Kunnat esittäytyvät Rakenna & Sisusta -messuilla

Kuva-arkisto.

Turun seutukunnat esittäytyvät helmikuun toisena viikonloppuna järjestettävillä Rakenna & sisusta -messuilla. Messut ovat kunnille tärkeä paikka sekä markkinoida kuntaa uusille asukkaille että esitellä myynnissä olevia tontteja.

TONTIT. Kaarina, Lieto, Masku, Mynämäki, Naantali, Nousiainen, Paimio, Parainen, Raisio, Rusko, Sauvo ja Turku ovat kaikki mukana Rakenna & sisusta -messuilla 10.–12.2.2017.  Kunnille messut ovat tärkeä markkinointikanava, sillä ne keräävät niin monet rakentamisesta kiinnostuneet ihmiset yhteen paikkaan samaan aikaan. Suurin osa kunnista osallistuu messuille joka vuosi.

Käytännössä messuilla voi tutustua myynnissä oleviin tontteihin sekä keskustella asiantuntijoiden kanssa.

– Tonttien etsijöille messut ovat todellinen täsmäiskupaikka, kertoo Maskun hallintojohtaja Maija Löfstedt.

Varsinaisesti kauppoja kuitenkin messuilla tehdään harvoin. Kunnilla on erilaisia käytäntöjä sen suhteen, voiko tontteja ostaa tai varata messuilla.

– Varauksia voi meidän pisteellä tehdä, mutta käteisellä ei voi tulla ostamaan, naurahtaa Liedon kunnan johdon sihteeri Jaane Suikki.

Paimion kunnan tontit ovat aikaisempina vuosina tulleet varattaviksi vasta messujen jälkeen, ja innokkaimmat ovatkin jonottaneet jopa pari vuorokautta kaupungintalon edessä.

– Tänä vuonna samaan aikaan messujen kanssa aukeaa Paimion kunnan sivuille järjestelmä, josta mieleisensä tontin voi varata heti, kertoo kaavoitusinsinööri Juha Suominen Paimiosta.

Naantali on mukana messuilla vasta kolmatta kertaa. Viestintä- ja kehittämispäällikkö Tiina Rinne-Kylänpään mukaan messujen vaikutusta tonttimyyntiin on vaikea arvioida:

– Messuilla on kuitenkin tärkeä olla esillä, sillä ihmiset ovat tietoisia siitä, että siellä esitellään tontteja.

Mynämäen teknisten palveluiden toimistosihteeri Tuula Katunpää kertoo, että Mynämäeltä mukana ovat kunnan lisäksi myös kyläyhdistykset, jotka markkinoivat omien kyliensä alueita.

Messuilla on jonkin verran tarjolla myös muita kuin omakotitalotontteja. Esimerkiksi Nousiainen myy myös yritystontteja.

Messuilla esitellään uutuuksia

Raisio myy messuilla muun muassa uuden Ihalanpuiston asuinalueen tontteja.

– Alue on meillä messuilla ensiesittelyssä ja myynnissä on sieltä peräti 14 tonttia, kertoo Raision viestintäpäällikkö Mari Koivunen.

Turun kaupunki esittelee messuilla tonttien lisäksi myös kaupunkisuunnitteluaan.

– Ihmiset tulevat messuilla paljon kyselemään, mutta myös näkevät fyysisesti, mitä on suunnitteilla, kertoo kaupungin maankäyttöinsinööri Suvi Panschin.

Myynnissä kaikkea kerrostaloasunnoista kartanoihin

Markkinointikanavana messujen merkitys on erilainen eri kunnille .Monille kunnille messut ovatkin yksi tärkeimmistä tonttien markkinointikanavista. Esimerkiksi Ruskon kunta ei edes markkinoi tonttejaan juurikaan muualla.

Sen sijaan Paraisille kyseessä on vain yksi kanava muiden joukossa, mutta Sauvon hallintojohtaja Jenni Soini huomauttaa, että messujen merkitys myyntiin näkyy vasta pitkällä aikavälillä.

– Meille tämä on tonttien lisäksi myös Sauvon alueen yrittäjien markkinoimista, hän sanoo.

Suurimmaksi osaksi kunnat myyvät messuilla omakotitalotontteja, mutta myös kerrostaloasuntoja, rivitalo-osakkeita sekä toisinaan isompiakin kohteita:

– Meillä on tänä vuonna myynnissä jopa pari kartanoa, lopettaa Kaarinan markkinointipäällikkö Sanna Varjanne.

Roosa Vastamäki