Teräsrautelan nuorisotalo juhlii kolmekymppisiään

Teräsrautelan nuorisotalon 30-vuotisjuhlien kynnyksellä Tiina Gustafsson ja Merja Ketola ottavat vastaan ideoita ja ajatuksia siitä, kuinka Teräsrautelan nuorisotalosta kehitetään yhä enemmän alueen asukkaiden näköistä, matalan kynnyksen kylätalomaista, viihtyisää tilaa. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Sunnuntaina 24.9. Teräsrautelan nuorisotalolla juhlitaan kello 12–16 kädentaitojen ja kakkukahvitarjoilun merkeissä. Tiloja hallinnoivan Turun nuorisopalvelujen yksikön ja moniammatillisen aluetiimin kanssa yhteistyötä tekevät yhdistykset ja järjestöt esittelevät toimintaansa. Lisäksi tulevalla viikolla järjestetään kolme tapahtumapäivää.

LÄNSI-TURKU. Tulevana sunnuntaina ja maanantaina Teräsrautelan nuorisotalon, Teräksen, 30-vuotisjuhlien ajaksi rakennuksen pihaan pystytetään kota, jossa esittäytyy turkulaisen puusepän, yhteisöpedagogin ja Green Care -ohjaajan Markku Kuittisen Loimuluonto-yritys palveluineen.

– Elämysten kodassa tehdään yhdessä pieniä nahkatöitä kuten rannekkeita ja koruja. Juhlallisuudet aloittaa sunnuntaina puolilta päivin Turun Kansantanssin Ystävät ry:n Hippulat-kansantanssiryhmä, joka esiintyy sisällä salissa, sanoo nuorisotalon ohjaaja Tiina Gustafsson.

Maanantaisin Teräsrautelan nuorisotalolla harjoittelevaa vuosina 2005–2009 -syntyneistä lapsista koostuvaa Hippulat-ryhmää ohjaa Emmi Korpelainen.

Sisällä ateljeessa on luvassa huovutusta ja kynän tuunausta nuorten taide- ja toimintatalo Vimman ohjaajien vetämänä.

– Bofferipajassa sen sijaan päästään kokeilemaan miekkailua boffereilla eli pehmustetuilla keskiaikaisilla miekoilla. Pystytämme tapahtumaan myös suositun keppariradan, joten oman keppihevosen voi oikein mielellään ottaa mukaan, Gustafsson lisää.

Koko viikko yhtä juhlaa

Teräsrautelan nuorisotalon juhlissa voi kokeilla esimerkiksi huovutusta ja aurinkovärjäystä.

Juhlallisuudet jatkuvat Teräsrautelassa myös seuraavalla viikolla kolmena päivänä. Maanantaina kello 14–17 ja torstaina kello 13–17 lavan valtaa sirkustaiteilija Kai Kuutamo, jonka taiteilijanimen takaa löytyy naantalilaistaustainen Kaj-Mikael Schütt.

– Maanantaina jatketaan nahkatöiden tekoa kello 12–18 kodassa, kertoo Gustafsson kaikille avoimista ja maksuttomista tapahtumista.

Keskiviikkona kello 14–17 vuorossa on kankaanpainantaa leimasintekniikalla ja kankaiden aurinkovärjäystä Vimman ohjaajien vetämänä.

Monipuolisia harrastusmahdollisuuksia

Toimintaa tiloissa järjestää Länsi-Turun aluetiimi, johon Tiina Gustafssonkin kuuluu, sekä joukko paikallisia yhdistyksiä.

– Tiloissa toimivat tällä hetkellä muun muassa Turun Vesaiset ry, Turun seudun kehitysvammaisten tuki ry, Prometheus-leirin tuki ry ja Varsinais-Suomen kielellisen erityisvaikeuden tuki ry (Keinuva). Yhdistykset ovat paikalla sunnuntaina esittelemässä toimintojaan, Gustafsson toteaa.

Turun seudun kehitysvammaisten tuen Merja Ketola on tyytyväinen kylätalomaisen Teräksen tarjoamista tiloista.

– Ympäri Turun seutua levittäytyneistä toiminnoistamme Teräsrautelan nuorisotalolle ovat keskittyneet kehitysvammaisille suunnatut disco- ja karaokeillat sekä keramiikka-, askartelu-, leivonta- ja kokkikerhot, Ketola tiivistää.

Gustafsson ja Ketola kertovat, että Teräkseksi nimetty nuorisotalo on pääsääntöisesti auki maanantaisin ja keskiviikkoisin. Iltapäiväkerholaisten suosikiksi nousseessa pelihuoneessa pelataan ja salissa liikutaan ja esitetään näytelmiä. Kerhokahvila on toiminnassa ja kuukausittain harjoitetaan myös kädentaitoja Ateljeessa.

– Matalan kynnyksen ateljeessa on syksyn aikana pajoja, joissa tehdään posliinilyhtyjä, kynttilöitä ja huovutustöitä. Opetuskeittiössä sen sijaan leivotaan muun muassa herkkuja eri juhlapäiviin liittyvin teemoin.

– Täällä kokoontuu erilaisten toimintojen parissa koko elämän kirjo pikkulapsista kouluikäisiin ja aina ikäihmisiin asti. Vanhemmalle väelle aluetiimin voimin vedetään maanantaisin valokuvaus- ja maalauskurssia.

Hyödyllistä medianäkyvyyttä

Siiri Silvan opettaa Teräksessä muun muassa sukankudontaa ja virkkausta. Suunnitelmissa Silvanilla on aloittaa myös turinatupa jutusteluseuraa kaipaaville.

Ohjelmaa suunnitellaan Gustafssonin mukaan kuukausikohtaisesti ja siitä ilmoitetaan Teräsrautelan nuorisotalon sosiaalisen median tileillä Facebookissa ja Instagramissa.

– Toimintaa järjestetään ikähaarukalla vauvasta vaariin. Osaan toiminnoista otetaan ilmoittautumisia, mutta osa aktiviteeteista on täysin vapaita ja maksuttomia, Gustafsson muistuttaa.

Turun Seutusanomien helmikuussa 2016 julkaisema artikkeli poiki ratkaisevan yhteydenoton nuorisotalon oman käsityömummon hakuun.

– Länsiturkulainen Siiri Silvan otti heti jutun luettuaan yhteyttä ja nyt hän opettaa täällä sukankudontaa. Siiri on väläyttänyt ideaa myös yksinäisten oman turinatuvan perustamisesta, Gustafsson jatkaa.

Katariina Mäkinen-Önsoy