Naantalin kaupunginvaltuusto jatkaa työtään kaupungin hallinnon ja toimintatapojen uudistamiseksi sekä kustannustehokkuuden lisäämiseksi.
Ensin teimme palvelustrategian, jonka tuloksena säästämme naantalilaisten verorahoja jatkossa n. 600 000 euroa vuosittain ja samaa työtä jatketaan tulevalla valtuustokaudella. Nyt luottamushenkilöorganisaatio järjestellään uudelleen nykyisiä vaatimuksia paremmin palvelevaksi, samalla jakamalla valtaa enemmän sinne, missä asiantuntemus on, eli virkamiehille, kuitenkin niin että otto-oikeus säilytetään luottamushenkilöillä.
Seuraava vaihe on ns. ”tavoiteorganisaatio”, jonka avulla säästyy lisää rahaa, varsinkin hallinnollisista töistä. Hoitavia käsiä ei ole syytä vähentää, sillä tarvitsemme jatkossa entistä enemmän hoivapalveluita, koska huoltosuhteemme edelleen huononee eli vanhusväestön suhteellinen osuus kasvaa Naantalissa.
Hallintosäännössä on muutamia perusteellisia muutoksia.
Ensinnäkin sähköiset kokoukset ovat jatkossa mahdollisia ja nopeuttavat poikkeustilanteissa päätöksentekoa. Rutiiniluonteiset asiat on delegoitu viranhaltijoille. Päätöksentekoa on yksinkertaistettu ja vältetään päällekkäistä päätöksentekoa. Kaupunginhallituksen puheenjohtajan asemaa vahvistetaan ja roolia luottamushenkilöitä yhdistävänä tekijänä lisätään.
Kaikki kuntalain mukaiset johtosäännöt on koottu yhteen sääntöön, toisin kuin aiemmin, kun meillä oli monia eri johtosääntöjä. Nykyiset virastot muuttuvat toimialoiksi.
Yleisjaosto lopetetaan ja sen tehtävät jaetaan kaupunginhallitukselle ja konsernijaostolle. Konsernijaosto perustetaan entisen suunnittelujaoston töiden jatkajaksi. Konsernijaoston henkilömäärää lisätään ja asemaa konsernihallinnossa vahvistetaan. Sille kuuluvat edelleen elinkeinotoiminnat ja yleiskaavoitus.
Saaristolautakunnan asemaa vahvistetaan ja luodaan entistä paremmat mahdollisuudet ottaa hoitaakseen monipuolisia saaristoon, sen asukkaisiin sekä palveluihin liittyviä asioita.
Lautakunnat uudistuvat seuraavasti:
Asemakaavoitus siirtyy teknisen lautakunnalle hoidettavaksi. Rakennus- ja ympäristölautakunta yhdistyvät lupalautakunnaksi. Tämä tarkoittaa sitä, että meillä on jatkossa yksi lautakunta, joka käsittelee lupa- ja viranomaistoimia ja toinen, joka toteuttaa teknisiä toimia.
Tilapalvelujaosto teki tehtävänsä eli palvelustrategian ja se lakkautetaan, tiejaosto säilyy pienempänä elimenä, jolloin maksut käsittelyistä voidaan pitää kohtuullisina.
Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta yhdistyvät ja sille annetaan suurempi vastuualue, joka toivottavasti motivoi luottamushenkilöitä toiminnassa entistä enemmän. Viime kausilla on ollut vaikeuksia saada pienet lautakunnat päätösvaltaisiksi ja käsiteltäviä asioita on ollut vähän.
Sosiaali- ja terveyslautakunnan yksilöjaosto jatkaa lakisääteistä ja yksittäisiin henkilöihin liittyvien, luottamuksellisten ja salassa pidettävien asioiden käsittelyä, mutta hyvinvointijaoston toiminta on nähty vähäiseksi ja se lopetetaan.
Tavoitteena on saada uudistus voimaan uuden valtuuston aloittaessa. Muutoksia uusi valtuusto voi tehdä jatkossa tarpeen mukaan. Uuden organisaation toimivuutta tarkastellaan määräajoin ja avoimuutta pyritään lisäämään, jotta naantalilaiset tietävät kuka on päättänyt mitäkin ja miksi.
Jan Lindström
Kokoomuksen valtuustoryhmän pj