Kuntapäättäjän kulma: Suuria päätöksiä Nousiaisissa

KOLUMNI. Nousiaisissa on päättäjien keskuudessa kaksi ryhmittymää: seinäpuolue ja opetuspuolue. En välttämättä tarkoin tiedä, mitä näillä tarkoitetaan. Tämän suuntainen heitto lensi ilmoille taannoin valtuuston kokouksessa.

Nousiaisissa pohditaan tällä hetkellä kuumeisesti oikeaa kouluratkaisua. Seinät ovat opetuksen kannalta oltava olemassa. Joidenkin mielestä niitä on nyt Nousiaisissa liikaa ja ne ovat purkukunnossa tai ainakaan tilat eivät täytä nykyisen opetussuunnitelman vaatimuksia. Toiset taas haluavat säilyttää olemassa olevat kiinteistöt, kunnostaa ne ja näin taata kyläkoulujen tulevaisuuden. Rahaa tarvitaan kummassakin ratkaisussa runsaasti. Kuntalaisten lompakolla on käytävä ja lainanotoltakaan ei vältytä.

Uuden yhtenäiskoulun rakentamisella varmasti vältyttäisiin kaikilta mahdollisilta riskeiltä, joita liittyy vanhojen rakennusten saneerauksiin. Etenkin oppilaiden ja henkilökunnan
altistumiset
sisäilmaongelmille ratkaistaisiin kertaheitolla. Kuullostaa hyvältä, mutta mielestäni kunnan talous ei kestä tätä isoa kertainvestointia nykyisellä asukasmäärällä ja verokertymällä. Taloudelliset riskit ovat liian suuret. Luotan asiantuntijoiden lausuntoihin, joiden mukaan Nousiaisten kunnan koulukiinteistöt eivät ole vielä elinkaarensa päässä. Hyvällä saneeraussuunnittelulla ja aikataulutuksella säästämme miljoonia ja säilytämme olemassaolevan kouluverkon. Myös sisäilmaongelmiin on oltava olemassa muitakin ratkaisuja kuin puskutraktori.

Kohtaavatko seinä- ja opetuspuolueen toiveet ja vaatimukset koskaan toisiaan? Sen näyttää käynnissä oleva valtuustokausi. Nyt on päätöksen aika. Oli päätös sitten mikä tahansa, toivoisin, että kaikki kunnioittaisivat valittua toteuttamistapaa. Turha politikointi ja jälkipuheet saisivat ratkaisun tultua unohtua.

Kääritään hihat ja hankitaan yhdessä lisää tontinostajia Nousiaisiin sekä omakoti- ja yritysalueille. Tonttitarjontamme on monipuolinen ja tontit ovat edullisia. Paras markkinoija on tyytyväinen kuntalainen.

Nousiaisten elinvoimaisuuden puolesta

Reima Rantanen
Nousiaisten
kunnanvaltuuston pj.