Kaarinan koulutusmessuilta eväitä peruskoulun jälkeiseen elämään

Uraohjaaja Katja Vossi ja Kaarinan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Julia Henriksson iloitsivat Kaarinan kuudensien koulutusmessujen suosiosta.

Kaarinan koulutusmessut tarjosivat peruskoulunsa päättäville nuorille valtavasti tietoa Varsinais-Suomen kouluttautumismahdollisuuksista.

KAARINA. Kaarinan lukiolla järjestettiin koulutusmessut 26. lokakuuta. Messuilla koulutustarjontaan kävi tutustumassa kaikkien Kaarinan peruskoulujen 9.-luokkalaiset, eli yli 300 nuorta.

– Googlettamisen jälkeen hakusanoilla ”miksi kannattaa jatkokouluttautua” sain vastaukseksi ”10 syytä miksi syödä porkkanoita”, nauratti Kaarinan nuorisovaltuuston puheenjohtaja Julia Henriksson messuväkeä Kaarinan koulutusmessujen avauspuheessaan.

No, miksi kannattaa jatkokouluttautua? Miksi pelkkä porkkanansyönti ei riitä?

– Peruskoulupohjalla on hankala nykypäivänä lähteä hakemaan töitä. Jatkokoulutus on avain tulevaisuuden menestykselle, muistutti Henriksson nuoria, jotka olivat tulleet Kaarinan lukiolle hakemaan lisää tietoa koulutusmahdollisuuksistaan.

Hän muistutti myös koulutuksen merkityksestä – ei vain työelämään liittyen, vaan myös ihan perusarjen pyörittämiseen ja niinikään henkiseen hyvinvointiin.

– Jatkokoulutus on myös tilaisuus oppia lisää itsestään ja jopa löytää se oma elämänkutsumuksensa.

Moni valitsee koulunsa messuinfon avulla

Kaarinan koulutusmessuilla oli näytteilleasettajina valtava määrä Varsinais-Suomen toisen asteen oppilaitoksia lukioista eri ammattiopistoihin. Myös vaihto-oppilastoimintaa järjestäviä tahoja oli mukana, joten jokainen nuori takuulla sai ajatuksia peruskoulun jälkeiseen elämäänsä.

Julia Henrikssonin mielestä messut ovatkin tärkeä tiedonlähde, kun peruskoulunsa päättävä nuori hakee itselleen varmistusta siitä, missä hän haluaa opintojaan jatkaa.

– Minulla oli ysiluokalla sellainen tilanne, että tiesin haluavani lukioon, mutta en tiennyt mihin lukioon. Kun tutustuin eri lukioihin täällä messuilla silloin kaksi vuotta sitten, ihastuin heti Turun Normaalikouluun. Se tuntui sopivan pieneltä ja sijaintikin oli mukavan lähellä kotiani. Päätin hakea Normaalikouluun, ja nyt käyn siellä toista vuosikurssia erittäin tyytyväisenä valintaani, kertoo Henriksson.

Messujen organisaattorina toiminut uraohjaaja Katja Vossi vahvistaa, että moni nuori tekee kuten Juliakin – tekee lopullisen valintansa jatkokoulutuspaikasta messujen antaman tiedon vahvistamana.

Huoltajat aktiivisesti mukana

Kaarinan koulutusmessut järjestettiin jo kuudennen kerran. Moniammatillinen yhteistyöverkosto, Kaarinan koulutustakuutiimi, hoiti messujen järjestelyt jo kuin vanhasta muistista. Katja Vossi on nähnyt läheltä kaikki kuudet koulutusmessut, ja on huomannut, että messujen suosio on aina vain kasvanut.

– Nuoret ovat vuosi vuodelta aktiivisempia ottamaan selvää eri kouluvaihtoehdoista. Ja on silmiinpistävää, että nuorten huoltajia on messuilla aiempaa enemmän mukana. Suunta on erittäin positiivinen, kun nuori yhdessä huoltajansa kanssa pohtii peruskoulun jälkeistä elämää, kiittelee Vossi.

Tänä vuonna näytteilleasettajien tietoa jakoivat erityisen paljon oppilaitosten opiskelijat, mitä Vossi piti niinikään hyvänä suuntauksena.

– Oli kiva nähdä näin paljon opiskelijoita kertomassa kokemuksia kouluistaan. Uskon, että tällainen toimintatapa on messuilla käyvien nuortenkin mieleen.

Marko Vuosjoki