Osoitteeseen Puntarikatu 2 rakentuvista seniorikerrostaloista A-talo on nyt harjakorkeudessaan ja B-talo nousee vieressä hyvää vauhtia. A-talo valmistuu ensi vuoden helmikuussa ja B-talo elokuussa.

As Oy Katariinankulma

Rakennuttaja: KOY Kaarinan Vuokratalot

Tontti: 3.008 m2

Rakennettava kerrosala: 5.678 m2

Kokonaisala: 8.045 m2

Kokonaiskustannus: 17 miljoonaa euroa

Pääurakoitsija: Hartela Länsi-Suomi Oy, vastaava tj. Sami Nurmi

KAARINA. Kaarinan keskustassa vietettiin torstaina 28. syyskuuta As Oy Katariinankulman harjannostajaisia. Katariinankulmaan valmistuu 76 senioriasuntoa, sosiaalitoimen palvelu- ja toimistotiloja, kolme liiketilaa ja parkkihalli 53–62 autolle. Viime vuoden syyskuussa alkaneella työmaalla on riittänyt kiirettä, mutta nyt oli hetkeksi aika hengähtää ja juhlia rakennuksen nousua harjakorkeuteensa.

Kymmeniä henkiä vetäneessä juhlassa oli musiikkiohjelmaa, hernekeittoa, pullakahvit ja paljon puheita sekä tutustumiskierros työmaalle.

Harjannostajaisten vieraat söivät siinä tilassa, jossa tulee tulevaisuudessa olemaan vanhusten palvelutori.

Rakennuttajan eli Kaarinan Vuokratalojen edustaja Olli Vuorinen aloitti puheenvuorot:

– Harjakaiset liittyvät hevoskauppaan, eikä sillä ole talojen kanssa mitään tekemistä. Harjannostajaiset taas pidetään sen kunniaksi, että talo on saatu sateen suojaan. Hevoskauppaa juhlistetaan harjakaisissa viinaryypyllä. Meillä on vain olutta tänään tarjolla, eli tässä tämä ero, Vuorinen vitsailee.

Vuorinen kiitti puheessaan kaikkia hankkeeseen osallistuneita tahoja.

– Erityisesti kiitän Kaarinan vanhuspalveluita, jotka ovat alunperin ideoineet ja käynnistäneet tämän hankkeen. Hanke on mittava ja täydentää Kaarinan vanhuspalveluita. Asunnoista on oltu jo nyt erittäin kiinnostuneita, hän kertoo.

Projekti on edennyt suunnitellussa aikataulussa.

– Koko hanke tulee valmiiksi elokuussa 2018. Lämmin kiitos rakentajille. Työt ovat edenneet vauhdilla ja töitä on tehty niin, että tuloksista voidaan olla ylpeitä, Vuorinen kehuu.

Olli Vuorinen Kaarinan Vuokrataloista.

Lehmät pois keskustasta

Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jere Järvinen puhui tontin historiasta:

– Kun 10-vuotiaana kiertelin tätä korttelia, täällä oli vielä lehmiä. Silloin puhuttiin, että pitäisi saada lehmät pois laitumelta, jotta keskusta pääsisi kehittymään. Muutaman vuoden päästä saatiin Alko, apteekki ja aikuisviihdekauppa, mikä herätti paljon paheksuntaa ja mielenkiintoa. Lähes 30 vuotta vierähti ennen kuin alkoi tapahtua enemmän, hän muistelee.

– Välissä Kaarina sai kaupungin maineen ja Turun Sanomissakin uutisoitiin, että nopeasti ohi ajettu Kaarina on nyt kaupunki. Silloin taas puhuttiin naudoista pelloilla ja keskustan kehittämisestä. Se nopea ohitettavuus oltiin sentään saatu ratkaistua miinoittamalla 110-tie täyteen liikennevaloja, hän jatkaa.

– Nyt näyttää taas hyvältä. Kortteli rakentuu, ja tänne ollaan saamassa uusia yrittäjiä ja uusia asukkaita, Järvinen iloitsee.

Kaarinan kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Jere Järvinen.

Pääurakoitsijan puheen piti aluepäällikkö Tommi Saarinen Hartela Länsi-Suomi Oy:sta.

