Toukokuussa vakuuttanut Aika Valossa -tanssiesitys palaa Paimion parantolaan

Paimiolaisten naisten Showmamas-tanssiryhmä palaa muutaman kuukauden tauon jälkeen Paimion parantolaan esityksellään Aika Valossa. Tanssijat on puvustanut Sari Stenlund. Kuva: Annika Mutila.

Paimiossa kasvanut ja sittemmin kansainvälistä mainetta tanssijana ja koreografina maailmalla niittänyt Annika Mutila tuo Paimion parantolaan lisänäytöksiä Aika Valossa -esityksestä ja avaa Paimioon uudet tilat tanssikoululleen.

PAIMIO. Paimiolainen Showmamas-tanssiryhmä on pitänyt maailmanmestaruutensa jälkeen taukoa kilpailemisesta. Sen sijaan he ovat tehneet Aika Valossa -esityksen, jota esitetään Alvar Aallon suunnittelemassa maailman kauneimmaksi sairaalaksi tituleeratussa Paimion parantolassa. Teosta esitettiin alun perin toukokuussa. Kaikki näytökset varattiin loppuun yhdessä päivässä, joten moni kiinnostunut jäi nuolemaan näppejään. Nyt esitys palaa parantolaan 2.9.–7.10. väliseksi ajaksi.

Annika Mutilan tekemä koreografia kulkee ympäri vanhaa keuhkoparantolaa, joten yleisönkin on varauduttava pysymään liikkeessä kerrosten välillä.

Esitys on tehty rakennuksen ehdoilla ja kukin kohtaus on suunniteltu omaan tilaansa. Harjoituskaudella haasteita toi ”kuvitteellinen” sairaala. Siirtyessämme esityspaikalle harjoittelemaan palaset alkoivat loksahdella paikoilleen. Paimion Parantola rakennuksena on vaikuttava. Koko työryhmä on kiitollinen mahdollisuudesta saada työskennellä näin ainutlaatuisessa ympäristössä, Mutila sanoo.

Esitys kertoo tanssin keinoin siitä inhimillisyyden lastista, jota 1930-luvulla toimintansa aloittanut parantola kantaa sisällään. Käsittelyssä on aikamme täällä, kierto ajassa ja aika valossa. Mistä idea teokseen sitten lähti?

Ideaa on sulateltu jo usean vuoden ajan. Kotiseudun ainutlaatuinen Paimion parantola on kolkutellut teosympäristönä pitkään ja olen odotellut sopivaa tanssiryhmää toteutukselle. Tänä vuonna teos tuli ajankohtaiseksi, kun otimme uuden askeleen ja tavoitteen Showmamojen kanssa, Mutila vastaa.

Suuria tunteita

Toukokuiset esitykset nostivat yleisössä pintaan vahvoja reaktioita ja muistoja sairaalan ajoista. Kyyneleiltäkään ei ole vältytty.

Palautteissa ovat toistuneet sanat: pysäyttävä, tyhjentävä ja koskettava, kertoo Mutila.

Suositusikäraja esitykselle on 12 vuotta.

Esityksessä on mukana 15 paimiolaista tai Paimiosta kotoisin olevaa naista: Hanna Ahonen, Kristiina Björklund, Kirsi Haltia, Piia Helmivirta, Lotta Himanen, Kaisa Könnölä, Satu Laine, Anne Merenlahti, Maisa Merovuo, Minna Oksa, Marjut Pirhonen, Riina Rikalainen-Salmi, Mari Salminen, Hanna Sirén ja Elina Uotila.

Kohta 10 vuotta kasassa

Showmamoille on tulossa 10-vuotisjuhlavuosi. Tulevaisuuden suhteen silmät ovat avoinna, eikä mitään suljeta pois.

Aika valossa- projekti on avannut Showmamoille aivan uuden tavan työstää esityksiä ja kasvaa tanssijoina. Edellisten vuosien vahvat kisaprojektit ovat laajentuneet aivan uuteen suuntaan, mikä on avannut jokaisen tanssijan silmät tässä ryhmässä. Tämän kauden esitys sai tuntemaan, että olemme vasta hyvässä alkumatkassa kohti uusia haasteita, sanoo Mutila.

Tanssi antaa harrastajilleen todella erilaisia asioita.

Hyvää kuntoa, yhteyden musiikkiin, tunteen kuulua ryhmään, kehontuntemusta, ystäviä, kehittymistä esiintyjänä, lajikohtaista tietoa ja taitoa, tavan ilmaista itseään, elämäniloa, listaa Mutila.

Mutilan tanssikoulu A. M. Dance avaa uudet tilat elokuun lopulla Paimioon Pussitielle. Tanssikoulun syyskausi alkaa elokuun lopussa. Tarjolla on tunteja jo 3-vuotiaille ja kaikille sitä vanhemmille.

Janica Vilen