Kymmenennet Piispanpäivät viikonloppuna Kuusistossa

Kaarinan Piispanpäiviä juhlitaan jälleen Kuusiston linnanraunioiden jylhissä maisemissa. Kuva: Ragip Önsoy.

KAARINA. Kuusiston linnanraunioille ja kirkkoon sijoittuvia Piispanpäiviä vietetään jälleen 26.–27. elokuuta. Kuusiston saarella on järjestetty Piispanpäivät ensimmäisen kerran kymmenen vuotta sitten elokuussa 2007. Piispanpäivien pääareenalla Kuusiston linnan raunioilla yhdistyvät historia ja nykypäivä. Tapahtuma tarjoaa monipuolista ohjelmaa kaiken ikäisille.

Tapahtuma on myös osa juhlaviikonloppua, josta käynnistyy 100 päivän lähtölaskenta 100-vuotiaaseen Suomeen.

Ohjelma alkaa lauantaina kello 13 opastetulla kulttuurikävelyllä. Taidekartano on avoinna kello 13–24. Näyttelyn lisäksi kävijät saavat nauttia nokkahuiluorkesterista. Kello 18–22.30 raunioilla vietetään valon ja hiljaisuuden iltaa. Mukaan pyydetään ottamaan oma viltti ja eväät sekä led-lyhty.

Lastentapahtuma Datum in Custu ja Juhlajumalanpalvelus ovat vakiinnuttaneet asemansa Piispänpäivien sunnuntain ohjelmassa.

Sunnuntaina Kuusiston kirkossa kello 12.30 pidettävässä juhlajumalanpalveluksessa saarnaa tänä vuonna arkkipiispa emeritus Jukka Paarma. Reformaation merkkivuoden kunniaksi tilaisuudessa käytetään vanhaa, 1500-luvulta peräisin olevaa Mathias Westhin messukaavaa. Liturgina toimii Kaarinan seurakunnan kappalainen Tatu Kuoppala ja musiikista vastaa Schola Cantorum Aboensis -lauluyhtye. Tilaisuuden jälkeen juodaan kirkkokahvit Kanttorilassa.

Lastentapahtuma Datum in Custu vietetään sunnuntaina kello 14–16. Kyseessä on pari vuotta nykyisiä Piispanpäiviä vanhempi tapahtuma. Se on saanut nimensä piispa Maunu I:n kirjeestä vuodelta 1295. Piispa päiväsi kirjeensä tekstillä ”Datum in Custu”, mikä on ensimmäinen kirjallinen maininta Kuusistosta. Tänä vuonna ohjelmassa on muun muassa linnan esittelyä, teatteria ja musiikkia. Lapset voivat halutessaan pukeutua teeman mukaisesti. Kruunuja ja muuta rekvisiittaa on saatavilla myös tapahtumapaikalla.

Juhlajumalanpalvelukseen ja lastentapahtumaan voi saapua maksuttomalla bussikuljetuksella.

Kirkkobussi lähtee Kuovinkadun päiväkodilta klo 11.45 ja jatkaa reittiä Poikluomantie – Poikluoman seurakuntatalo – Pyhän Katariinan tie – Vaakunatie – Kartanontie – Hovirinnantie – Kaarinan kirkko klo 12.00 – Oskarinaukio – Paraistentie – Kuusiston kirkko. Paluukyyti lähtee kirkkokahvien jälkeen noin klo 14.15 samaa reittiä.

Lastentapahtuman bussin lähtö on Oskarinaukion linja-autopysäkiltä klo 13.15 ja klo 14.00. Reitti Oskarinaukio, Paraistentie, Saaristotie, Linnanrauniontie. Reitin varren pysäkeiltä voi tulla kyytiin. Paluu linnanraunioilta klo 16.05 sekä tarvittaessa klo 16.45.

Tapahtuma järjestetään yhteistyössä Kaarinan kaupungin kulttuuripalveluiden, Kaarinan seurakunnan ja Kuusiston taidekartanon kanssa. Tänä vuonna tapahtumaa ovat järjestämässä myös kaupungin liikuntapalvelut sekä Metsähallituksen ja Humanistisen ammattikorkeakoulun Lights on! -hanke.