Nutturlassa palataan takaisin maalle

Takaisin maalle -näytelmän harjoituksissa: Jouni Hiivolan esittämä Ilkka (etualalla) koittaa ottaa ohjat veljensä 70-vuotisjuhlien järjestelyissä. Taka-alalla muut seurantalon varastoon livahtaneet Jani-Petteri (Janne Heino), Eija (Riia Bergring), Karina (Suvi Uusitalo), Maija (Taija Sainio), Muusikko (Rami Helle) ja Anneli (Maija-Lotta Vauramo). Kuva: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Varsinaissuomalaisessa pitäjässä sijaitsevan seurantalon varastossa kuhisee, kun kolme siskosta kokoontuu isänsä 70-vuotisjuhliin.

NOUSIAINEN. Nousiaisten Nutturlan Makasiiniteatterissa kesällä esitettävä Maija Blomin käsikirjoitukseen perustuva ja Petri Jäärnin ohjaama Takaisin maalle on tragikomedia, jonka kertojina nähdään kuusi roolihahmoa.

Hyvin erilaista elämää elävien siskosten sekä heidän lähipiirinsä kommelluksia vauhdittavat tilanteet, joista ei puutu niin iloa kuin suruakaan.

Varsinaista pääroolia näytelmässä ei ole, vaan kaikki kuusi hahmoa ovat tasapuolisesti lavalla.

– Jokaisella on oma yksilöllinen tarinansa, ja kaikissa rooleissa tapahtuu muutoksia näytelmän aikana, ohjaaja sanoo.

Herkullisia roolihahmoja

Kaupungista takaisin maalle palaavan nuorimman siskon Karina Kosken roolin on omaksunut Suvi Uusitalo.

– Olen itsekin perheeni kuopus, mutta siihen yhteneväisyydet roolihahmoni kanssa loppuivatkin, pohtii Uusitalo.

Sisarparven keskimmäistä eli Annelia esittää puolestaan Maija-Lotta Vauramo ja Eija-esikoista Riia Bergring.

– Maaliskuussa Nutturlan Makasiiniteatterissa esitetty Kahdeksan naista oli ensimmäinen teatteriproduktioni ikinä ja kuten arvata saattaa, koukutuin! hymyilee Vauramo.
– Avioeron jälkeistä aikaa elävä Anneli on päättänyt laittaa elämänsä uusiksi, lisää Vauramo.

Bergring kertoo, että Eijalla on taipumus, kuten vanhimmilla sisaruksilla yleensä, ottaa kaikki omalle vastuulleen, myös silloin kun se ei ole välttämättä järkevin vaihtoehto.

Töitä välttelevää peräkammarin poikaa Jani-Petteriä näyttelee Janne Heino.

– Jani-Petterillä on kovat puheet etenkin naisasioissa, mutta teot huomattavasti vähäisempiä, Heino nauraa.

Jani-Petterin äiti Maijaa esittää Taija Sainio.

– Naapurin Maija on mielenkiintoinen tapaus: hyväntahtoinen, mutta kyllä hänellä luonnetta ja temperamenttiakin piisaa, Sainio toteaa.

Livemusiikkia kohtauksiin tuo Rami Helle, joka toimii omien sanojensa mukaan niin hengailijana kuin tapahtumien todistajana ja tunnelman luojanakin.

Lokalisoitua kieltä

Roolit tulevat näyttelijöiden mukaan kaikessa elämänmakuisuudessaan iholle.

– Alkuperäinen näytelmäksi kirjoitettu ja elokuvaksikin versioitu teksti sijoittuu rakkaaseen läntiseen naapuriimme, Ruotsiin. Elämänmeno tuossa lahden toisella puolen on kuitenkin pääpiirteittäin samanlaista kuin meillä, joten tarinasta löytyy monta tuttua juttua meille suomalaisillekin, he toteavat.

Ohjaaja Jäärni on sijoittanut näytelmän Suomeen, vielä tarkemmin Varsinais-Suomeen.

– Tarina istuu tänne loistavasti ilman, että sitä olisi tarvinnut lähteä uudelleen sovittamaan, paikoitellen paikallisilla murremausteilla tekstiä höystänyt Jäärni iloitsee.

Päivänsankarin veljeä, Ilkkaa näyttelee Jouni Hiivola.

– Näytelmä sopii tänne Nousiaisten maaseutumaisemiin kuin nenä päähän. Kesäteatteriesityksenä se on myös sopivan menevä, sanoo Hiivola.

Teatteriyhdistys osti työväentalon

Kesäteatteria esitetään Nousiaisten Nutturlassa katetussa tilassa Kollin makasiinissa. Harrastajateatteri osti 25.5. Nousiaisten työväentalon, jota se on vuokrannut käyttöönsä reilun 20 vuoden ajan.

– Kyseessä on suojelukohde, joka on päässyt huonoon kuntoon. Tarkoituksenamme on hakea hankerahoitusta, jonka turvin voimme lähteä pikkuhiljaa korjaamaan kiinteistöä vanhaa arvostaen, Nutturlan Makasiiniteatteri ry:n puheenjohtaja Riia Bergring sanoo.

Katariina Mäkinen-Önsoy

 

 

Esityskausi: 21.6.–16.7.2017