Kaarinan veroprosentti on jatkossakin 19,75

Talousarviota medialle esittelivät kaupunginjohtaja Harri Virta (vas.), tekninen johtaja Jyrki Lappi, talousjohtaja Sinikka Sinervuo-Koskinen ja sivistysjohataja Elina Heikkilä.

Kouluremonttien myötä Kaarinan investoinnit tuplaantuvat normaalivuodesta, mutta kaupunginjohtaja on silti positiivisin mielin, sillä koko Varsinais-Suomessa talous on nyt kasvussa.

KAARINA. Kaarinan kaupunginvaltuusto on maanantaina 13. marraskuuta hyväksynyt ensi vuoden talousarvion. Veroprosentti on myös ensi vuonna 19,75. Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta esittelee talousarviota positiivisin mielin, vaikka kunnan velkamäärä nouseekin roimasti ensi vuoden massiivisten investointien myötä.

– Tällä kertaa lähdetään hyvästä lähtökohdasta, sillä koko maakunnan tilanne kehittyy ja talous kasvaa. Vastaavaa tilannetta ei ole ollut muutamaan vuoteen, hän iloitsee.

Kaarinan talous ei kuitenkaan ole tasapainossa.

– Vuosikatteella ei pystytä investointeja kattamaan, mutta kulurakenne on kuitenkin kohtuullinen, Virta sanoo.

Ensi vuonna Kaarinalla on edessään isoja investointeja.

– Normaalisti meillä on ollut vuodessa 10–15 miljoonan euron edestä investointeja, nyt mennään jo 30 miljoonaan, mikä tarkoittaa, että lainamäärä asukasta kohden tulee kasvamaan, sanoo Virta.

Talousarviossa ollaan huomioitu myös se, että tiettyjen palvelujen tarve tulee kasvamaan.

– Esimerkiksi ikäihmisten määrä väestössä kasvaa ja oppilaita tulee koko ajan lisää, joten investointeja tarvitaan, Virta linjaa.

Koulut suurin huolenaihe

Suurimmat keskustelut talousarvion suhteen ovat nousseet sisäilmaongelmien vuoksi käynnistyvistä kouluhankkeista.

– Valkeavuoron uudishankeelle on budjetoitu ensi vuodelle vain suunnittelurahoitus. Kokonaisbudjetin arvio on 25,9 miljoonaa euroa, mutta tämä tulee matkan varrella tarkentumaan. Se pitää sisällään myös Valkeavuoren liikuntahallin 7,3 miljoonaa, kertoo Kaarinan tekninen johtaja Jyrki Lappi.

– Hovirinnan koulun kustannukset ovat arviolta 5,9 miljoonaa, ja siinä pääpaino on ensi vuodessa, Lappi lisää.

Lisäksi ensi vuodelle ollaan investoitu muun muassa lähiliikuntapaikkoihin sekä koulujen ja päiväkotien pihoihin.

Kaupunginhallituksen puheenjohtaja Matti Alander on joutunut kouluremonttien suhteen kunnon ryöpytykseen. Kuntalaiset ovat olleet häneen paljon yhteydessä, eikä aina niin ystävälliseen sävyyn.

– Nyt täällä ollaan vähän sellaisessa maineessa, että ei muka olla lapsiystävällinen kunta. Ei verojakaan voida jatkuvasti nostaa, koska silloin ihmiset marssivat sosiaaliluukulle. Kunnallisveron nostaminen koskee köyhää kaikkein eniten, Alander muistuttaa.

Päivähoidon maksut vähenevät

Sivistysjohtaja Elina Heikkilä on iloinen, että talousarviossa ollaan budjetoitu neljänteen koulukuraattoriin, sillä nykyään Kaarinan oppilaat eivät pääse kuraattorille tavoiteajassa. Tänä syksynä Kaarina sai neljännen koulupsykologin.

– Oppilasmäärät kasvavat koko ajan sekä peruskouluissa että lukiossa, joten investointeja tarvitaan, Heikkilä toteaa. Ensi vuonna peruskoululaisia on Kaarinassa sata enemmän kuin tänä vuonna.

Lisäksi sivistyspuolella panostetaan ensi vuonna pop up -nuorisotyöhön ja otetaan perhetyöntekijämalli käyttöön kouluissa.

– Näin pystymme antamaan tukea lasten arkisessa kasvuympäristössä. Perhetyöntekijä aloittaa yhdessä koulussa, jonka yhteydessä on päiväkoti. Kun todetaan, että nuoren oirehdinnan syyt ovatkin perheessä, ei koulussa pystytä tekemään juuri mitään. Perhetyöntekijän avulla pyrimme tuomaan apua perheiden arkeen. Kokeilu alkaa syksyllä, Heikkilä kertoo.

Lasten määrä kasvaa myös päivähoidossa. Kasvu ei selity pelkällä muuttovoitolla, vaan myös sillä, että kotihoito on menettänyt suosiotaan päivähoidon kustannuksella.

– 1.1. tulee mahdollisesti voimaan uusi laki, jossa päivähoidon maksujen tulorajat nousevat, jolloin entistä useampi perhe pääsee maksuttoman varhaiskasvatuksen piiriin. Nyt ensimmäisestä lapsesta maksetaan 100 % ja toisesta lapsesta 90 % . Jos laki hyväksytään, toisen lapsen osuus tippuu 50 prosenttiin. Silloin palvelun käyttö tulee jollain aikavälillä lisääntymään ja tulot tippumaan. Kaarinassa päivähoidon tulot tippuisivat arviolta 30 % eli miljoona euroa, Heikkilä laskee.

 

Janica Vilen

Muokattu 5.12.

Poistettu kohta, jossa kerrotaan, että päivähoidon ryhmäkokoja kasvatettaisiin. Esitys  ryhmäkokojen kasvattamisesta kumottiin jo hallituksen kokouksessa 6.11. Toimitus pahoittelee virhettä.