Sää suosi Naantali-päivän juhlallisuuksia

Kaivokatu Swing Band veti pukukavalkadia, jonka muodosti satapäinen naantalilaisten yhdistysaktiivien letka historiallisissa puvuissaan. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Päivällä torilla palkittiin Merja Hattara auringonkukkakisan voittajana sekä esiteltiin pukukavalkadi sadan itsenäisyysvuoden ajalta. Vallis Gratiae -mitali luovutettiin Leena Mattilalle pitkäaikaisesta kotiseututyöstään rakkaan kaupunkinsa eteen. Kirkkopuistossa vietetyssä iltajuhlissa jaettiin myös kotipihakilpailun palkinnot. 

NAANTALI. Keskiviikkona 23. elokuuta Naantali juhli 574-vuotissyntymäpäiviään entistäkin näyttävämmin Suomi 100 -teemaa kunnioittaen. Juhlallisuudet alkoivat torilla Kuparivuoren koulun oppilaiden suomalaisten laulujen sikermällä. Puutarha-aiheisia tietoiskuja kuultiin niin mehiläiskasvattaja Aimo Nurmiselta ja Åbo Akademin eläinkokoelmien museomestarilta Anssi Teräkseltä kuin puutarhaneuvos Arno Kasviltakin.

– Puutarhanhoito ei ole säästä kiinni, paljon vaikutusta on osaamisella sekä lajikevalinnoilla. Toinen asia, josta ei voi koskaan puhua liikaa, on sadon säilytys. Se on erityisen tärkeä taito, joka on perua sota-ajoilta, kun ulkomailta ei voitu tuoda mitään vihanneksia tai hedelmiä. Aina se kuitenkin unohtuu ja osa oman maan sadosta menee harakoille, Kasvi muistuttaa.

Puistotieltä kirkkopuistoon suunnannutta historiallista pukukavalkadia edelsi auringonkukkakilpailun voittajan julkistus. Läpimitaltaan 20-senttisen voittajakukan oli kasvattanut Merja Hattara.

Vuosisadan pukukavalkadi

Naantalilaisten yhdistysten yhteisessä pukukavalkadissa oli edustettuna paikallisia merkkihenkilöitä sadan vuoden varrelta. Naantalin Oppaat ry esimerkiksi kunnioitti vaatetuksellaan VG-62:n saavuttamia ringeten Suomen mestaruuksia vuosina 1988–1992.

– Viisi peräkkäistä mestaruutta oli iso juttu VG-62:lle. Sen jälkeen Suomen mestaruus on saavutettu ringetessä vain kerran, vuonna 2002, kertoo Hanna-Leena Laihonen opasyhdistyksestä.

– Pukukavalkadin vaatteita etsimme omista vaatekaapeistamme. Myös paikalliset teatterit ovat olleet puvustusapuna, jatkaa Laihonen.

Leena Mattilalle tunnustusta

Illan päätteeksi kansalaispiknik kokosi juhliin osallistuneet yhteiseen piknik-tuokioon kirkkopuistoon. Puistoon siirtyi samalla myös Naantali-päivän iltajuhla, jossa tuttuun tapaan paljastettiin Vallis Gratiae -mitalin saaja sekä palkittiin kotipihakilpailun voittajat.

Vallis Gratiae -mitali myönnettiin tänä vuonna kotiseutuaktiivi Leena Mattilalle, joka on mm. kirjoittanut kaksi paikallishistoriallisesti merkittävää teosta, Luolalasta se alkoi… Naantalin Maa- ja kotitalousnaiset 90 vuotta sekä Naantalin kirkkomaa – Historiaa ja tarinaa. Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Vuodesta 1975 alkaen jaettu Vallis Gratie -mitali myönnettiin tänä vuonna Leena Mattilalle, joka tunnetaan Naantalissa aktiivisena kotiseutuihmisenä.

– Leena Mattila on pitkäaikainen kulttuurivaikuttaja ja yhdistysaktiivi, joka on ollut monessa mukana. Päämääränään hänellä on aina ollut Naantalin tunnettuuden kehittäminen, valintaa perustelee Vallis Gratiae -yhdistyksen puheenjohtaja Mirja Kujala.

– Kun pohdimme Suomi100-juhlavuoden palkittavaa, Leena oli selvänä ykkösenä. Siihen vaikutti paitsi hänen kirjoittamansa kaksi paikallishistoriallisesti merkittävää teosta, Luolalasta se alkoi… Naantalin Maa- ja kotitalousnaiset 90 vuotta sekä Naantalin kirkkomaa – Historiaa ja tarinaa, myös hänen laaja kokoelmansa, johon muun muassa lehdessänne julkaistu mademoiselle Amaryllis Regnellille Naantalista sata vuotta sitten lähetetty postikortti kuuluu, lisää Kujala.

Pihat järjestykseen

Kaupunginhallituksen valitsema kotipihatoimikunta päätti palkita Pihamestarilaatalla Pirjo ja Pekka Jokelan pihan osoitteessa Imarrekuja 1. Palkintopihalaatat menivät sen sijaan Barbara Järviselle (Mannerheiminkatu 26), Virve ja Jouko Paalaselle (Väinöläntie 14) sekä Marja ja Pertti Paavaselle (Vesalantie 2).

Kunniakirjat jaettiin Riikka Haapsaaren ja Jukka Hartikaisen (Metsätähdentie 2), Ulla ja Juhani Hvitfeltin (Mannerheiminkatu 16), Tea Merilä-Koskisen ja Jukka Koskisen (Vatukonkatu 3), Niina ja Lari Mäenpään (Asemiehentie 7), Lilja ja Kari Pajarin (Hintsalantie 11), Pauliina ja Ville Pääkkösen (Kuusamatie 15), Maija Saarni-Tuunan ja Markku Tuunan (Pitkäluodontie 200), Marja ja Petri Santamäen (Höytöntie 142), Annika ja Marko Urpolahden (Velusmaantie 307) sekä Sanna-Maaria ja Jani Virtasen (Asemiehentie 8) omakotipihoille. Kunniakirjat saivat myös taloyhtiöpihat As Oy Ailostenkatu 6, As Oy Rymättylän Hovi (Kirkkotie 3) ja Naantalin Vuokratalot (Soinistentie 22) sekä yrityspihat Asuntohotelli Kaivo (Kaivokatu 13) ja Aurinko Golf Oy (Vengantie 58).

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Katso Seutusanomien videotallenne pukukavalkadista täältä (Youtube).
Katso Naantali-päivän kuvagalleria alta: