan takana merkkejä myönteisestä kehityksestä.

– Vaikka velkataakkaa tuleville vuosille tuleekin, on turvallista sanoa, että rakennus- ja korjaustöiden jälkeen Maskusta löytyvät tällä erää maakunnan terveimmät koulut, Runola ennakoi.

Kurittulan koulun rakennusprojektin lisäksi vuosina 2018 ja 2019 suoritetaan Seikelän koulun liikuntasalin ja Lemun puukoulun remonttien loppusilaukset.

– Lemun koululle ensi vuodeksi varattu 700 000 euron määräraha siirretään vuodelle 2019. Seikelän koulun liikuntasaliremontti puolestaan viedään loppuun ensi vuoden alkupuolella. Lisäksi ensi vuonna Askaisten paloasemalle vuokrataan entisen terveystalon tilat ja rakennetaan samalla kiinteistön yhteyteen tallit hälytysajoneuvoille, kunnanjohtaja listaa.

Liikenneväyliin investoidaan 2,1 miljoonaa euroa. Liikenneväyliä rakennetaan muun muassa Rivieran asuin- ja yritysalueelle sekä vuonna 2018 kaavoitettavalle reilun seitsemän hehtaarin kokoiselle Krouvilan asuntoalueelle.

Veroprosentit pysyvät ennallaan

Maskun kunnan talousjohtaja Kalle Palmros kertoo, että talousarvion rahoituspohja perustuu edelleen 20,75 % kunnallisveroprosentille ja nykyisille kiinteistöveroprosenteille lukuun ottamatta rakentamattoman tontin 2,00 %:n kiinteistöveroa.

Vuosien 2019–2020 taloussuunnitelmassa toimintamenoille on suunniteltu 0,5 prosentin kasvua vuodessa toimintatuottojen pysyessä vuoden 2018 tasolla.

– Veroprosentit ovat suunnitelmassa vuoden 2018 tasolla, sillä ennen sote-uudistusta niihin ei voi koskea, Palmros sanoo.

Verotulojen kasvu vuositasolla on arvioitu olevan 2,0–2,4 prosenttia. Valtionosuudet sen sijaan pysyvät vuoden 2018 tasolla.

– Käyttötalouden valtionosuuksia arvioidaan saatavan ensi vuonna 7 860 000 euroa, mikä tarkoittaa 800 000 euron eli noin 9 prosentin laskua kuluvaan vuoteen verrattuna, lisää Palmros.

Tilikauden ylijäämä olisi vuonna 2019 420 000 euroa ja vuonna 2020 860 000 euroa. Investointimenot ovat suunnitelmassa 7 872 000 euroa vuonna 2019 ja 2 635 000 euroa vuonna 2020. Lainamäärä kasvaisi 51,8 miljoonaan euroon vuonna 2019, kun taas vuonna 2020 velkamäärän arvioidaan alentuvan 50,8 miljoonaan euroon.

Katariina Mäkinen-Önsoy