Kuntalaki määrää viranhaltijapäätökset nettiin – Järjestelmistä riippuen kuntien käytännöt vaihtelevat

Näin sen pitää toimia. Raisiossa viranhaltijapäätökset julkaistaan Dynasty-tietojärjestelmässä, jossa niitä on helppo selailla aikajärjestyksessä.

PAIKALLISET. Kuntalain tiukka määräys, jonka mukaan viranhaltijoiden päätökset pitää julkaista koko kansan nähtäville kunnan tietoverkossa, ei vielä toteudu joka kunnassa. Laki on velvoittanut kuntia julkaisemaan virkamiespäätökset netissä kesäkuun alusta lähtien.

Suurimmat ongelmat kunnissa johtuvat ohjelmistojen taipumattomuudesta. Samoilla ohjelmilla, joilla näppärästi päivitetään kuntien valtuustojen, hallitusten ja lautakuntien pöytäkirjat, ei välttämättä onnistuta julkaisemaan viranhaltijapäätöksiä. Monessa kunnassa onkin menossa ohjelmistojen päivitys, mutta ennen sen toteutumista lain noudattamiseksi joudutaan tekemään manuaalista työtä.

Raisiossa ja Mynämäellä tilanne on hyvä. Viranhaltijapäätökset löytyvät heidän käyttämästään Dynasty-tietojärjestelmän versiosta samasta paikasta, mistä löytyvät myös esimerkiksi valtuustojen ja hallitusten kokousasiakirjat. Viranhaltijapäätösten tutkiminen on helppoa ja vaivatonta. Mynämäki saa tässä tapauksessa erikoispisteet, sillä heidän järjestelmässään on lueteltuna viranhaltijat, jotka päätöksiä tekevät – aktiivinen kuntalainen löytää todella vaivattomasti haluamansa tiedon. Raision versiossa päätökset näkyvät aikajärjestyksessä uusimmasta vanhimpaan.

Naantalin käyttämä Dynasty ei samaan taivu. Viranhaltijapäätökset julkaistaan toistaiseksi pdf-tiedostoina. Ne ovat kuitenkin oikeassa, helposti löytyvässä paikassa eli ”päätöksenteko” -osiossa, mistä löytyy linkki myös luottamustointen pöytäkirjoihin. Puhtaat paperit myös Naantalille.

Maskun nettisivuilta päätöksiä ei sellaisenaan löydy, mutta kuulutukset-osiossa viranhaltijapäätökset julkaistaan otsikkotasolla silloin, kun päätöksiä tehdään. Jos haluaa nähdä päätöksen kokonaisuudessaan, se löytyy kunnanvirastosta, varhaiskasvatus- ja opetustoimistosta tai hyvinvointipalvelujen toimistosta – riippuen tietenkin siitä, missä toimistossa työskentelevä viranhaltija on päätöksen tekijänä.

Ruskon kunnassa päätöksiä ei vielä ole nettiin saatu, mutta tilanne korjautuu pikimmiten.

– Asia on vielä prosessissa, mutta täytämme kuntalain vaatimuksen mahdollisimman nopeasti, vakuuttaa hallintojohtaja Kari Lehtinen.

Lehtisen mukaan Ruskon kunta tuskin ostaa kalliita järjestelmäpäivityksiä, joten todennäköisin vaihtoehto on pöytäkirjojen skannaaminen ja julkaiseminen pdf-tiedostoina – kuten monessa muussakin kunnassa tehdään.

 

Nousiainen taistelee kotisivujensa palauttamiseksi

Nousiaisten kunnassa on taisteltu kolmen viikon ajan kunnan kotisivun palauttamiseksi. Kunnan internet-sivut joutuivat heinäkuun lopulla hakkerihyökkäyksen kohteeksi, ja tällä hetkellä internetissä on vanha versio nettisivuista – joka on osaltaan toimimaton.

– Tässä on nyt tehty kolme viikkoa töitä ja palkattu ulkopuolista apua nettisivujen palauttamiseksi, kertoo asianhallintasihteeri Pirkko Laaksonen.

Hyökkäyksen jälkeen osin toimimattomilla nettisivuilla julkaistaan se, mitä kyetään, mutta esimerkiksi pöytäkirjat, esityslistat ja viranhaltijapäätökset eivät järjestelmään tällä hetkellä päivity. Viimeinen kunnanhallituksen pöytäkirjakin on jouduttu skannaamaan ja julkaisemaan pdf-tiedostona.

– Kunhan ongelmat saadaan ratkaistua, viranhaltijapäätöksetkin julkaistaan samassa paikassa, missä pöytäkirjat ja esityslistatkin, kertoo Laaksonen.

Laaksosta ihmetyttää, että pienen kunnan nettisivut ovat joutuneet hakkeroinnin kohteeksi.

– Jollakin on todella ollut tekemisen puutetta, pohtii Laaksonen.

Marko Vuosjoki