POLITIIKKA. Varsinais-Suomen SDP:n piirikokous järjestettiin 14. lokakuuta Raision kaupungintalolla. Kokouksessa valittiin piirille puheenjohtajisto sekä piirihallitus kaudelle 2018–2019. Puheenjohtajana jatkaa Vuokko Puljujärvi (Turku) sekä varapuheenjohtajina Pertti Pokki (Laitila) ja Mari Kesälä (Sauvo). Piirihallituksen jäseniksi valittiin Petra Peltonen (Turku), Miika Vanne (Turku), Timo Virkkula (Kaarina), Susanna Kiukainen (Kaarina), Hannu Aalto (Naantali),

Saku Nikkanen (Salo), Riitta Lehtinen (Somero), Jouni Ojala (Loimaa) ja Pirjo Pesola (Uusikaupunki).

Puoluesihteeri Antton Rönnholm piti piirikokoukselle puheen eriarvoistumisesta viitaten Aalto-yliopiston kyberturvallisuuden professori Limnéllin ja sotatieteiden tohtori Rantapelkosen syyskuussa julkaisemaan tutkimukseen:

– Usein, puhuttaessa sisäisestä turvallisuudesta, katseet kohdistuvat ulkoa tuleviin uhkiin, kuten terrorismiin. Tutkimuksesta käy kuitenkin ilmi se, että nuoret pitävät suurimpana turvallisuusuhkana suomalaisten keskinäistä eripuraa ja eriarvoistumista, hän aloittaa.

Eriarvoistuminen on Rönnholmin mukaan moniulotteinen yhteiskunnallinen ongelma.

– Sen toisessa päässä köyhyydestä, osattomuudesta ja työttömyydestä kärsivät ihmiset näkevät oman tilanteensa toivottomana. Tämän tulokset näemme vaaleissa joka puolella maailmaa. Ne näkyvät tarpeena etsiä ratkaisuja sieltä missä vastauksista on tehty yksinkertaisia tasolle, jolla totuudesta täytyy tinkiä. Tasolle, jolla enää mikään ei ole totta. Samanaikaisesti elämme aikaa, jossa parhaimmin palkatut ansaitsevat vuodessa palkkatuloina monikymmenkertaisesti keskivertopalkansaajan vuosiansioiden verran. Yhteiskunnan eri päät alkavat elää elämäänsä ikään kuin toistensa ohi. Yhteistä ymmärrystä arjesta ja tärkeistä asioista ei enää ole. Tämä kaikki satavuotiaassa Suomessa, Rönnholm sanoo.

Rönnholm kritisoi puheessaan hallitusta, jonka politiikka on hänen mukaansa johtanut eriarvoistumisen kasvuun.

– Vielä viime hallituskaudella tehtiin tuloeroja tasaavaa politiikkaa. Esimerkiksi työttömyysturvan tasokorotus nosti pienituloisimpien tuloja. Nyt hallituksen päätös jäädyttää sosiaalietuuksien indeksit näkyy miinuksena pienituloisimpien kukkarossa, hän sanoo.

Piirikokous teki Raisiossa myös yhteisen julkilausuman, jossa se toivoo yhteistyöstä voimaa koko maakuntaan.

– Varsinais-Suomi toimii tällä hetkellä veturina koko maan kasvulle. Tätä kehitystä tulee vahvistaa. Koko maakunnan kattavalla hyvällä yhteistyöllä löydämme vastauksia isoihin asiakysymyksiin, kuten tarvittavan asuntotuotannon kasvattamiseen ja suotuisaa kehitystä tukeviin liikennejärjestelyihin, piirikokous uskoo.

Kasvavan teollisuuden tarpeisiin tarvitaan piirikokouksen mukaan myös osaavaa työvoimaa.

– Tämä edellyttää maakunnan koulutuksen järjestäjiltä tiivistä yhteistyötä. On perusteltua kouluttaa maakunnassa tarvittavat osaajat mahdollisimman lähellä niitä toimijoita, jotka mahdollistavat positiivisen rakennemuutoksen jatkumisen. Varsinais-Suomen SDP edellyttää, että Suomen hallitus ryhtyy tarvittaviin toimenpiteisiin asian kuntoon saattamiseksi, piirikokous linjaa.

Janica Vilen