Nuorten Suomi 100 -juhlagaalassa palkittiin ansioituneita nuoria

Läntisten kuntien yhteiseen Suomi 100 -juhlaan osallistui lähes sata juhlavasti pukeutunutta nuorta. Kuvat: Essi Heinonen.

NUORET. Maskutalolla järjestettiin lauantaina 18. marraskuuta nuorten Suomi 100 -juhlagaala. Maskun, Nousiaisten, Mynämäen, Ruskon ja Naantalin nuorisotoimien järjestämässä gaalassa jaettiin diplomeja yhteensä kuudellekymmenellekahdelle juhlavuoden aikana ansioituneelle nuorelle kuntalaiselle.

– Palkitut nuoret edustavat tänään sekä itseään että muita kotikuntansa nuoria. Samoin kuin satavuotiaan Suomen itsenäisyyteen kuuluu yhteistyö naapureiden kanssa, myös nämä nuoret ovat kantaneet vastuuta naapureistaan, Maskun kunnanjohtaja Arto Oikarinen sanoo juhlapuheessaan.

Gaala järjestettiin paikallisten nuorisotyöntekijöiden voimin

Gaala oli alunperin koko seutukunnan yhteinen hanke, mutta Turun vetäydyttyä suunnitelmasta myös muita kuntia jättäytyi pois, ja viiden jäljelle jääneen kunnan nuorisotyöntekijät päättivät järjestää gaalan itse.

– Teemme muutenkin paljon yhteistyötä, joten gaalan järjestäminen yhdessä tuntui luontevalta. Halusimme 100-vuotiaan Suomen kunniaksi juhlistaa paikallisia nuoria, kertoo Maskun nuorisotoimen koordinaattori Jatta Ihaksi.

Gaalavieraiden joukkoon kuului niin koulukiusaamista vastaan toimivia kuin urheilussa ja työpajatoiminnassakin ansioituneita nuoria.

– Jokaisen osallistujakunnan nuorisotoimella oli omat kriteerinsä gaalaan kutsuttujen nuorten valitsemiseen. Kantavana ideana oli kuitenkin valita monin erilaisin tavoin omassa elämässään tai yhteisössään ansioituneita nuoria vain perinteisesti joka paikassa aktiivisten nuorten sijaan, Ihaksi lisää.

Juhlava gaala toi yhteen eri tavoin ansioituneita nuoria

15-vuotiaat nousiaislaiset Laura Översti (vas.) ja Essi Valtonen vastaanottivat diplomit toiminnastaan kunnan nuorten hyväksi.

15-vuotiaat Essi Valtonen ja Laura Översti saapuivat vastaanottamaan diplominsa Nousiaisista. Valtonen toimii Nousiaisten Henrikin koulun oppilaskunnan puheenjohtajana, ja Översti on Nousiaisten nuorisovaltuuston jäsen.

– On ollut hienoa tuoda nuorten mielipiteitä esille, nuorisovaltuustossa ensimmäistä kauttaan toimiva Översti kertoo.

– Tällä hetkellä ajamme nuorille tarkoitetun pihatilan rakentamista Nousiaisiin. Tarkoituksena on hankkia grilli ja rakentaa kotamainen mökki, ja valmiiseen tilaan saa tulla vapaasti viettämään aikaa kavereiden kanssa, hän lisää.

Valtonen taas mainitsee puheenjohtajakaudeltaan mieleenjääneeksi tempaukseksi esimerkiksi Henrikin koululla vasta järjestetyt Halloween-bileet.

– Oppilaskunnan tärkein tehtävä on miettiä sitä, miten oppilaiden viihtyvyyttä pystytään parantamaan. Tarkoituksena on siis tuoda vastapainoa opiskelulle, hän kertoo.

Ruskolaiset Lauri Tammi, 16, sekä Daniel Krug, 15, taas vastaanottivat Ruskon nuorisotoimen jakamat diplomit. Vahdon Tuiskun riveissä kilpaileva Tammi sijoittui tämän vuoden yleisurheilun nuorten SM-kisoissa moukarinheitossa viidenneksi, ja Krug järjestää koulun ohella työkseen Mannerheimin lastensuojeluliiton syntymäpäiväjuhlia Vahdon lastentalolla.

– Minulla on kolme nuorempaa sisarusta, joten tulen lasten kanssa hyvin toimeen. Tarkkoja tulevaisuudensuunnitelmia ei vielä ole, mutta jatkaisin mielelläni lasten kanssa työskentelyä, Krug kertoo.

Yhteensä lähes sata juhlavasti pukeutunutta osallistujaa kerännyt gaala sai nuorilta kiitosta.

– Ilta on ollut tosi mukava ja hienostunut, Tammi summaa.

Essi Heinonen