Lill Kiviranta – Naantalin vanhankaupungin helmi

Kyläluuta-juttusarja

Yrittäjäpariskunta Sirena ja Anssi Kiviranta ovat asuneet kolmen lapsensa Fionan, 9, Fransin, 8, ja Jensin, 6, kanssa vuoden vaihteesta alkaen Naantalin Paavonrantaan 1700-luvun alkupuolella rakennetussa porvariskodissa. Kuvat: Katariina Mäkinen-Önsoy.

Tiesitkö?

Lautturi Johan Claason rakensi Lill-Randalan vanhimman osan jo 1700-luvun alussa.

Vuodesta 1827 alkaen Randalassa asui käsityö- ja kauppaporvari Johan G. Lindström. Johan harjoitti veljensä Henrikin kanssa menestyksekästä silakkakauppaa Pohjanmaan satamiin, Venäjälle ja Itämeren maihin. Molemmat veljekset osallistuivat ahkerasti myös kaupungin ja seurakunnan asioiden hoitoon.

Johan Lindströmin ottopoika Viktor Jaatisen aloitteesta Villa Randalaan asennettiin vuonna 1884 puhelinkeskus, joka loi yhteyden Naantalin ja Turun välille. Jaatinen oli myös mukana perustamassa vuonna 1880 Vähittäis- ja anniskeluyhtiötä, joka aloitti viinan vähittäismyynnin entisessä vahtimestari Adolf Nyströmin talossa, Snickarissa, tontilla 5. Anniskeluyhtiöllä oli myös Raittiusravintola Colombia Humpin talossa.

Turun Sanomien perustaja Antti Mikkola osti Randalan 30.7.1917 äidilleen Marialle ja sisarelleen Alma Saarelle, joka paitsi vaikutti kaupunginvaltuutettuna vuosina 1931–45, myös kuului Lotta Svärd -yhdistyksen Naantalin paikallisosaston sekä urheiluseura Löylyn perustajiin. Saari myi kiinteistön Naantalin kaupungille vuonna 1962.

Kaupunki kaavaili betonielementtikylpylää Randalan rannan ja Kuparivuoren väliselle alueelle. Samaan aikaan kun esimerkiksi Rantakadun talvisauna ja makasiinirakennuksia purettiin ja poltettiin elokuvakohtauksia varten, Randala säilyi, mutta käyttämättömänä joutui huonoon kuntoon.

1990-luvulla rakennuksessa toimi ravintola Purppura ja galleria Paspatuuri. Piharakennukseen valmistuivat työhuoneet Pentti Pulliselle ja Juhani Palmulle. Kulttuuritalossa vierailivat niin presidentit kuin Ruotsin kuningasparikin.

Kaupunki myi kiinteistön Minna ja Ari Palolle, jotka pitivät siinä Palon vierashuonetta vuosien 2002–2013 ajan. Majoitustoimintaa jatkoivat Hanna Pulla ja Olli-Pekka Kankimäki ajalla 2013–2016. Lisäksi he avasivat tiloihin kahvisalongin, teehuoneen, kesäterassin ja tilausravintolan.

Seutusanomien Kyläluuta-juttusarjan viidennessä osassa esitellään merenrantakoti Naantalissa: Paavonrannan helmi, jonka uudet omistajat nimesivät Lill Kivirannaksi 1700-luvun alkupuolella rakennetun porvariskodin alkuperäistä nimeä kunnioittaen.

KYLÄSSÄ. Yrittäjäpariskunta Sirena ja Anssi Kiviranta ovat asuneet kolmen lapsensa Fionan, 9, Fransin, 8, ja Jensin, 6, kanssa Naantalissa B&B Villa Randalana viimeksi tunnetussa historiallisessa rakennuksessa vuodenvaihteesta alkaen. Majoitus-, kahvila- ja tilausravintolatoimintaa harjoittaneen Villa Randalan tarina päättyi viime kesään, kun taiteilija–yrittäjäpari Hanna Pulla ja Olli-Pekka Kankimäki päättivät myydä kiinteistön.

