JUHLAT. Kokeiksi Raision seudun koulutuskuntayhtymästä (Raseko) tänä keväänä valmistuneet turkulainen Kia Palmroth ja raisiolainen Juuso Tuokko ideoivat ja toteuttivat vappuisia ruokaohjeita Seutusanomien lukijoille. Nuoret ottivat kopin haasteesta innostunein mielin neljän erilaisen tarjottavan valmistamiseksi:
– Valitsimme nämä neljä helpohkoa reseptiä, sillä olemme tehneet niitä tilauksiin ja brunsseille lukuvuoden aikana. Lisäksi ne ovat helppoja ja nopeita valmistaa, Tuokko sanoo.
– Kaikki on myös kuljetettavissa piknikille, jos vain pakkaa kakun sellaiseen astiaan, joka ei mene lyttyyn, mynämäkeläistaustainen Palmroth toteaa.
Katariina Mäkinen-Önsoy
Savulohi-pannupizza
TAIKINA
2,5 dl vettä
25 g hiivaa
¼ dl öljyä
2 tl suolaa
6 dl vehnäjauhoja
KASTIKE
50 g tomaattipyreetä
100 g ketsuppia
0,5 dl öljyä
1 dl vettä
1 tl suolaa
3 rkl oreganoa
1-2 kynttä valkosipulia
TÄYTE
Juustoraastetta
300 g kylmäsavulohta
½ punasipuli
Valmistus: Tee pizzataikina ja jaa se 150 g osiin palloiksi pyöritellen. Valmista kastike. Painele käsin pizzataikina kakkuvuoan sisään. Levitä päälle 2–3 ruokalusikallista kastiketta.
Asettele pizzan päälle punasipulit, juustoraaste (n. 2 dl / pizza) sekä kylmäsavulohta. Paista 200 asteessa 10 minuuttia. Paistamisen jälkeen lisää päälle valkosipulismetanaa.
Pulled Pork / Chicken Quesadilla
KASTIKE (5 quesadillaa)
1 dl BBQ-kastiketta
0,5 dl chiliketsuppia
0,5 dl öljyä
1 tl suolaa
Mozzarellaraastetta
Nyhtöpossua tai -kanaa
Valmistus: Levitä kastiketta yhden vehnätortillan päälle (noin 2–3 ruokalusikallisen verran), levitä päälle nyhtölihaa ja mozzarellaraastetta. Laita toinen vehnätortilla päälle.
Paista paistinpannulla molemmin puolin käyttäen kääntöapuna esimerkiksi kahta paistinlastaa. Quesadillat voi paistaa myös voileipägrillissä.
Viimeistele annos paloittelemalla tortillat neljään osaan.
Täytetyt vappumunkit
TAIKINA
0,5 l vettä
40 g hiivaa
75 g sokeria
75 g öljyä
5 ml suolaa
10 ml kardemummaa
7–8 dl vehnäjauhoja
TÄYTE
2 dl kuohukermaa
200 g tuorejuusto
0,5 dl sokeria
3 rkl appelsiinijauhetta
Omena–kanelimarmeladia
Valmistus: Valmista pullataikina. Pyöritä taikinasta noin 80 gramman palloja ja leivo ne soikean mallisiksi. Paista 180-asteisessa öljyssä kypsäksi. Valuta munkit paperin päällä. Kun munkit ovat jäähtyneet, halkaise munkki niin, että se jää toisesta reunasta kiinni. Täytä marmeladilla ja pursota kermatäyte ulkoreunoille. Pinnalle valuta sulatettua maitosuklaata ohuena nauhana.
Salmiakkikakku
POHJA
250 g Domino-keksejä
50 g voita
1 rkl Apteekin salmiakki -mixeriä
VANILJATÄYTE
8 liivatelehteä
600 g vaniljajogurttia
750 g vaniljarahkaa
½ dl sokeria
1 dl vettä
SALMIAKKIKIISSELI
5 liivatelehteä
2 ½ dl Apteekin salmiakki -mixeriä
2 ½ dl vettä
2 rkl sokeria
½ dl maissitärkkelystä
Valmistus: Murskaa keksit tehosekoittimella. Sekoita murustetut keksit, salmiakki-mix ja sulatettu voi tasaiseksi massaksi. Laita leivinpaperi pyöreän halkaisijaltaan noin 24 cm:n irtopohjavuoan pohjalle ja taputa keksimuruseos tasaisesti pohjalle. Nosta jääkaappiin täytteen teon ajaksi.
Laita täytteiden liivatelehdet likoamaan kylmään veteen eri astioihin. Mittaa kattilaan salmiakki-mixeri ja vesi. Yhdistä sokeri ja maissitärkkelys keskenään ja lisää kattilaan. Kuumenna liedellä kunnes kiisseli pulpahtaa, mutta älä jatka keittämistä. Purista liivatelehdistä vesi pois ja sekoita ne kiisselin joukkoon. Nosta kattila liedelle ja anna pulpahtaa vielä kerran. Laita kattila jääkaappiin, kunnes kiisseli on jäähtynyt huoneenlämpöiseksi. Sekoittele välillä, jotta kiisseli jäähtyy tasaisesti eikä siihen muodostu paakkuja.
Yhdistä vaniljajogurtti ja rahka kierrevatkaimella. Lisää sokeri.
Kun salmiakkikiisseli on jäähtynyt sopivaksi, sulata liivatelehdet kattilassa pienessä vesimäärässä ja lisää vaniljatäytteeseen ohuena nauhana. Kaada vuoan keskelle vuorotellen vaniljatäytettä ja salmiakkikiisseliä. Laita kakku jääkaappiin hyytymään seuraavaan päivään.