NaSeVan juhlanäyttelyssä kuvataan suomalaisen luonnon kauneutta

Sakari Ekkon kuva Liki jos lienet… löytyy myös NaSeVan juhlanäyttelystä.

NAANTALI. Naantalin Seudun Valokuvaajat NaSeVa ry:llä on marraskuun ajan valokuvanäyttely Suomen luonnosta löytyy… Raision kaupunginkirjaston musiikki- ja taideosastolla. Näyttely juhlistaa satavuotiasta Suomea ja 60-vuotiasta naantalilaista kameraseuraa. Kuparivuoren kansakoulussa perustettiin 20.9.1957 valokuvauksen harrastajien yhdistys Naantalin Näppäilijät, josta myöhemmin 1980-luvulla tuli Naantalin Seudun Valokuvaajat NaSeVa ry.

Suomen luonto oli helppo valinta NaSeValle juhlanäyttelyn aiheeksi. Vaikka seuran jäsenet kuvaavat paljon muutakin, luonto on kautta vuosien ollut keskeinen valokuvauksen ja kuvausretkien kohde.

NaSeVa ry:n jäsen Jorma Kyttälä NaSeVasta kertoo, että luontokuvaus ei ole rakettitiedettä, mutta kuvaustaitoa on helppo kehittää.

− Jokainen näkee luonnon omalla tavallaan. Pääasia luontokuvauksessa on, että siihen käyttää aikaa ja syventyy. Sellainen näppäily ei johda pitkälle, vaikka saattaa joskus onnistua vahingossa. Kameraa kannattaa pitää usein mukana, seurata luontoa, ymmärtää ja kohdata niitä tilanteita. Kannattaa myös katsella muiden kuvaajien kuvia sillä silmällä, että miten ne on mahdettu ottaa.

Näyttelyyn osallistuu yhteensä 12 kuvaajaa, joista osa on ollut mukana yhdistyksen toiminnassa kymmeniä vuosia. Jokainen kuvaaja sai lähestyä suomalaista luontoa omalla tavallaan. Esillä on hyvinkin erilaisia kuvia luonnosta ja ihmisen ja luonnon suhteesta. Näyttelyn johtava ajatus on luonnon monimuotoisuus ja sen säilyttämisen tärkeys.

Luontoa voi katsoa läheltä tai kaukaa ja aina löytää jotain uutta. Vaikka luonnosta löytyy paljon sellaistakin, mitä kukaan ei haluaisi siellä olevan, tämä näyttely etsii sieltä kauneutta ja mielenkiintoisia näkökulmia. NaSevalla on myös pysyvä näyttely Naantalin kirjaston eteisen vitriinissä ja Nasevan nettisivuilla.

Jaakko Väisänen