Ensitöikseen Kivirannat maalauttivat asuinrakennuksen seiniin uuden sävyn. Lattiat hiottiin ja kuultomaalattiin niin, että puun väri sekä syyt näkyvät läpi. Samalla pihapiirissä entisöitiin yritystoimintaan varatut toimistotilat.

– Varsinaista remonttia teimme keittiössä, joka on nyt avarampi ja perheellemme sopivampi. Ravintolakeittiöstä tuli kotikeittiö ja uloskäynti muurattiin kiinni. Mahdollisimman paljon säästämme vanhaa, Kivirannat esittelevät.
– Seuraavaksi ovat vuorossa pihatyöt, joihin kuuluu muun muassa haalean roosan värisen aidan rakentaminen kadun puoleisen terassimme ympärille, he suunnittelevat.

Rakkautta ensi silmäyksellä

Puoli tuntia kestänyt kiinteistöesittely viime vuoden lopulla sai melko nopeasti Kivirannan perheen vakuuttuneeksi, että Villa Randalasta tulisi heidän kotinsa.

– Aikaisemmin vaihdoimme asuntoa noin 2–3 vuoden välein, mutta täällä voisi kuvitella viettävänsä vaikka loppuelämän. Rauhallinen merenrantamiljöö, jossa on kuitenkin kaikki yllättävän lähellä, on meille ihanteellinen paikka elää, he toteavat.
– Lapsistakin on hauskaa tallustaa kouluun, joka sekin muuten sijaitsee aivan kivenheiton päässä, Risto Räppääjä -elokuvien maisemissa, he iloitsevat.

Varsinainen muutto tapahtui tammikuun puolivälissä, mutta perhe halusi viettää jo joulunsa Naantalin idyllissä.

– Ajatuksena oli päästä jouluksi kotiin, ja kyllä me kalusteita ja kuusen raahasimmekin entisen yrittäjän aikana majoituskäytössä toimineeseen yksiöön. Varsinainen asuinosa oli tuolloin vielä keskeneräinen, Sirena hymyilee.

Täysin valmiiksi eivät Kivirannat kotiaan silti vieläkään kutsuisi.

– Tämä taitaa olla tietyllä tavalla ikuisuusprojekti – niin kuin vanhat talot tuppaavat olemaan – sekä remonteiltaan että sisustusratkaisuiltaan. Eteiseen emme ole vielä onnistuneet löytämään kaipaamaamme vanhaa isoa kaappia, ihan vain yhtenä esimerkkinä, Sirena jatkaa.

Kylpyläkaupungin hengessä

Kivirannoilla on suunnitteilla pari uutta yritystoimintoa kotinsa yhteyteen.

– Unelmanamme on toteuttaa eksklusiivinen hyvinvointikeidas Lill Kivirantaan. Paikka, jossa voisi kylpeä, meditoida ja syödä hyvää ruokaa esimerkiksi tyhy-päivän merkeissä.
– Olemme hakemasta hankkeellemme kaavamuutosta, sillä yritysideamme kaipaisi lisää tilaa viereiseltä tontilta.

Myös pariskunnan Fiona-tytär tuntuu innostuneen yrittäjyydestä:

– Haluaisin perustaa Rakkaudenpolun varteen kioskin, josta ohikulkijat voisivat ostaa popcorneja, muffineja, mehua ja suklaasuukkoja, ideoi Fiona.

Fionalla on aikaisempaa kokemusta kioskinpitämisestä Hirvensalossa, jossa perhe asui ennen Naantaliin muuttoaan.

– Pidin ystäväni kanssa kioskia myös entisen kotimme läheisyydessä. Siellä vain liikkui vähemmän ihmisiä kuin täällä kesäaikaan, Fiona lisää.

Katariina Mäkinen-Önsoy