Paimiolaisnuorille tarjolla rahallista avustusta opintojen alkuun

Kuvituskuva: Pelastakaa Lapset ry.

Jopa 160 000 lasta ja nuorta on köyhyyden tai syrjäytymisen vaarassa Suomessa. Paimion Pelastakaa Lapset ry jakaa oppimateriaalitukia oman kuntansa nuorille, jotta kukaan ei jäisi ilman koulutusta taloudellisten syiden vuoksi.

PAIMIO. Paimion Pelastakaa Lapset ry on mukana Eväitä Elämälle -kampanjassa, jonka kautta he jakavat avustuksia toisen asteen opinnot tänä syksynä aloittaville vähävaraisten perheiden nuorille. Valtakunnallinen Eväitä Elämälle -ohjelma on luotu tukemaan syrjäytymisvaarassa olevien lasten ja nuorten koulunkäyniä ja harrastamista. Paimion paikallisyhdistys on lähtenyt mukaan koulunkäynnin tukemiseen myöntämällä oppimateriaalitukia.

– Kaikilla pitää olla mahdollisuus päästä elämän alkuun sillä, että saa itselleen ammatin. Kenenkään ei pitäisi joutua jäämään perustason opintoihin siksi, ettei ole taloudellisesti mahdollista opiskella, sanoo Paimion Pelastakaa Lapset ry:n puheenjohtaja Marja Holm-Rantala.

Paimion yhdistys on ollut kampanjassa mukana viitisen vuotta ja avustuksia on jaettu vuosittain 5–10. Summat ovat vaihdelleet 200–500 euron välillä.

– Se vähän riippuu hakemuksista. Osa hakee avustusta tietokoneen ostoon, osa kokin veitsiin, osa hiustenleikkuuvälineisiin. Monet lukiolaiset taas tarvitsevat avustusta oppikirjojen hankintaan, Holm-Rantala kertoo esimerkkinä.

Aikaisempina vuosina haku on päättynyt jo kesäkuussa, mutta tänä vuonna hakemuksia tuli vain pari kappaletta, joten hakua päätettiin jatkaa 15.9. asti.

– Monet saavat koulun alkaessa hankintalistan, joten senkin puoleen on hyvä, että hakuaika kestää nyt kauemmin, hän toteaa.

Avustukset on pääasiassa suunnattu toisen asteen opinnot aloittavalle, mutta myös jatkavilla opiskelijoilla on mahdollisuus saada avustus, jos taloudellinen tilanne on perheessä heikko.

Miten heikko tilanne sitten määritellään?

– Hakemuksessa kysytään perheen tuloja, mutta varsinaista tulorajaa ei ole. Monet avustuksista on annettu nuorille, joiden perheessä on työttömyyttä tai sairautta tai esimerkiksi toimeentulotuen tarvetta, Holm-Rantala vastaa. Myös yksin tai yhden vanhemman kanssa asuvia nuoria huomioidaan.

Hakulomake löytyy Paimion Pelastakaa lapset ry:n kotisivuilta. Paimion paikallisyhdistyksen myöntämät avustukset on tarkoitettu paimiolaisille nuorille, mutta monen muunkin kunnan paikallisyhdistys on mukana kampanjassa, esimerkiksi Raision ja Naantalin.

Nyt 18-vuotias Matilda Lehdonvalo sai avustuksen kaksi vuotta sitten aloittaessaan opinnot Järvenpään seurakuntaopistossa. Ensi keväänä hän valmistuu lastenohjaajaksi.

– Meillä koulun vaatimat hankinnat ovat hyvin vähäisiä, mutta sain avustuksen tietokoneen hankintaan. Oma tietokone ei periaatteessa ole pakollinen, riittää, kun pystyy käyttämään jotain konetta, mutta kyllä se oma kone helpottaa tosi paljon. Teen sillä kaikki kouluhommat, hän sanoo.

Lehdonvalo asuu viikot koulunsa asuntolassa ja viikonlopuiksi hän tulee aina kotiinsa Littoisiin, mihin perhe on muuttanut Paimiosta.

Janica Vilen