– Tasan vuosi sitten täällä aloitettiin rakennustyöt. 4.5. vietettiin peruskiven muurausta kerrosta alempana. Tänään vietetään harjannostajaisjuhlia. Tekniikka-asennukset nyt käynnissä ja pian aletaan tehdä pintoja. Aikatauluista pidetään kynsin hampain kiinni. Suurimmat haasteet olivat pohjatöissä ja nyt niistä on päästy eteenpäin, hän kertoo urakasta ja kiittää kaikkia mukana olleita – erityisesti rakentajia.

Rakennusala vetovoimaisemmaksi paremmalla työturvallisuudella

Katariinankulma on noin 30 hengen päivittäinen työpaikka. Työntekijöiden puheen piti pääluottamushenkilö Sirpa Ek.

– Suuret kiitokset harjannostajaisjuhlasta ja tarjoiluista. Tämä on aina meille tärkeä juhla ja odotettu tilaisuus, hän aloittaa.

Rakennusala on erittäin suhdanneherkkä.

– Nykyisessä noususuhdanteessa rakentamisen vauhdittuminen on parantanut työllisyyskehitystä. Vastapuolena rakentamisen nopea kasvu on johtanut paikoin työvoimapulaan. Ammattitaitoisen työvoiman saamisessa on paljon haasteita. Alan koulutuspaikoista vain osa täytetään ja iso osa opiskelijoista keskeyttää opintonsa. Rakentaminen täytyy turvata sillä, että lisätään alan vetovoimaisuutta. Iso asia olisi alan työturvallisuuden parantaminen, pääluottamushenkilö toteaa.

Ek oli selvitellyt harjannostajaisten historiaa ja kansallisia erikoisuuksia: Itävallassa seremoniaan kuuluu porsaan grillausta, ja olutta tarjotaan pari litraa henkeä kohden. Paikalle kutsutaan soittoniekka ja lopuksi talon harjalle nostetaan komea seppele. Englannissa taas harjalle nostetaan kuusi, minkä jälkeen seuraa viimeisen harjakiven muuraus ja snapsien juonti. Suomessa perinteisiin kuuluu muun muassa hernekeitto, kahvit, puheet ja musiikki. Venäjällä pidetään juhlat puheineen ja hupiohjelmineen, kuten Suomessa, ja meno on vähintään yhtä railakasta.

Rakentajien pääluottamushenkilö Sirpa Ek.

Työmaakierroksella

Työmaakierrokselle juhlavieraat pääsivät Hartela Länsi-Suomi Oy:n edustajan Sami Nurmen johdolla.

– Ensimmäiseen kerrokseen tulee palvelutori ja toiseen toimistotiloja. Ylempien kerrosten toisessa päädyssä on kaksioita ja toisessa 30-neliön yksiöitä. Joka kerrokseen tulee kymmenen asuntoa. Kaikki väliseinät on valuja ja ulkopinnat elementtejä, hän kertoo.

Pohjarakentamisessa haastavaa on ollut se, että talon alla oli 30 metriä savea, joten paalutuksessa oli iso työ. Kaikki piharakenteetkin ovat nyt kantavan päällä.

A-talo luovutetaan neljän kuukauden päästä.

– B-talon betonirunko nousee vuoden vaihteeseen mennessä, joten näkyvää tulosta tulee nyt lyhyessä ajassa paljon. Haasteita aiheuttaa sekin, että A-talon asukkaat tulevat niin, että B-talossa työt on vielä täydessä käynnissä, Nurmi sanoo.

Mielenkiintoinen projekti tulee olemaan myös työmaan keskellä olevan nosturin purku.

– Kasaamassa oli Simolan 200-tonninen nosturi. Kun nosturi lopulta puretaan, tarvitaan Puntarinkadulle vielä sitäkin suurempi nosturi. Mutta se on vasta ensi kevään murhe, huokaisee Nurmi. Tarkoitus kuitenkin on, ettei nosturi jää tilataideteokseksi hallitsemaan kaupunkikuvaa.

Olli Vuorinen Kaarinan Vuokrataloista seurasi mielenkiinnolla Hartela Länsi-Suomi Oy:n edustajan Sami Nurmen pitämää työmaakierrosta.
Parkkihalliin ajetaan Puntarinkadun puolelta. Koska asunnot on senioreille, parkkitilaa tulee luultavasti jäämään vuokrattavaksi myös ulkopuolisille.
Katariinankulman A-talo valmistuu helmikuussa.

Janica Vilen