Kaarinalainen Marko Heimonen julkaisi joukkoliikennesovelluksen

Piikkiöläisen Marko Heimosen koodaama Jopas Turku -sovellus kokoaa yhteen tiedot paikallis- ja kaukoliikenteen bussien sekä junien aikatauluista. Sovelluksen kautta voi myös muun muassa varata lippuja ja nähdä pysäkkien sijaintitiedot. Kuvat: Ragip Önsoy.

Google Play -kaupassa on ladattavissa ilmainen Android-sovellus, johon on koottu yhteen joukkoliikenteen aikatauluja. Sovelluksen kautta voi myös varata matkalippuja.

LIIKENNE. Viime keväänä Seutusanomissa kerrottiin Kaarinan Piikkiössä asuvasta Marko Heimosesta, joka kehitteli Turku Airport -sovelluksen omaksi ja muiden iloksi. 17. syyskuuta Google Play -kaupassa julkaistiin Heimosen koodaama aivan tuore, joukkoliikenteen käyttäjiä avustava, maksuton sovellus nimeltä Jopas Turku.

Jopas Turku hyödyntää eri joukkoliikenteen nettisivuja. Sovelluksen kautta pääsee myös Fölin ja matka.fi:n reittioppaisiin, jotka opastavat GPS-paikannuksen avulla vaikka lähimmälle pysäkille.

– Sovellukseni tarkoituksena on helpottaa ja nopeuttaa aikataulujen tarkastelua ja matkalippujen varaamista bussi- ja junamatkoille. Jopas Turku, joka tulee sanoista Joukkoliikenneopas Turku, tuo kaikki tarvittavat sivustot parin klikkauksen päähän, Heimonen esittelee.

Tietoa kootusti

Sovelluksen kautta pääsee myös Fölin ja matka.fi:n reittioppaisiin, jotka opastavat GPS-paikannuksen avulla vaikka lähimmälle pysäkille.

Fölin ja joukkoliikenteen reittioppaita on useita olemassa Android-puhelimille, mutta tällaista Föli-, juna- ja kaukobussi-infoa yhteen kokoavaa sovellusta ei Heimosen tiedon mukaan ole toista.

– Helppokäyttöisyys on tärkein asia, joka viitoittaa työskentelyäni sovelluskehityksen parissa. Lisäksi on tietysti mukavaa, jos voin edistää Turun seudun matkailua sovellusteni avulla, kertoo Heimonen.

Sekä Turku Airportia että Jopas Turkua voivat hyödyntää suomenkielisten lisäksi kansainväliset joukkoliikenteen käyttäjät.

– Jos puhelimen kieleksi on valittu englanti tai ruotsi, niin Turku Airport ja Jopas taipuvat näihin kieliin, ruotsiksi vain hieman rajoitetummin. Tämä johtuu siitä, että kaikista sovellukseen linkitetyistä sivustoista ei löydy kattavaa versiota ruotsiksi, Heimonen toteaa.

Heimonen koodaa vain Androidilla toimivia sovelluksia, koska esimerkiksi iPhoneissa ja iPadeissa käytettävä iOS-ohjelmointikieli on aivan eri maailmansa.

– Teen tätä harrastuksekseni Turun ja Kaarinan seurakuntayhtymän IT-aluekeskuksessa työskentelyni ohella. Android-koodauskurssin kävin iltaopintoina osana datanomin koulutusta, hän jatkaa.

Mukavasti palautetta

Heimosen sovellukset ovat saaneet hyvää palautetta.

– Käyttäjätyytyväisyyttä mittaava tähtiarviointi on ainakin tähän mennessä tuonut monta viiden tähden riviä, iloitsee Heimonen.

Sittemmin Heimonen on koodannut myös Oulu Airport ja Tampere–Pirkkala Airport -applikaatiot.

– Olen Turun lentoaseman fani, joten jo sen takia aloitin sovelluskehittelyn siitä. Lentokenttäfaniuteeni liittyy se, että on tärkeää puolustaa ja käyttää oman maakunnan lentokenttää, jonka kautta taas saataisiin lisää lentoja Turusta ja Turkuun. Se palvelisi business- ja vapaa-ajan matkailijoita. Tähän liittyy läheisesti joukkoliikenne ja sen kehittäminen mahdollisimman helpoksi ja sujuvaksi liityntäpysäköintialueineen. Myös Oulun lentokenttä on tullut tutuksi, sillä Oulu on vanhaa kotiseutuani, sanoo Heimonen.

– Kehittelyä en ole vielä aloittanut, mutta tulevaisuuden hommaa voisi olla esimerkiksi kaikkien kotimaan lentoasemien kokoaminen samaan sovellukseen, lisää Heimonen.

Katariina Mäkinen-Önsoy