Naantalin taidehuone on muuttunut juuripuutarhaksi

Simo Helenius tänä vuonna valmistuneen Kaksi sydäntä -teoksen äärellä. Pikkukuvassa oikealla (kuva: Veera Helenius) on juurakko alkuperäisessä muodossaan siinä vaiheessa, kun mullat on siivottu pois. Kahdeksi sydämeksi muodostuneessa juurakossa on yläosassa myös risti. Taiteilija toteaakin, että teoksessa on tavallaan usko, toivo ja rakkaus.

Naantalin taidehuoneella on avattu näyttely, jossa teoksiin saa koskea, niiden lomassa voi kulkea ja niiden parissa voi hengähtää aistien elämää juurakoiden maailmassa – ihmisten rakentamien puutarhojen alla.

Simo Helenius

debytoi Turun taidemuseossa vuonna 1967 eli tasan 50 vuotta sitten

tuli tunnetuksi 1960- ja 1970-luvuilla pop-aiheisista teoksistaan

alkoi työstää puuta enemmän 1980-luvulla

käytti paljon pronssia ja kiveä 1990-luvulla

on tehnyt muun muassa Kokka-tilateoksen Turun Lönnrotin puistoon Turun kulttuuripääkaupunkivuonna 2011 osana Pimeyden 876 sävyä -teossarjaa.

NAANTALI. Naantalin taidehuoneella avattiin tiistaina 8. elokuuta kesän viimeinen kaupungin toteuttama näyttely: Simo Heleniuksen Juuri-puutarha tuo näyttelytilaan puiden juurista tehtyjä veistoksia. Avajaisissa kuultiin viulumusiikkia ja taiteilijan tarinoita teosten ja näyttelyn synnystä.

Juuri-puutarhan synnyn taustalla on ollut ajatus puutarhoista ihmisten luomina maanpäällisinä levähdyspaikkoina, joiden alla puut ja kasvit ovat jatkaneet omaa salaperäistä elämäänsä ihmisten katseilta piilossa, taiteilija avaa.

Suomi 100 -juhlavuoden kunniaksi Naantalin kaupungin ohjelmateema on tänä vuonna ”Naantali – sata ja yksi puutarhaa”. Näyttely sopii teemaan kuin nenä päähän. Näyttelyssä on mukana 20 teosta, joista suurin osa on tehty tänä vuonna. Lisäksi mukana on muutama teos vuosituhannen alusta ja pari työtä vuodelta 1987. Ensimmäisen näyttelynsä Helenius järjesti vuonna 1967, eli tänä vuonna on myös 75 vuotta täyttävän turkulaistaiteilijan 50-vuotisjuhlavuosi.

Näyttelyn vanhin teos on vuodelta 1987.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kaikki kolmiulotteisuus on ollut minulle tosi läheistä aina. Pienenä jo värkkäsin puusta kaikennäköistä ja viikonloppuisin sitten lämmitettiin sauna, että tekeleeni saatiin näppärästi poltettua, hän kertoo.

Mikä juurissa sitten erityisesti kiehtoo?

Juurethan ovat puun aivot, taiteilija vastaa.

Suurin osa tämän näyttelyn juurakoista on löytynyt Turun Kakskerrasta. Hyvää maastoa juurilöydöille ovat kaikki kaivuutyömaat. Kun Helenius on saanut juurakon lapioitua esiin, hän siirtyy työstämään puuainesta kotiinsa, jossa hänellä on puoli omakotitaloa varattuna taiteen tekemiseen.

Heleniuksella linkki taidehuoneen näyttelytilaan

Helenius juuripuutarhassaan. Installaatioksi aseteltujen juurten lomaan voi mennä kulkemaan, mutta kannattaa pysähtyä katsomaan myös yksityiskohtia. Esimerkiksi kuvassa taiteilijan käsi lepää juurikuningattaren reidellä.

Heleniuksella on näppinsä pelissä myös taidehuoneen näyttelytilan historian alkuajoissa.

Nykyinen näyttelytila valmistui aikoinaan vanhaan maapohjaiseen kellariin vanhan näyttelytilan siirtyessä taloon viereisestä rakennuksesta. Olimme kollegoideni kanssa sattumalta paikalla, kun Naantalin kaupungin edustaja Mikko Rönnholm ehdotti sekä minulle että kuvanveistäjä Raimo Äijälälle ja taidegraafikko Jouni Bouchtille, että tulisimme katsomaan, sopisiko vanha maapohjainen kellaritila kunnostuksen jälkeen taideteosten näyttelytilaksi. Hyväksyimme tilan yksimielisesti, koska se sopi mielestämme hyvin galleriakäyttöön mahdollistaen tilavan kokonsa puolesta monipuolisten näyttelyiden järjestämisen jatkossa, Helenius kertoo.

Valkoisessa näyttelytilassa on näkyvissä muutamia luonnonkiviä ja tämän näyttelyn myötä myös juuria. Veistoksia on ollut taidehuoneella ennenkin, mutta mikään muu näyttely ei ole viime vuosina käyttänyt taidehuoneen näyttelytilaa kuten Juuri-puutarha. Osa töistä on ripustettu seinälle perinteisemmin, mutta osa on sijoiteltu installaatioksi niin, että juurakon sekaan ja sisälle pääsee kävelemään ja taiteilijan tekemälle penkille istumaan. Tällä kertaa taideteoksiin saa koskea.

Kyllä puu kestää koskemista, kunhan ei nyt painiotteluun lähde, naurahtaa taiteilija.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Heleniuksen näyttely sopii hyvin kaikenikäisille.

Esimerkiksi koulu- ja päiväkotiryhmät ovat tervetulleita tutustumaan näyttelyyn ja tekemään vaikka omat juurakkonsa joko taiteilijan tai minun opastuksella, näyttelysihteeri Mia Nieminen lupaa.

Viides ja viimeinen näyttely

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Juuri-puutarha on taidehuoneen kesän viides ja viimeinen näyttely. Kesä alkoi Tiina Vainion maalauksilla ja grafiikalla. Toisena vuorossa oli naantalilaissyntyinen Päivi Hovi-Wasastjerna käsitteellisellä taiteellaan. Sen jälkeen Annu Ahlströn toi maalauksiaan Helsingistä. Viimeksi esillä oli Hanna Variksen grafiikkaa ja nyt on päästy veistosten äärelle.

Aikaisempina kesinä meillä on ollut heinäkuussa muotipuolen myyntinäyttelyitä. On hienoa nähdä, että kuvataide vetää ihmisiä ihan samalla tavalla kuin muotijulkkikset. Kävijämäärät ovat olleet hyviä kaikissa näyttelyissä, kilpailukykyisiä suurten kaupunkien gallerioiden kanssa, iloitsee näyttelysihteeri.

Normaalisti Naantalin kaupungin taidehuoneella pitämät näyttelyt loppuvat elokuun lopussa, mutta Heleniuksen näyttely on poikkeuksellisesti nähtävillä 10. syyskuuta asti. Naantalin Taidemuseon kannatusyhdistys pitää toimintaa yllä talvikausilla.

Janica Vilen