Kike Elomaa tekee musiikillakin politiikkaa

Suomi on mun maa -albumin kannessa Kike Elomaan kanssa poseeraavat perheen koirat Marski ja Sylvi-Tuulikki.

Maskulainen Ritva ’Kike’ Elomaa on viime vuodet ollut otsikoissa kansanedustajana, mutta nyt häntä haastatellaan taas pitkän tauon jälkeen levyttävänä artistina. Hänen uusi albuminsa on kunnianosoitus veteraaneille, läpileikkaus 30-vuotisesta muusikon urasta ja protesti kansainvälistyvälle musiikkibisnekselle, jossa pienet toimijat unohdetaan.

MASKU. Kike Elomaan yli 30-vuotta kestänyt artistin ura jatkuu. Itsenäisyyspäivänä hän julkaisi Suomi on mun maa -nimisen albumin, joka on Elomaan itsensä mukaan kunnianosoitus itsenäiselle Suomelle ja sotiemme veteraaneille sekä läpileikkaus hänen artistin urastaan. Edellisestä levystä on tullut kuluneeksi yhdeksän vuotta ja keikkojakaan hän ei ole eduskuntakiireiden vuoksi tehnyt vuoden 2011 jälkeen – paitsi hyväntekeväisyyskonsertteja yhdessä muiden artistien kanssa.

Albumin nimikkobiisi ja avausraita Suomi on mun maa kertoo Suomen kauneudesta ja ainutlaatuisuudesta. Kappaleessa Kike Elomaa laulaa saaneensa kotimaansa ja sisunsa perinnöksi isältään – veteraanilta, joka kuoli vuonna 1984.

– Meillä on Suomessa enää 17 000 veteraania, kohta ei enää yhtään. Siksi tuntui, että tämä kappale piti levyttää nyt, Elomaa sanoo.

Kappaleen on säveltänyt ja sanoittanut Hannu Takala ja sovittanut Petri Kokko. Muut levyn 19 kappaletta on koottu vuosien varrelta ja levytetty uudelleen.

– Suurimmaksi osaksi levylle valikoitui vuosien 1995 ja 2008 biisejä, Elomaa kertoo.

Levyltä löytyy muun muassa käännösbiisi Lokalahteen ja Lokalahden Karjurockia varten tehty kappale Karjurock. Elomaa on kasvanut Lokalahdella. Sieltä hän on muuttanut Helsinkiin ja Turkuun, ja vuodesta 1982 alkaen hän on asunut Maskussa.

Ei musiikkia ilman politiikkaa

Kuten asiaan kuuluu, myös musiikki liittyy politiikkaan.

– Suomalaisen musiikin vienti on nyt nosteessa. Tulevaisuudessa luovien alojen taloudellinen merkitys kasvaa. Suomen on huolehdittava musiikkialan toimintaedellytyksistä. Rahallisen tuen lisäksi verotusta on kehitettävä vastaamaan toimialan muutokseen ja varmistettava pienten kotimaisten toimijoiden menestysmahdollisuudet kilpailussa suurten kansainvälisten levyjättien kanssa, kansanedustaja linjaa.

Albumi julkaistiin niin sanottuna elämyskorttina. Sitä voi kuunnella Spotifyssa ja nimikkobiisi löytyy myös Youtubesta, mutta fyysistä levyä ei voi ostaa mistään.

– En tehnyt tätä levyä myyntitarkoituksella. Tämä on kannanottoni pienempien kotimaisten toimijoiden puolesta, jotka alalla yrittää kitkutella suurten kansainvälisten kanssa samalla radalla. Yli 90 % suomalaisista musiikoista ja esiintyjistä on niitä, jotka eivät ikinä tule pääsemään isojen levy-yhtiöiden siipien suojaan. Heillekin on tärkeää julkaista levyjä, jotka taas ruokkivat keikkoja. Fyysiset levyt ovat tärkeitä erityisesti vanhemmille ihmisille. Ja artistien kannalta ne ovat tärkeitä, sillä Youtubesta artisti saa nollatuoton ja Spotifystakin hyvin vähän, Elomaa sanoo.

Asiaan kytkeytyvät myös paikallisradiot, joita Elomaa pitää elintärkeinä.

– Jos paikallisradioita ei olisi, niin missä näitä biisejä soitettaisi? Kohta ei ole mitään kanavaa niille kappaleille, jotka eivät ole sillä hetkellä soittolistan kärjessä. Tämä asia pitäisi saada väännettyä rautalangasta kaikille. Istun sivistysvaliokunnassa, joka käsittelee kuttuuriasioita, mutta sielläkään ei juuri koskaan pureuduta niiden musiikkialan pienten toimijoiden asioihin, jotka maksavat veronsa Suomeen ja muodostavat kuitenkin sen 90 %.

Eriarvoistuminen ei saa kasvaa

Nyt kun Suomen 100-vuotisjuhlat on vietetty, on aika katsoa tulevaisuuteen. Miltä se näyttää Kike Elomaan silmin?

– Eriarvoistuminen ei saisi todellakaan enää kasvaa Suomessa. Nyt kun talouskasvu on alkanut, täytyy katsoa, että koko porukka pysyy mukana. Kun jakovaraa tulee, niin täytyy jakaa tasaisisesti, hän linjaa.

Sote-uudistuksessa hän haluaa pitää maaseudun puolia.

– Sote on nyt vähän kirosana kaikille. Täytyy katsoa, että myös maalla kaikki saavat jatkossakin palvelunsa, hän sanoo.

Lisäksi tulevaisuuden asioita on Elomaan mielestä kotimaisuusasteen parantaminen kaikessa ja Suomen turvallisuuden takaaminen.

– Mutta pitää pysyä kuitenkin konflikteista erossa, hän täsmentää.

Janica Vilen