Anni Polva -palkittu Roope Lipasti viettää joulunsa kotona Liedossa

Lounais-Suomen Kirjailijat ry myönsi lietolaiskirjailija Roope Lipastille Anni Polva -kirjallisuuspalkinnon 9. joulukuuta. Kuva: Miira Kuuskorpi.

Tiesitkö?

Lounais-Suomen Kirjailijat ry jakoi nyt kuudennen kerran Anni Polvan nimeä kantavan kirjallisuuspalkinnon. Palkinto on suunnattu lapsille tai nuorille sarjakirjoja kirjoittaville kirjailijoille, sillä tunnettiinhan turkulainen Polva erityisesti nuorille kirjoitetusta Tiina-sarjastaan.

Voittaja valittiin tänä vuonna neljän kärkiehdokkaan joukosta. Voittaja julkistettiin perinteisesti Annin päivänä 9.12.2017.

Valtakunnallinen kilpailu järjestetään joka toinen vuosi. Kilpailuun saapui tänä vuonna ennätysmäärä lasten ja nuorten sarjakirjoja. Sarjakirjoissa on tarjolla laaja valikoima mielenkiintoisia kirjoja joka makuun tietokonepelaamisesta jalkapalloiluun ja geokätköilyyn, noidista ja keijuista teiniraskauksiin ja maahanmuuttoon, fantasiasta dystopiaan ja perinteiseen seikkailukirjaan.

LIETO. Viikinkiaiheisen kirjatrilogian toinen osa Thorin pöly toi lietolaiskirjailija Roope Lipastille Anni Polva -kirjallisuuspalkinnon. Lipasti kävi kiireisen vuoden huipennukseksi pokkaamassa Lounais-Suomen Kirjailijat ry:n myöntämän palkinnon Annin päivänä 9. joulukuuta Turun pääkirjastossa.

Viikinkimytologiaa ja suomalaisuutta yhdistelevä Thorin pöly sijoittuu vuoteen 1000.

– Kirjasarjassa lähdetään liikkeelle kotikonnuiltani eli Liedon Vanhalinnan linnavuorelta. Aiheeseen perehdyin toista projektia varten paikallishistoriaa noilla nurkilla tutkiessani. Linnavuori on paikkana mielikuvitusta kiihdyttävä, Lipasti sanoo.

Viikingeistä hän on ollut kiinnostunut aina.

– Ne ovat jotenkin tosi cooleja. Tällaista kirjallisuutta olisin halunnut itsekin lukea varhaisnuoruudessani. Kirjoitin seikkailusarjan tavallaan siis myös itselleni, jatkaa Lipasti.

Kirjailija kirjoittaa mielellään ajankuvaltaan uskottavia tarinoita.

– Nykyisin esimerkiksi vampyyrit ovat suosittuja nuorison keskuudessa. Mikseivät siis myös viikingit, joiden eduksi voi laskea sen, että ne ovat olleet oikeasti olemassa. Mielestäni aihe on sitä jännittävämpi, mitä realistisempi se on, pohtii Lipasti.

Voittoperusteluissa todettiin, että Lipastin Thorin pöly on varhaisnuorille sopiva historiallinen jännittävä seikkailu- ja selviytymistarina. Taustalla pohditaan isän ja pojan suhdetta sekä yhdessä ja erikseen selviämisen haasteita tuon ajan oloissa.

Palkittu teos kuuluu WSOY:n kustantamaan viikinkitrilogiaan, jonka ensimmäinen osa on vuonna 2015 julkaistu Viikinkisolmu. Thorin pöly ilmestyi viime vuonna ja seikkailusarjan viimeinen osa Karhuriimu tämän vuoden alussa. Viikinkisolmu voitti aikanaan Lasten LukuVarkaus ja Kirjava Kettu -palkinnot.

Nuortenkirjojen lisäksi Lipasti on mukana Lukupalat-sarjassa, jossa ilmestyy ensi keväänä hänen ja kuvittaja Harri Oksasen lukemaan opetteleville lapsille suunnattu Lätkä-Lauri ja haamupelastus -kirja.

Joulun Lipasti viettää kotonaan Liedossa perinteisissä merkeissä.

– Lyhyellä joululomalla, aatosta joulupäivään, ehtii hieman hengähtää ennen vuodenvaihteessa odottavia isoja deadlineja, sanoo Lipasti.

– Tämä on ollut hauska ja kiireinen vuosi kaiken kaikkiaan. Parin lastenkirjan julkaisemisen lisäksi kuukausi sitten saatiin ulos aikuislukijoille suunnattu Ruotsinlaiva. Lisäksi käsikirjoitin Paavolentävä turkulainen ja Haluatko mökkiläiseksi? -teatteriesitykset sekä toimin muun muassa Kirjan ja ruusun päivän nimikkokirjailijana Elovena-tyttö -teoksella, lisää Lipasti.

Katariina Mäkinen-Önsoy