Alakoulun rakennushanke on Sauvon ensi vuoden suurinvestointi

Sauvon kunnanjohtaja Seppo Allén pitää koko Turun seudun virettä positiivisena. Haasteita Sauvon ensi vuoteen tuo taustalla näkyvän koulukeskuksen alakoulun rakennushanke.

Hyvä vire jatkuu Sauvossa. Ensi vuoden talousarvio näyttää ylijäämää, ja tänäkin vuonna tulos jäänee plussalle.Valtuusto käsittelee talousarviota 11. joulukuuta.

SAUVO. Sauvon ensi vuoden talousarviossa näkyy koko Turun seudun positiivinen vire. Vuosikate ja tilikauden tulos ovat plussan puolella, mutta lainaa kunta joutunee silti ottamaan. Syynä ensi vuoden suurinvestointi, koulukeskuksen alakoulun rakennushanke.

Alakoulun sisäilmaongelmat paljastuivat niin pahoiksi, että koululaiset oli siirrettävä väistötiloihin ja peruskorjauksen tai uuden koulun rakentamisen suunnittelu käynnistettävä. Koululaiset hoitavat oppivelvollisuuttaan koulun liikuntatilassa, mutta nyt uusia opiskelutiloja on löytynyt lastentalosta, joten liikuntatila saadaan pian siihen tarkoitukseen, mihin se on rakennettukin.

– Tällä hetkellä tavoitteemme on uudisrakennus, mutta koulukiinteistössä oleva lämpökeskus hieman mutkistaa tilannetta. Tarkoitus on joka tapauksessa saada hanke valmiiksi jo ensi vuoden aikana, tai ainakin nopeasti vuoden 2019 alkupuolella – olipa päätöksenä sitten uudisrakennus tai peruskorjaus, kertoo kunnanjohtaja Seppo Allén.

Koulun rakennushankkeeseen on budjetoitu 2,5 miljoonaa euroa. Pienen kunnan verotulot eivät sellaiseen riitä.

– Joudumme rahoittamaan kouluhankkeen lainarahalla, joten kunnan velka kasvaa investoinnin verran. Siis jos rakennamme koulun itse. Yhtenä vaihtoehtona on leasing-malli, jolloin kunta ei tee tällaista kertainvestointia. Vaihtoehdot ovat vielä auki. Tavoitteenamme on saada päätös aikaan ensi kesänä, jotta varsinaisiin rakennustöihin päästäisiin mahdollisimman nopeasti, selittää kunnanjohtaja.

Tämän vuoden tulos näyttäisi olevan hieman plussalla, joten velan määrä on Sauvossa tämän vuoden päätteeksi kutakuinkin 2 600 euroa asukasta kohti. Ensi vuoden kouluinvestointi nostaa lainasumman vajaaseen 3 400 euroon per asukas, jos leasing-malliin ei päädytä. Tuloveroprosenttiin (21,5) ei kuitenkaan olla puuttumassa, vaan ensi vuosi on budjetoitu ilman veronkorotusta.

Verotulot ovatkin kehittyneet kunnassa mukavaan suuntaan.

– Budjetoimme tälle vuodelle vajaat 11 miljoonaa euroa verotuloja, mutta nyt näyttää siltä, että saamme enemmän. Ehkä jopa 11,3–11,4 miljoonaa euroa, laskee Allén.

Ensi vuoden talousarvioon onkin budjetoitu rohkeasti yli 11,5 miljoonan euron verotulot – mutta valitettavasti valtionosuuksien väheneminen syö tuosta kasvusta valtaosan.

– Valtionosuusuudistuksessa olemme häviäjiä. Osuudet putoavat ensi vuonna lähes 300 000 euroa tämän vuoden tasosta, toteaa kunnanjohtaja.

Kouluhanketta lukuunottamatta Sauvon ensi vuoden budjetti on maltillinen ja kulut kurissa pitävä.

Sauvon kunnan taseessa on mukavasti ylijäämää, noin 2,3 miljoonaa euroa, mutta kuntakonsernin – johon lasketaan kaikki taloudelliset vastuut, kuten vesiyhtiö ja osuus sairaanhoitopiirin taloudesta – tilanne ei ole yhtä hyvä. Kuntakonsernin alijäämää Sauvolla on noin 1,7 miljoonaa euroa.

Kunnanvaltuusto käsittelee talousarvion 11. joulukuuta.

Marko Vuosjoki