Taiteen, antiikin ja kädentaitojen messukokonaisuus viikonloppuna Turussa

Turun Taide- ja Antiikkimessuilla mukana myös esimerkiksi Turun Seudun Mobilistit (vas. ylhäällä) sekä Turun Kädentaitomessuilla Anjo Allee hattuineen (oik. ylhäällä) ja Nuppu Print Companyn paperituotteineen ja kankaineen (alhaalla).

MESSUT. Turun Kädentaitomessujen ja Turun Taide- ja Antiikkimessujen kiehtova sisältö avautuu Turun Messukeskuksessa 18.–19. maaliskuuta. Kokonaisuus käsittää kaksi (A ja B) hallillista taidetta, antiikkia, numismaatikkojen aarteita ja vanhoja leluja sekä C-hallillisen värien, materiaalien ja kuosien lumoa, jossa on tarjolla sekä valmiita käsitöitä että ideoita ja tarvikkeita omiin askartelutuokioihin.

Kädentaitomessut, jotka Mediapro Messut järjestää jo 14. kertaa Turun Messukeskuksen tiloissa, houkuttelevat vuosittain niin uudempia yrittäjiä kuin pidemmän linjan ammattilaisia kädentaitojen saralta saman katon alle. Tuoreemmista tekijöistä mukana ovat Nuppu Print Companyn yrittäjät Jenni Salminen ja Satu Kontinen.

Nuppu Print Companyn yrittäjät Jenni Salminen (vas.) ja Satu Kontinen. Kuva: Taina Pärkö-Luotonen / Turun Messukeskus.

Vuoden ikäiselle yritykselle, joka operoi verkkokauppansa myötä ympäri maan ja rajojen ulkopuolellekin, messut ovat tärkeä tapahtuma esittäytyä. Pääkaupunkilaistunutta yrittäjäkaksikkoa kiehtoo erityisesti Turun seutu uutena valloituskohteena. Myös henkilökohtaisia kytköksiä lounaiseen Suomeen löytyy: Jenni on nimittäin kotoisin Paimiosta.

– Tutustuimme alun perin tietokirjojen parissa, kun työskentelin kustannustoimittajana ja Satu sen sijaan graafisena suunnittelijana. Yllättäen meitä yhdisti paitsi rakkaus kukkiin myös unelma omasta paperituote- ja kangasmallistosta. Nuppu yrityksen nimessä kuvastaa tuotteissamme toistuvaa kuosia ja meitä, kukkaihmisiä, Jenni Salminen sanoo.

Satu Kontinen suunnittelee ja maalaa käsin kaikki Nupun kuosit ja loihtii niille värimaailmat. Hän myös hallinnoi Nupun brändiä ja sen kertomaa tarinaa. Salminen sen sijaan hoitaa myynnin, markkinoinnin ja tilausten hallinnan sekä ompelee.

– Julkaisimme ensimmäisen mallistomme viime syyskuussa, ja nyt on toisen malliston aika. Turun Kädentaitomessuilla lanseerattava Kevätlaulu syntyi siitä tunteesta, kun kevät saapuu; linnut laulavat ja aurinko valaisee pitkän pimeän jälkeistä aikaa, Satu Kontinen toteaa.

Aarteet arvioitaviksi

Turun Taide- ja Antiikkimessujen puolella on mukana useita isompia ja pienempiä näyttelykokonaisuuksia. Messuilla on mahdollisuus tutustua muun muassa lähes 30 vuotta Alvar ja Aino Aallon tuotantoa keränneen Pertti Männistön aaltodesigncollectioniin ja Sisustuskonttori Vintage Goes Maricken -näyttelyyn.

Messualueella on tarjolla myös maksutonta arviointia. Antiikkia, taidetta, koruja ja jalokiviä arvioivat Hans Tritzschler, Tuija Peltomaa ja Ilse Gröndahl-Ahlqvist.

Grails Antique & Vintage Jewelleryn gemmologi Ilse Gröndahl-Ahlqvist. Kuva: Ragip Önsoy.

Vanhoja koruja ja jalokiviä arvioivan Grails Antique & Vintage Jewelleryn gemmologi Gröndahl-Ahlqvistin erikoisalaa ovat antiikki ja myöhäinen vintage. Hän kertoo, että viimeisen 30 vuoden aikana vanhojen korujen arvo on kasvanut jopa 80 prosenttia.

– Vanhat korut siirtyvät omistajalta seuraavalle yleensä perintönä, jolloin tärkeintä on tunnearvo. Tällöin kuitenkin asiantuntija-arviotakin kallisarvoisempaa on koruun liittyvä historia, Gröndahl-Ahlqvist sanoo.
– Nuoret ovat tänä päivänä kiinnostuneita ekologisuudesta, kierrätyksestä ja korujen muokkaamisesta omannäköisekseen, lisää Gröndahl-Ahlqvist.

B-hallista löytyvät myös Lelumarkkinat ja Nukkekoti- ja Nukkemessut, joissa kummassakin on noin 30 näytteilleasettajaa.

Kotimaisen taiteen näytös

Messuilla on mukana kuvataiteilijoita, kuten esimerkiksi Milla Karppinen, Mari Metsämäki, Mari Teerinkoski, Terhi Hulkko ja Tapani Kiippa, omilla osastoillaan.

Naantalilaisen akvarellisti Tapani Kiipan näyttelyosastolla on esillä herkkiä ja valoisia meri-, saaristo- ja veneaiheisia akvarelleja. Näiden lisäksi nähtävillä on myös iloisia klovniaiheita, jotka sopivat lahjoiksi vaikkapa perheen pikkuväelle.

Kotimaisen taiteen verkkokauppa Taikon, jonka kaarinalaispari Pia ja Patrik Edman perustivat viime marraskuussa, osastolla esittäytyvät taidemaalarit Kaj Stenvall ja Elisa Kaikkonen, valokuvataiteilija Vesa Aaltonen ja taidegraafikko Lotta Leka.

Kaarinalaispari Pia ja Patrik Edman perustivat taiteen verkkokauppa Taikon viime marraskuussa. Kuva: Ragip Önsoy.

Taiko on verkossa toimiva kuvataidekauppa, jossa on maalauksia, grafiikkaa, valokuvia ja veistoksia liki 400 ammattitaiteilijalta ympäri maan.

– Ostokäyttäytyminen on muuttunut ja digitalisaatio vie palveluja nettiin helposti saataville, mutta taidemyynti on ollut pitkään lapsen kengissä. Taikon kautta taidetta voi paitsi ostaa vuorokauden ympäri, myös testata teosten sopivuutta sisustukseen lataamalla palveluun kuva huoneesta, johon taidehankintaa suunnitellaan, esittelivät Edmanit Seutusanomille elokuussa 2016 antamassaan haastattelussa.

Katariina Mäkinen-Önsoy