Naantalin joulukadun avajaisissa sytytettiin valot niin joulukadulle kuin toria koristavaan kuuseenkin. Naantalin voimistelijat tanssivat ja musiikkia kuultiin paikalliselta kvintetiltä. Lisäksi nautittiin puurosta ja glögistä, kuiskittiin lahjoitoiveita joulupukin korvaan ja tehtiin jouluaskarteluja.

NAANTALI. Naantalissa vietettiin joulukadun avajaisia torstaina 23. marraskuuta. Naantali Yrittäjien järjestämään perinteiseen tilaisuuteen saapui satapäin ihmisiä ottamaan joulunaikaa vastaan. Valot sytytti naantalilainen yrittäjä Toni Forsblom, joka ei avajaispuhetta pitäessään vielä tiennyt, että puolen tunnin kuluttua hänet valittaisiin Naantalin Vuoden tuikku -palkinnon saajaksi.

– Itselleni joulu on yksi tärkeimmistä juhlista, sillä silloin on muutama päivä aikaa rauhoittua perheen tai ystävien parissa kiireisen arjen vastapainoksi. Mutta meidän tulee myös muistaa, ettei kaikilla ole perhettä taikka ystäviä. Monille joulu ei ole iloinen juhla. Koittakaamme muistaa myös heitä. Tullin joulu järjestetään perinteisesti, mutta tänä vuonna Kuparivuoren urheilutalolla. Tapahtumaan ovat tervetulleita kaikki, mutta erityisesti ne henkilöt, joiden sukulaiset ovat kaukana sekä he, joilla ei ole syystä tai toisesta mahdollisuutta valmistaa joulua kotiin, Forsblom kertoo puheessaan.

Lisäksi hän kannustaa ihmisiä hikoilemaan ennemmin liikunnan parissa kuin kaupoissa juosten joulustressin vallassa. Mutta kun ne kaupoissa juoksut kuitenkin lisääntyvät, niin Forsblom kannustaa aloittamaan naantalilaisista liikkeistä.

– Tänä vuonna voitaisiin kokeilla ottaa rennommin ja muistaa joulun tarkoitus jollain muulla tapaa kuin kiirehtien paikasta paikkaan, Forsblom ehdottaa.

Kun tonttujen joulukulkue oli saapunut kaupungintalon eteen Muumipeikon ja Pikku Myyn kanssa, olikin aika kutsua Toni Forsblom lavalle uudelleen – tällä kertaa vastaanottamaan Vuoden tuikku palkintoa.

– Oli kyllä todellinen yllätys, Forsblom kommentoi hämmentyneenä.

Toni Forsblom on Vuoden tuikku!

Vuoden tuikku jaetaan vuosittain sellaiselle naantalilaiselle, joka omalla toiminnallaan tekee jotain merkittävää muiden naantalilaisten hyväksi ja tuo siten kaupunkiin valoa. Aiempina viime vuosina sen ovat saaneet muun muassa Mikko Rönnholm, Henri Nevari, paraolympialaisista mitaleja tuoneet nuoret ja Leena Salo.

– Forsblom on ottanut paljon nuoria harjoitteluun ja auttanut heitä työn syrjään kiinni. Viime vuonna hän järjesti Hyvä huuto -nimisen huutokauppatapahtuman, jonka varat suunnattiin hyväntekeväisyyteen. Hän osallistuu aina aktiivisesti kaikkeen mahdolliseen naantalilaiseen toimintaan, Naantalin Yrittäjien puheenjohtaja Kristiina Sunell kertoo valinnan perusteista.

Omassa puheessaan Sunell puhui perinteiden merkityksestä.

– Perinteet ja muistot ovat tärkeitä erityisesti pienissä kaupungeissa, tai sanotaan sopivan kokoisissa, kuten Naantalissa. Yrittäjät, kauppiaat ja kahvilan pitäjät omine elämäntarinoineen tuovat sitä paljon puhuttua elinvoimaisuutta. Se näkyy koristelluina ikkunoina, tuttuina henkilöinä eloisilla kaduilla sekä vahvoina paikallisina persoonallisuuksina. Aika hiljaista olisi Naantalissa ilman yrittäjiä ja kaupungissa vallitsevaa talkoohenkeä, hän sanoo.

Naantalin Yrittäjien puheenjohtajan Kristiina Sunellin kanssa samaan kuvaan pääsi naantalilainen Inna Santanen, joka toimi tapahtumassa jouluenkelinä ja sai paljon halauksia lapsilta.

Kaupunginjohtaja Jouni Mutanen kiitteli omassa puheessaan sitä, että Naantalissa on tällainen hieno perinne – joulukadun avaus. Lisäksi hän antoi kaupungin puolesta uuden vuoden lupauksen:

– Naantalin kaupunki tekee ensi vuonna korkeatasoiset suunnitelmat kauniin kaupunkimme viihtyvyyden lisäämiseksi uusilla valaistus- ja äänimaailmaratkaisuilla, hän kertoo.

Naantalin seurakunnan puheen piti pastori Annukka Lindberg. Hän puhui arkisista asioista, jotka tuovat juhlan tuntua.

– Viime viikolla näin Tullikadulla, kun työntekijät laittoivat joulukadun valoja paikoilleen. Pysähdyin katsomaan sitä arkista työtä, jossa oli jotain juhlaa, hän sanoo.

Lisäksi hän kiittelee naantalilaista yhdessä tekemisen meininkiä, jota tarvitaan maailman melskeen keskellä.

Naantalilaiselle Paasikiven perheelle joulukadun avajaiset on jo perinne. Tapahtumassa heillä oli aikaa käydä tapaamassa myös joulupukkia ja kuiskaamassa tälle lahjatoiveitaan. Juhlassa Naantalin voimistelijoiden tonttujen mukana tanssinut Aurora toivoi pehmoleluja. Pikkusiskot Adele ja Lilian toivoivat pehmonallea, josta tulee musiikkia ja valoa. Mukana olivat myös isoveli Juhana ja äiti Sini.
Petri Sairu, Lotta Laurila ja Mikaela Sairu paistoivat makkaraa nuotiolla.
Joulukadun avajaisissa nautittiin moniäänisistä joululauluista.
Naantalin voimistelijat esiintyivät.
Iida Lumme, Aada Wilcken ja Lauri Laine Naantalista sanovat, että joulumieli syntyy ruuasta, yhdessä olemisesta ja tunnelmasta.

Janica Vilen