Joulunavaukset valtaavat Kaarinan, Liedon, Paimion ja Sauvon

Mirja Niemelä Sauvon joulunavauksessa viime vuonna. Kuva: Päivi Inkinen.

Marras–joulukuun vaihde on täynnä toinen toistaan iloisempia joulutapahtumia, joissa herkutellaan, esiinnytään, myydään ja ostetaan, tavataan tuttuja ja mahdollisesti myös Korvatunturin väkeä.

TAPAHTUMAT. Sauvon kunta järjestää yhdessä Puuhaus-puodin kanssa joulunavauksen Sauvon torilla lauantaina 25. marraskuuta kello 10–13. Tapahtumassa voi nauttia herkkuja notkuvien kojujen antimista, seurata tonttujen esityksiä ja tavata joulupukin.

– Myyntipaikkoja voi varata keskiviikkoon 22.11. mennessä, Sauvon kirjastonhoitaja Päivi Inkinen kertoo.

Samaan aikaan Sauvon paloasemalla järjestetään myös Päivä paloasemalla -tapahtuma, joka aloittaa 25.11.–1.12. ajalla vietettävän Paloturvallisuusviikon.

Sauvon museon perinteiset joulumyyjäiset järjestetään 9.–10. joulukuuta klo 11–16.

Paimion joulu syntyy vapaaehtoisvoimin

Paimiossa joulunodotus alkaa perinteiseen tapaan kaupungintalon joulumarkkinoilta sunnuntaina 26. marraskuuta kello 11–15. Ohjelmassa on muun muassa pikkujoulurauhan julistus, kaupunginhallituksen puheenjohtaja Timo Ilolan puhe sekä Korvatunturin väen vierailu.

– Kaupunki tarjoaa tilat ja tukea, markkinajärjestelyistä vastaavat vapaaehtoistoimijat eli Paimion joulumarkkinatiimi. Kokoonpano vaihtelee hieman vuosittain, tänä vuonna yhdistysten lisäksi tiimissä olemme mukana me Minna Nuotion kanssa, Paimion opiston kurssisuunnittelija Laura Lankinen toteaa.

Tapahtumassa olkiaskartelun järjestää Peimarin Vihreät ja piparinkoristelupajaa pitää Paimion Pelastakaa Lapset. Esiintyjinä ovat musiikkiopiston oppilaat.

– Joulupukki tekee yhteistyötä Paimion Lionsien kanssa. Lionsit myös keittävät joulupuuroa. Vapaaehtoinen puuromaksu ohjautuu paimiolaisten vähävaraisten lasten joululahjoihin. Muuten markkinoiden tuotto jaetaan vapaaehtoistoimijoiden yhdistyksille, Lankinen sanoo.

– Myyjiä tulee sekä Paimion rajojen sisäpuolelta että lähikunnista. Mukana on paljon paikallisia koululuokkia ja seuroja, lisää Lankinen.

Liedon jouluvaloja voi ihailla yläilmoista

Liedossa Novida ammattiopisto ja kunta järjestävät jälleen yhteistuumin koko perheen joulunavauksen Liedon torilla torstaina 30. marraskuuta kello 17.15–19. Ohjelmassa on perinteiseen tapaan muun muassa joulupukin vierailu, kunnanjohtaja Esko Poikelan puhe, musiikkia ja myyjäiset.

Samana iltana  kello 18–20 vietetään avoimia ovia Keisvuoren vesitornissa, josta pääsee ihailemaan kunnan jouluvaloja yläilmoista käsin. Tilaisuuden järjestää Lieto-oppaat ry.

Kaarinan adventtiviikonloppu

Joulukadun avajaistapahtumaa vietetään Piikkiön keskustassa perjantaina 1. joulukuuta kello 16–19. Mukana on piikkiöläisiä yhdistyksiä ja yrityksiä tuomassa jouluhenkeä. Valkeavuoren 9B luokan kuoro esiintyy. Ohjelmassa on myös esimerkiksi hevosratsastusta lapsille, arvontaa ja joulupukin vierailu.

Kaarina-Seuran ja Kaarinan kulttuuripalvelujen yhteinen Koriston Joulutalli järjestetään ensimmäisen adventin viikonloppuna 2.–3. joulukuuta kello 10–15.

– Ohjelma on perinteinen. Joulupukki vierailee kumpanakin päivänä klo 11 ja 13, riisipuuroa ja glögiä tarjoillaan ja kauneinta joulukuusta äänestetään, Kaarinan kaupungin kulttuurituottaja Heli Lempa sanoo.

– Kuusia tulee tänä vuonna neljä kappaletta ja koristelijoita vielä haetaan, Kaarina-Seuran puheenjohtaja Sirkka Mylly jatkaa.

Joulutallin täyttävät kaarinalaiset käsityötaitajat tuotteillaan. Tarjolla on monipuolisesti tuotteita joulukoristeista villasukkiin ja tiffanystä keramiikkaan. Makoisat kakut, pullapojat ja piparkakkutalot kuuluvat myös Joulutallin valikoimaan.

Katariina Mäkinen-Önsoy