Jaana Karrimaa on Nousiaisten uusi kunnanjohtaja

Kunnanjohtajan työ käsittää koko ihmisen elinkaaren

Jaana Karrimaa on syntynyt Hämeenlinnassa vuonna 1958. Kuva: Studio Heidi K.

Nousiaisten uudeksi kunnanjohtajaksi valittiin runsas viikko sitten Jaana Karrimaa selkeillä enemmistöäänillä. Nousiaisiin muuttoa puuhaavalla valtiotieteen maisterilla on takanaan pitkä kokemus vastaavanlaisista tehtävistä muualta maasta. Karrimaa odottaa tulevaa pestiään hyvillä mielin ja toteaa, että tehtävää on paljon.

NOUSIAINEN. Nousiaisten kunnanvaltuusto valitsi Jaana Karrimaan uudeksi kunnanjohtajakseen 21 äänen saaliilla. Tehtävästä viime metreillä kilpailleet Antti Kuusela sai neljä ääntä ja Nina Kivi kaksi.

Karrimaa on toiminut Harjavallan kaupunginjohtajana vuodesta 2006 aina viime kevääseen saakka. Sitä ennen hän hoiti kunnanjohtajan pestiä Viialassa vuosien 1995–2006 ajan. Tämän lisäksi Karrimaa toimi Suomen Kuntajohtajat ry:n puheenjohtajana vuosina 2011 ja 2012.

Aiempia siteitä uudella kunnanjohtajalla ei Nousiaisiin ole.

– Tällä hetkellä minulla on asunnon etsintä käynnissä. Pidän tärkeänä asumista johtamassani kunnassa, sillä on mukavaa olla osa yhteisöä. Uuden työni tulen aloittamaan toimintaympäristöön tutustumisella, Karrimaa kertoo.

Sosiaalipolitiikka lähellä sydäntä

Ensimmäisiä isoja asialistalla olevia kokonaisuuksia ovat talousarvioehdotuksen laadinta, kuntastrategia, SOTE-asiat ja talouden sopeuttaminen.

– Haasteita on edessä, mutta ei ylitsepääsemättömiä. Kunnanjohtajan työhön kuuluvat jatkuvat talouden haasteet, eikä myöskään muutoksen vauhti kuntapuolella näytä merkkejä hidastumisestaan. Keskeisiä tavoitteita ovat elinvoimaisuuden ylläpitäminen kunnassa ja kattava palvelutarjonta. Väestönkasvukin Nousiaisiin olisi tervetullutta, kunnanjohtaja summaa.

Karrimaa toteaa kuitenkin haasteellisen ja tavoitteellisen työnsä mielenkiintoiseksi. Se on hänen mukaansa vaihtelevaa, kun työnkuvaan kuuluu niin erilaisten asioiden parissa työskentely.

– Tietyllä tavalla työ kunnanjohtajana kattaa koko ihmisen elinkaaren, kun työtä tehdään niin lasten, aikuisten kuin vanhustenkin elämää ja hyvinvointia silmälläpitäen.

Tällä hetkellä Karrimaa näkee erityisen positiivisena asiana Suomen vaiheittaisen toipumisen taantumasta.

– Suomi on hieno hyvinvointiyhteiskunta, josta on pidettävä kiinni. Tämä tarkoittaa kaikkien osallistumista sen ylläpitoon.

Tietyt asiat kuitenkin myös askarruttavat.

– Olen miettinyt, että jos tekisin väitöskirjan, käsittelisi se sitä, miksi hyvinvointiyhteiskunta on aiheuttanut niin paljon pahoinvointia? Opiskelin pääaineenani aikoinaan sosiaalipolitiikkaa, joten tällaiset asiat ovat edelleen läheisiä.

Koiranhoitoa, kulttuuria ja liikuntaa

Karrimaan perheeseen kuuluu kaksi aikuista lasta ja jo liikkeissään hiukan hidas mäyräkoiraseniori. Työpaikan sijainti lähellä kotia onkin tärkeää karvaista asuinkumppania ajatellen.

Vapaa-aika kuluukin paljolti koiran kanssa puuhatessa. Lisäksi Karrimaa mieluusti pyöräilee ja käy uimassa.

– Pääharrastukseni on kuitenkin kirjallisuus. Olen enemmän kulttuuri- kuin urheiluihminen, vaikka liikunkin mielelläni ja toivon että myös muut ihmiset harrastaisivat liikuntaa.

Lisäksi matkustelu on perheen yhteinen harrastus. Suosikkikohteikseen Karrimaa mainitsee Rooman ja Lontoon.

Kunhan alkujärjestelyt on hoidettu pois alta, uuden kunnanjohtajan suunnitelmissa on tutustua kuntalaisiin.

– Aion esimerkiksi kiertää paikallisia yhdistyksiä ja järjestää myös kaksi avointen ovien tapahtumaa, jossa kuntalaisilla on mahdollisuus tulla keskustelemaan kanssani. Toivon, että minut otetaan hyvin vastaan, Karrimaa toteaa.

Jaakko Virrankoski