Vilhelm Junnila: Kokousten videointi lisäisi kuntalaisten luottamusta

NAANTALI. Kuntalaiset ja paikallispoliitikot haluavat samoja asioita. He haluavat avointa ja läpinäkyvää päätöksentekoa sekä luottamusta politiikkaan. Muun muassa Vilhelm Junnilan (ps.) ja Jarkko Kanervan (vihr.) mielestä näitä asioita edistäisi valtuuston kokousten videointi. Molemmat valtuutetut ovat jättäneet asiaa koskevan aloitteen.

Kokousten videointi on ollut Naantalissa esillä aiemminkin, mutta toimiin ei ole vielä ryhdytty. Nyt, kun valtuustosalin äänentoisto- ja muuta tekniikkaa uusitaan joka tapauksessa, olisi mahdollista ottaa seuraava askel.

Junnilan mielestä videointi palvelisi suurta yleisöä – sellaistakin, joka ei tällä hetkellä seuraa paikallista päätöksentekoa.

– Kynnys tulla valtuustosaliin kokousta seuraamaan on suuri. Siellä käy vain muutama kuntalainen. Netin kautta kokousten seuraaminen olisi puolestaan helppoa, joko livenä tai jälkikäteen taltiointia katsoen, miettii Junnila.

Junnila on huolissaan erityisesti siitä, että nuoret ihmiset vieraantuvat paikallisesta päätöksenteosta.

– Nuoret eivät välttämättä edes lue lehtiä, vaan he seuraavat maailman menoa mobiililaitteistaan. Heille luonnollinen tapa seurata valtuuston tekemisiä olisi video, jonka he voivat netistä katsoa.

Niinikään, videointi olisi kuntalaiselle tapa varmistua siitä, miten kukin valtuutettu kokouksissa toimii, Junnila sanoo.

– Varmasti äänestäjiä kiinnostaa nähdä ja kuulla, miten heidän valtuustoon äänestämänsä valtuutettu asioita edistää. Mitä hän sanoo valtuustossa – ja mitä ei sano, sekä miten hän äänestää. Kun kokous on videoitu, tämä kaikki on mahdollista, Junnila jatkaa.

Videointia vastustavat voivat toki edelleen sanoa, että valtuuston kokoukset ovat julkisia – kuka tahansa voi tulla paikalle seuraamaan kokousta.

– Entäpäs vuorotyötä tekevät, pienten lasten yksinhuoltajat, sairaat, liikuntarajoitteiset, saaristossa asuvat? Netin kautta kaikki olisivat saavutettavissa, Junnila perustelee.

Ja ennen kaikkea, Junnila haluaa palauttaa luottamuksen politiikkaan.

– Toreilla kuulee niin paljon negatiivista. Puhutaan esimerkiksi asioiden salailusta. Videointi nostaisi myös kuntalaisten luottamusta päätöksentekoon, ja emmekö me kaikki halua nimenomaan sitä? kysyy Junnila.

Marko Vuosjoki