Kerttulakotiin perustettiin oma tila ergonomisille harjoituksille

Ergomentor Oy:n kaarinalainen kouluttaja ja toimitusjohtaja Virpi Fagerström julkisti Raision ensimmäiset Ergokortti-koulutuksen suorittaneet hoitajat. Kuvat: Ragip Önsoy.

RAISIO. Raision Kerttulakodissa vietettiin 26. syyskuuta juhlallisin menoin ergohuoneen avajaisia. Huoneessa hoito- ja hoivatyöntekijät pääsevät harjoittelemaan potilaan siirtymisen ergonomista avustamista ja potilassiirtoihin liittyvien apuvälineiden käyttöä.

Ergonomisen työskentelyn koordinaattori, työfysioterapeutti Elina Mäkilän mukaan ergonomisesta avustamisesta ja apuvälineistä hyötyvät niin potilaat kuin työntekijätkin.

– Potilaan nostaminen ja siirtäminen ilman apuvälineitä ovat hoitotyön fyysisesti raskaimpia tehtäviä. Liukuvilla lakanamateriaaleilla ja oikeilla välineillä fyysisen voiman tarve vähenee, ja niska–hartiaseutu kiittää, Mäkilä sanoo.

Ergonomiahuoneen avaaminen on kaupungin hoito- ja hoivapalvelujen investointi paitsi työturvallisuuden parantamiseksi myös sairauspoissaolojen vähentämiseksi.

– Työergonomiasta huolehtiminen lisää hoitotyön laatua ja sitä kautta myös potilaan turvallisuutta. Tavoitteena on mahdollistaa potilaan osallistuminen arjen askareisiin entistä itsenäisemmin hoitajan tukemana, Ergomentor Oy:n kaarinalainen kouluttaja ja toimitusjohtaja Virpi Fagerström selventää.

– Sairauspoissaolot ovat ihan valtakunnan tason ongelma, joihin haetaan ratkaisuja aina ensimmäiseksi työhyvinvoinnista. Lisäksi työturvallisuuslaki edellyttää toimiin koulutuksen ja välineiden hankkimiseksi, jatkaa Fagerström.

Ergokortti – terveenä työssä -koulutuksen Raisiossa ensimmäisten joukossa suorittaneet Anne-Mari Räisänen ja Katja Metsämäki havainnollistavat hoitotyötä kotihoidon esimies Tuula Nikkilän pötköttäessä potilaana. ”Oikein pedattuna liukumateriaali helpottaa potilaan vetämistä sängyn toiseen reunaan, jotta hänet voi kääntää kyljelleen.” he kertovat.

Fageström kertoo, että ergohuoneet eivät ole ainakaan vielä kovin yleisiä.

– Raision Kerttulakodin lisäksi Turun yliopistollisessa keskussairaalasta (TYKS) sekä Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiristä (HUS) sellaiset ainakin löytyvät. Muuten on hyvin harvinaista, että ergonomiaharjoituksia varten olisi valjastettu omia huoneita, hän toteaa.

Raision jokaisessa toimintayksikössä on nimetty ergonomiavastaavia. Lisäksi kolmetoista kaupungin työntekijää on suorittanut Ergokortti – terveenä työssä -koulutuksen.

– Seuraavat koulutusryhmät alkavat jälleen heti alkuvuodesta 2018. Tavoitteena on, että ergonomiakoulutuksen käyneissä yksiköissä olisi jatkossa omia talon sisäisiä kouluttajia. Raisiossa on muutamia pätevyyden saaneita eli valmiudet täällä ovat hyvät, Elina Mäkilä kertoo.

– Ensimmäiset koulutukset pidettiin Varsinais-Suomen sairaanhoitopiiriin kuuluvien TYKSin ja Kaarinan terveyskeskuksen yhteistyössä viime vuoden syksynä. Raisiossa koulutukset sen sijaan alkoivat kuluvan vuoden alussa, lisää Virpi Fagerström.

Katariina Mäkinen-Önsoy