SDP:n Varsinais-Suomen kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta sai idean teemaviikosta, jonka aikana kansanedustajat vierailivat päiväkodeissa 21.8.–1.9. Hän itse teki vierailuja nykyisessä kotikaupungissaan Turussa ja entisessä kotikaupungissaan Raisiossa.

RAISIO. Perjantaina 1. syyskuuta Varppeen lastentarhan Kissankulma-osasto sai mukavan yllätysvieraan: Kansanedustaja Eeva-Johanna Eloranta tuli lukemaan lapsille omia lempisatujaan.

– Kuka tykkää lukea kirjoja tai kuunnella satuja? kysyy Eloranta lapsilta.

Muutama käsi nousee, mutta myös vastalauseita esitetään. Eloranta alkaa kuitenkin lukea heille Aino-kirjoja ja Tomppa-kirjoja. Lukutuokion jälkeen kukaan ei ole enää sitä mieltä, että kirjat olisivat tylsiä. 3–5-vuotiaiden ryhmää ilahdutti erityisesti Tomppa-vauvan toilailut.

4-vuotias Lotta ja 5-vuotias Kiia lukevat kirjoja päiväkodissa joka päivä. Kiian suosikkikirja on Etana ja valas maailman merillä. Lotta taas lukee mieluiten Bambi-kirjoja. Lotta osaa lukea jo itsekin, mutta tykkää silti kuunnella kirjoja aikuisten lukemina.

Elorannan neljästä lapsesta kaksi on ollut aikanaan hoidossa Varppeen lastentarhassa. Nyt hänen lapsensa ovat jo teini-ikäisiä, ja Eloranta toi päiväkodin lapsille lahjaksi omien lastensa vanhoja leluja.

4-vuotias Lotta ja 5-vuotias Kiia lukevat kirjoja päiväkodissa joka päivä. Kiian suosikkikirja on Etana ja valas maailman merillä. Lotta taas lukee mieluiten Bambi-kirjoja.

Kansanedustajat päiväkodeissa

Elorannan vierailu oli osa Kansanedustajat päiväkodeissa -teemaviikkoa, joka oli Elorannan itsensä keksimä idea.

– Meillä on ollut monena vuonna Kansanedustajat kouluissa -teemaviikko, mutta Suomi100-juhlavuoden kunniaksi halusimme keksiä jonkin uuden idean, joten nyt lähdimme kiertämään päiväkoteja, hän kertoo.

Idea sai alkunsa Elorannan huolesta lasten heikentynyttä lukutaitoa kohtaan.

– Lapset lukevat nykyään paljon vähemmän kuin ennen. Uskon, että heikennykset PISA-tutkimuksissakin johtuvat siitä, ettei lukutaito ole enää yhtä hyvä. Nykyään kaikenlaista viihdykettä saa älylaitteilta niin nopeasti ja näppärästi, ettei monessa perheessä tartuta kirjoihin enää ollenkaan, hän harmittelee.

Hyvä lukutaito on Elorannan mukaan pohja kaikelle myöhemmälle oppimiselle.

– Olen nyt 51-vuotias ja muistan edelleen lukion äidinkielenopettajani sanoneen, että kun lapselle lukee kirjaa, on kuin laittaisi rahaa pankkiin.

Tutustumista Tomppa-kirjaan yhdessä kansanedustajan kanssa.

Sadutusta ja kirjastovierailuja

Varppeen päiväkodissa lapsille luetaan joka päivä. Lukeminen on erityisessä osassa Varppeessa jo siksi, että lapsista 30 % tulee maahanmuuttajaperheistä, jolloin kielen kehitykseen tarvitaan erityistä panostusta.

– Monet puheterapeutit sanovat, että lapselle kannattaa lukea vielä silloinkin, kun hän itse osaa lukea, sillä kuultu kieli kehittää paljon. Esimerkiksi Somali-perheissä ei ole samanlaista lukemisen kulttuuria kuin meillä, mutta heillä taas on kertomisen perinne. Kuuntelemalla tarinoita lapsi oppii hyvin oman äidinkielensä, kun taas päiväkodissa opitaan suomen kieli, sanoo varhaiskasvatuksen erityisopettaja Anne Sulander.

Lukemisen lisäksi päiväkodissa muun muassa sadutetaan ja tehdään kirjastovierailuja.

Terveiset eduskuntaan

Tapahtuman tarkoituksena oli tuoda kansanedustajat päiväkoteihin tapaamaan lapsia. Samalla kansanedustajat tutustuivat päiväkotien arkeen ja mahdollisuuksiin uudistaa ja parantaa varhaiskasvatusta. Päiväkotien henkilökunnalle tarjoutui tilaisuus tuoda päättäjille viestiä päiväkotien arjesta iloineen ja suruineen.

Varppeen lastentarhassa kansanedustajan kanssa keskustelivat päiväkodin uusi johtaja Laura Haloila ja varhaiskasvatuksen erityisopettaja Anne Sulander, jotka kertoivat Elorannalle tekemästään kotouttamistyöstä maahanmuuttajaperheiden kanssa.

– Varhaiskasvatus on loistava paikka tehdä kotouttamistyötä, koska meillä on luonteva linkki kaikkiin vanhempiin. Meiltä kysytään todella usein apua kaikenlaisiin kotoutumiseen liittyviin asioihin. Olemme tehneet tätä työtä pitkään ja kuulleet, että jotkut perheet ovat muuttaneet tälle alueelle päästäkseen juuri meidän päiväkotiimme. Kuitenkin teemme tätä aivan niillä samoilla rahallisilla resursseilla, mitä muillakin päiväkodeilla on. Tähän asiaan toivoisin panostusta kunnalta, sanoo Sulander.

Eeva-Johanna Eloranta lukee Varppeen lastantarhassa Aino- ja Tomppa-kirjoja 3–5-vuotiaille. Hänen omat lapsensa kävivät aikanaan Raisiossa samaa päiväkotia.

Janica Vilen