TYYn edustajistovaaleissa korkein äänestysprosentti 37 vuoteen – TSE-lista sai suurimman äänisaaliin

Kuva: Tyy / Kristian Tervo Photography.

TURKU. Turun yliopiston ylioppilaskunnan (TYY) edustajistovaalien äänestys päättyi keskiviikkona 8.11.2017 kello 16. Ääntään käytti melkein 6 000 Turun yliopiston opiskelijaa. Vaaleissa valittiin TYYlle uusi edustajisto vuosille 2018–2019.

TYYn edustajistovaaleissa valittiin ylioppilaskunnan ylintä päätäntävaltaa käyttävä 41-jäseninen edustajisto kahden vuoden toimikaudeksi.

Äänestäminen tapahtui kokonaan sähköisesti 1.–8.11. välisenä aikana, eikä vaaleissa ollut erillistä ennakkoäänestysaikaa. Vaaleissa ääntään käytti yhteensä 5 988 opiskelijaa, ja äänestysprosentti oli 41.98. Äänestysprosentti nousi edellisistä vuoden 2015 vaaleista ja on TYYn korkein 37 vuoteen.

– Saimme korkeamman äänestysprosentin ja enemmän ehdokkaita kuin viimeksi. Vaalit olivat myös puhtaat, emme joutuneet käsittelemään yhtään eettisten pelisääntöjen rikkomista. Ei voi olla kuin tyytyväinen, vaalit menivät kaikin puolin tosi hyvin. Olemme tehneet parhaamme ja voimme olla ylpeitä tuloksesta, toteaa TYYn keskusvaalilautakunnan puheenjohtaja Tuomas Dahlström.

TYYn edustajistovaaleissa oli ehdolla yhteensä 360 ehdokasta 13 eri vaaliliitosta. Ehdokasmäärä oli kaikista Suomen ylioppilaskuntien vuoden 2017 vaaleista korkein. 

– Turun äänestysprosentti oli ainoa, joka alkoi nelosella. Viestintä oli onnistunutta ja vaaliliitot kampanjoivat näissä vaaleissa aktiivisesti ja näkyvästi. Lisäksi esillä oli sellaisia teemoja, jotka saivat ihmiset äänestämään, Dahlsröm listaa syitä äänestysaktiivisuuden kasvulle.

Edustajiston suurimpana ryhmänä yhdeksällä paikalla jatkaa TSE-lista, joka koostuu kauppa- ja taloustieteen opiskelijoista. Aiemmin lista on ollut vaaleissa nimellä TuKy.

– Ryhmä muodostettiin siinä vaiheessa, kun Turun yliopisto ja kauppakorkeakoulu yhdistyivät ja kauppatieteen opiskelijoiden oma ylioppilaskunta lakkasi olemasta. Näissä vaaleissa lista vaihtoi nimeään ja brändäsi itsensä uudelleen, taustoittaa Dahlström.

Toisiksi suurimman äänisaaliin sai lääketieteen opiskelijoiden lista TYY Terveeksi ja kolmanneksi sijoittui oikeustieteilijöiden Ryhmä Lex.

Luottamus poliittisiin ryhmiin vaikuttaa horjuvan opiskelijoiden keskuudessa. Vihreä lista sai neljä paikkaa, Vihreä vasemmisto kolme ja Oikeat yhden paikan. Demariopiskelijat menettivät ainoan paikkansa. Keskusta tippui joukosta jo muutama vuosi sitten, mutta tänä vuonna he olivat lähempänä edustajistopaikkaa kuin Demariopiskelijat. Kristillisisllä ei ollut listaa enää ollenkaan. Turun akateemiset perussuomalaiset olivat mukana vaaleissa, mutta eivät päässeet läpi.

– Ylioppilaskunnissa on jo pidemmän ajan trendinä ollut se, että tiedekuntataustaiset listat ovat kasvattaneet osuuttaan edustajistoissa, kertoo Dahlström.

Janica Vilen 

 

 

Valitut edustajiston jäsenet 2018–2019

1. Nousiainen Elias, TSE-lista

2. Haapala Olli, TYY Terveeksi

3. Jortikka Maija, Hybridiaani

4. Mäkitalo Nelli, Vihreä lista

5. Dahlström Tuomas, Ryhmä Lex

6. Jarkia Jonatan, TSE-lista

7. Kivistö Eero, Eduxi

8. Strander Tapani, TYY Terveeksi

9. Koiranen Sara, Vihreä Vasemmisto

10. Harjuniemi Inari, Soihdunkantajat

11. Peltomaa Paula, TSE-lista

12. Laakso Ville, Ryhmä Lex

13. Palanterä Paavo, Hybridiaani

14. Suomi Rebecca, TYY Terveeksi

15. Lumme Jenni, Vihreä lista

16. Raitio Kristian, TSE-lista

17. Nieminen Maria, Hybridiaani

18. Wilen Noora, Ryhmä Lex

19. Hiltunen Henni, TYY Terveeksi

20. Kondelin Sade, Vihreä Vasemmisto

21. Lautamatti Sonja, Soihdunkantajat

22. Heikola Matias, TSE-lista

23. Jäntti Jenni, Humanistilista

24. Lappalainen Iina, TSE-lista

25. Seittenranta Sauli, TYY Terveeksi

26. Liminka Nestori, Vihreä lista

27. Salmenoja Sanni, Eduxi

28. Poikela Laura-Maria, Ryhmä Lex

29. Takatalo Janika, Oikeat

30. Haapala Helmer, TSE-lista

31. Kulha Katariina, Vihreä lista

32. Nuuttila Simo, TYY Terveeksi

33. Nokelainen Tiina, Hybridiaani

34. Salakka Janne, Soihdunkantajat

35. Isoaho Olli, Ryhmä Lex

36. Melanen Aatu, TSE-lista

37. Jokinen Risto, Hybridiaani

38. Metsi Roy-Wilhelm, Vihreä Vasemmisto

39. Salmivalli Alisa, TYY Terveeksi

40. Tiainen Miika, TSE-lista

41. Simonen Emmi, Ryhmä Lex