”Muista aina tuulettaa!” Paimion Hakassa saatu ohje siivittää edelleen Mika Ojalaa

FC Interin harjoituksissa Timo Furuholm yrittää pysäyttää Mika Ojalaa, mutta peleissä kaksikko dominoi Veikkausliigaa.

Kotimainen jalkapalloliiga sai todella kovan paluumuuttajan heinäkuun hellepäivien aikana, kun Paimiossa jalkapalloon aikoinaan hurahtanut Mika Ojala palasi FC Interin riveihin. Perjantaina 4. elokuuta Inter voitti HIFK:n Veritaksella 3–0. Ojala nappasi pelistä kaksi syöttöpistettä, alusti myös kolmannen maalin ja valittiin ottelun parhaaksi pelaajaksi.

Mika Ojala

Kasvoi Paimiossa ja aloitti jalkapallouransa Paimion Hakassa.

Siirtyi Turkuun FC Interiin juniori-ikäisenä.

Aloitti Veikkausliigassa vuonna 2006 ja voitti Suomen mestaruuden vuonna 2008.

Valittiin liigan vuoden keskikenttäpelaajaksi vuosina 2008, 2011 ja 2012.

Vuonna 2013 pelasi Ruotsin liigaa BK Häckenissä.

Vuonna 2015 siirtyi Saksaan VfR Aaleniin.

Pelannut myös Suomen maajoukkueissa.

JALKAPALLO. Mika Ojala (s.1988) palasi heinäkuussa FC Inter Turkuun Saksasta. Omien sanojensa mukaan hänellä ei ollut muita vaihtoehtoja kuin sinimustiin pukeutuva seura Aurajoen rannoilta. Ojalalla on kuitenkin yksi seura, joka on hänelle vähintään yhtä rakas: Paimion Haka.

Ojala kuvailee suhteensa PaiHaan ja Paimioon olevan todella erityinen.

Sieltä kaikki alkoi. Ensimmäinen joukkueeni oli Paimion Haka ja olen kasvanut Paimiossa. Suhteeni Hakaan on hyvin läheinen ja olemme jatkaneet yhteistyötä, missä tahansa olenkaan pelannut. Käyn Paimiossa aina, kun ehdin, onhan se toinen kotini.

Mika Ojalan jalkapallokoulu

Yksi varmimpia keinoja törmätä Ojalaan Paimion Soikalla on jokakesäinen Mika Ojalan jalkapallokoulu. Paimion Haka soitti aikoinaan Ojalalle ja hetkeäkään empimättä antoi hän ylpeydellä nimensä futiskoululle.

Tottakai se oli ok. Siellä on minun nimeä kantava jalkapallokoulu ja se on minulle uskomaton juttu. Nykyisen Soikan paikalla olen itsekin junnuna treenannut ja pelaillut, niin en olisi ikinä voinut kuvitellakaan asioiden menevän näin, Ojala sanoo.

Vaikka jalkapalloammattilaisen arki on hektistä, on Ojalalla ollut aina aikaa mennä jalkapallokouluun. Hän pukee nappulakengät jalkoihinsa, vetää ylleen Paimion Hakan värit ja kokee olevansa yksi paihalainen muiden joukossa. Se on myös Ojalan mukaan asian ehkä makein puoli. Päivät menevät nopeasti touhutessa jalkapalloilija-alkujen kanssa saaden olla oma itsensä ja päästessään juttelemaan lasten kanssa.

Aika ammattilaisuuden jälkeen

Vaikka Ojala on edelleen liigan eliittiä, siintää kaukaisuudessa tulevaisuus ilman huippujalkapalloa. Niissä aatoksissa on vihreävalkoinen häivähdys.

Jos olen niin onnekas, että voin valita missä urani päätän, niin ehdottomasti olisi hienoa tehdä se Paimon Hakan paidassa, Ojala kertoo ja puheessa ei ole lainkaan sarkasmia. Hän on tosissaan.

Ja mikäs sen mukavampaa kuin aloittaa valmennusura PaiHassa, hän jatkaa.

Yksi suuri syy hänen rakkauteensa Paimion Hakaan ja paimiolaisuuteen on yhteisöllisyys. Ojala näkee Paimion vahvuudeksi pyyteettömän työnteon seuran eteen, joka kumpuaa useista talkoolaisista. Siellä saa aina apua, ja se apu tulee nimenomaan vapaaehtoisilta. Nämä samat vapaaehtoiset olivat niitä, jotka sytyttivät hänenkin kipinänsä.

Olimme isän kanssa potkimassa nykyisen Soikan paikalla, kun Silvanderin Jarmo tuli pyytämään mukaan vuotta vanhempien joukkueeseen. Tunsin Japin entuudestaan hänen poikansa Laurin kautta. Lähdin mukaan. Meillä oli hyvä henki, reissasimme paljon ja pärjäsimme jopa ihan mukavasti, Ojala muistelee iltaa parinkymmenen vuoden takaa.

Tämän jälkeen Ojalan suupielet kaartuvat leveään hymyyn. Muistojen kätköistä tulee yksi asia ylitse kaikkien muiden.

Yksi tärkein juttu mikä on Japilta jäänyt, on se kun hän sanoi, että maalin jälkeen pitää aina muistaa tuulettaa. Hän lähettää edelleen minulle välillä viestejä asiasta, säkenöivä tähtilaituri päättää.

Mikko Seppälä

 

 

Kommentti

Paimiossa on ymmärretty, mikä on tärkeintä

Vaikka Mika Ojala kerääkin suurimmat otsikot puheissa paimiolaisista jalkapalloihmisistä, niin ei sovi unohtaa Paimion Hakan toista lähettilästä. Turun Palloseuran naisten edustusjoukkuetta valmentaa Sami Haltia. Koko Haltian perhe on ollut vahvasti mukana Paimion Hakan toiminnassa.

Sami Haltia johdatti viime kaudella Turun Palloseuran ehkä jopa hieman sensaatiomaiseen hopeamitaliin. Kyseinen mitali oli raitapaitojen ensimmäinen 31:n vuoden tauon jälkeen. Hyvää työtä joukkueen kanssa tekevä Haltia luotsaa Palloseuraa myös kaudella 2017. Tällä kaudella he selviytyivät selvällä marginaalilla yläloppusarjaan, joka alkaa 2. syyskuuta. Joukkue on edelleen mukana mitalitaistelussa.

Paimion vahvuudet jalkapallossa on nimenomaan ajantasaiset jalkapallo-olosuhteet ja suuri joukko talkoolaisia. Suomen ensimmäinen lämmitettävä tekonurmi tuli aikoinaan nimenomaan Paimioon. Se olikin koko yhdeksänkymmentäluvun lopun Turun ympäristökuntien korkeimman profiilin joukkueiden koti talvikausina.

Kaupungissa onkin ymmärretty tärkein asia jalkapalloperheessä. Ilman huolellista ja suunnitelmallista grassroot-toimintaa ei pienistä kaupungeista nouse huippujakaan. Huiput eivät ole päämäärä, vaan seuraus järkevästä toimintatavasta.

Mikko Seppälä