Ikea lahjoitti jouluiloa SOS Lapsikylälle Kaarinaan

Erityisesti lapsille ja lapsiperheille kohdennettua hyväntekeväisyystyötä tekevä Raision Ikea luovutti kasan joululahjapaketteja SOS Lapsikylän Kaarinan yksikölle. Lapsikylän toiminta on monimuotoista ja tarvetta sille tuntuu olevan enenevissä määrin. Tukea annetaan sekä aikuisille että lapsille, ja varsinkin ennaltaehkäisevään työhön pyritään mahdollisuuksien mukaan panostamaan.

RAISIO. Jouluisen lämpimät olivat kiitokset maanantaina 11. joulukuuta Raision Ikeassa, kun Kaarinan SOS Lapsikylän johtaja Sari Carlsson ja vastaava ohjaaja Martti Haikka vastaanottivat kaikkineen 35 lahjapakettia.

– Tuntuu ihanalta antaa lahjoja niille, joilla ei ole paljon verkostoja tai mahdollisuutta joululahjojen hankkimiseen. Lapsikylässämme järjestetään puurojuhla torstaina 14.12. ja ajattelin, että siellä lahjat jaettaisiin, Carlsson mietti.

Raision Ikean kestävän kehityksen koordinaattori Toni Hietasen mukaan pakettien sisällöt vaihtelevat vastaanottajien iän mukaan.

– Olemme koonneet lahjat ikäryhmittäin 1–17-vuotiaille lapsille ja nuorille, hän totesi, ja vihjasi samalla niiden pitävän sisällään muun muassa leluja.

Hyväntekeväisyystyötä lapsia varten

Hietanen valitsee vuosittain tavaratalojohtaja Johanna Cederlöfin kanssa hyväntekeväisyystyön kohteet, jotka liittyvät useimmiten jollakin tavoin lapsiin ja lapsiperheisiin.

– Ikean visio tuottaa parempi arki kaikille ihmisille näyttäytyy tässäkin. Toinen kohteemme on tänä syksynä ollut Maskussa Jarkko Niemisen Areenan odotustilan ja lasten opiskelu-/kerhohuoneen kalustuksen parantaminen, kertoi Cederlöf.

Tavaratalojohtajalle hyväntekeväisyystoiminnalla on myös erityinen henkilökohtainen merkitys.

– Itse olen alkujaan vähävaraisen yksinhuoltajaperheen tyttö. Hyväntekeväisyystyö tuli jo lapsuudessa minulle tutuksi, kun perheemme oli avustettavien joukossa.

Ikeassa on käynnissä lisäksi Lahjoita kahdesti -kampanja, jossa hyväntekeväisyystyöhön voi osallistua pehmolelun ostamalla. Jokaisesta ostetusta lelusta menee lisäksi 2 euroa Pelastakaa Lapset -järjestölle.

Monipuolista tukea lapsille, nuorille ja vanhemmille

SOS Lapsikylä on toiminut Kaarinassa vuodesta 2003 ja johtaja Sari Carlsson toteaakin, että toiminnalle on alueella enenevissä määrin tarvetta. Toiminta käsittää muun muassa asumismahdollisuuden tarjoamisen lapselle lapsikylävanhempien kanssa, perhekuntoutusta ja ennaltaehkäisyyn tähtäävää perhetyötä.

– Ennaltaehkäisevään työhön panostetaan erityisesti. Perheterapeuttinen tapa tähtää siihen, että apua tarvitsevat perheet saisivat tukea arkeensa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa. Tämä siis tarkoittaa, että työskentelemme niin lasten kuin vanhempienkin kanssa, Sari Carlsson toteaa.

Yhteisöllisyys kuuluukin keskeisenä osana Lapsikylän toimintamalleihin ja siihen tähdätään, että läheiset olisivat lapsen arjessa mahdollisimman paljon läsnä. Elintärkeää turvaverkkoa luodaan myös pois lähteville nuorille itsenäistymiseen tarvittavaa tukea tarjoten.

– Omilleen muuttavien nuorten tukeminen on alue, jonka tiimoilta voisi olla kivaa jatkossa kehitellä jonkinlaista yhteistyötä, visioi tavaratalojohtaja Cederlöf.

Suomessa on kaiken kaikkiaan kymmenen SOS Lapsikylää. Perinteisten, samalle tontille rakennetuista kodeista koostuvien kylien lisäksi löytyy myös integroituja lapsikyliä, joissa sijaisperheet asuvat tavallisissa kerros- ja rivitaloasunnoissa osana muuta asutusta.

Jaakko Virrankoski