Ettalle vieraspisteet Kerttulasta

Loimun Tuomas Pelto iskee pisteen torjuntayrityksistä huolimatta. Kuva: Raision Loimu.

RAISIO. Kerttulasta kahden ottelun mittaisen vieraskiertueensa startannut Etta aloitti urakkansa kukistamalla Loimun suoraan kolmessa erässä. Loppunumeroiksi kirjattiin sunnuntaina tyly kotitappio lukemin 0-3 (23-25, 21-25, 17-25).

20 vuoden takaisen Loimun mestarijoukkueen mukanaolo illan ottelutapahtumassa toi mukavaa historian havinaa Kerttulan pyhättöön. Kuulumisten vaihtamisen ohessa oli hyvä seurata, millaisissa käsissä soihtu jatkaa tämän hetkistä taivaltaan.

Vuosien saatossa Loimu ja Etta ovat tahkonneet Kerttulassa lukuisia tiukkoja matseja. Tämän kertaisesta kohtaamisesta ei muodostunut ikivihreää trilleriä. Pelin asettamat ehdot olivat täysin vierasjoukkueen puolella. Punapaitojen selkeä vierasvoitto oli lopulta täysin oikeutettu lopputulos.

Keskittyneesti ja tunnollisesti pelannut Etta oli isäntiään edellä sekä joukkuepelaamisen että yksilötaidon saralla. Voitosta oltiin valmiita maksamaan kovakin hinta. Tällä kertaa sen saralla ei tarvinnut mennä äärimmäisyyksiin, mutta silti oululaiset ehtivät todistaa moraalinsa lujuuden.

Tuttu tarina

Loimun esitys jatkoi tuttua tarinaa. Kiekkoslangia siteeraten ‘ehjän 60-minuuttisen’ työstäminen on yhä haastavaa. Pelivireen voimakas aaltoilu vaikeuttaa tuloksen tekemistä. Kun vielä verkon toisella pelaa Ettan kaltainen kompakti joukkue, on keitoksessa haastetta kerrakseen. Mestaruusliigan arki ei tarjoa vapaailtoja.

Voittonsa myötä Etta otti tukevan askeleen kohti pudotuspelejä. Samassa taistelussa mukana oleva Loimu olisi kaivannut kipeästi lisämerkinnän voittosarakkeeseensa. Sitä ei kuitenkaan tullut, ja oranssimustien kamppailu paikasta auringossa jatkuu haastavana. Kuuteen jäljellä olevaan runkosarjaotteluun jää kova panos. Voittoja tarvitaan akuutisti – muuten kausi päättyy ennen ison tanssin alkua.

Avauserä eteni tasaisena aina teknisen aikalisän krouviin saakka. Etta nykäisi karkumatkan hienon ottelun pelanneen Joonas Jokelan (16/+9, 6 torjuntaa) kovakätisellä syöttövuorolla. Parin pisteen kaula kesti aina erävoittoon saakka. Ratkaisevan pisteen naulasi vaihdosta sisään tullut laituri Antti Ronkainen (5/+3, 1 ässä, vastaanotto 80%).

Kakkoserä noudatteli pitkälti samaa kaavaa. Teknisen aikalisän jälkeen punapaidat pääsivät kuskin paikalla Loimu-hakkuri Eric Mochalskin (13/+4, 1 ässä, 2 torjuntaa) kahden peräkkäisen hyökkäysvirheen siivittämänä. Erävoiton varmisti lopulta kippari Anssi Hakala (9/+5, vastaanotto 82%).

Päätöserä oli edeltäjiään selvemmin Ettan kontrollissa. Tilanteessa 4-2 syöttämään tullut Etta-passari Niko Haapakoski (3/+1, 1 ässä, 1 torjunta) nosti syöttövuorollaan punapaidat johtoasemaan. Otteluvoitto varmistui lopulta toisella ottelupallolla Loimu-sentteri Taylor Gregoryn (8/+4, 2 torjuntaa) syyllistyttyä kirvelevään syöttövirheeseen.

Loimun rosterista on vaikea nostaa esiin todellisia onnistujia. Jokaiselle pelimiehelle jäi kosolti parannettavaa. Mochalski oli laitaosaston ykkönen. Janne Marttilalta (6/-2, 1 torjunta, vastaanotto 29%) ja Kirill Borichevilta (7/+2, 1 ässä, 1 torjunta, vastaanotto 67%) olisi kaivattu tulitukea. Keskellä Gregory ja Michael Marshman (6/+4, 2 torjuntaa) onnistuivat kelvollisesti. Libero Ville Sihvonen nosti 38 syöttöä 39% tehoin.

Etta loisti kokonaisvaltaisuudellaan. Punakoneen jokainen jäsen hoiti leiviskänsä kunnialla. Laidoilla Hakala, Jokela, Ronkainen ja Eetu Pennanen (6/+3, 2 ässää, vastaanotto 40%) ottivat selkeän niskalenkin Loimun kollegoistaan. Maajoukkueympyröistä tuttu Markus Kaurto (10/+9, 2 ässää) dominoi keskisektoria. Libero Petteri Kiilunen nosti 15 syöttöä 60% tehoin.

Vieraiden lataus ratkaisi

Vieraiden parhaana palkittu Jokela kiitteli joukkueensa henkistä latausta, johon kelpasikin nojata.

– Pelattiin hyvä matsi. Mahtava fiilis näin ottelun jälkeen. Pidettiin hauskaa kentällä, ja jokaisella jätkällä oli sopivasti pilkettä silmäkulmassa. Ei otettu turhia paineita vaan päätettiin nauttia pelaamisesta. Tehtiin vähän virheitä. Oma peli kulki hyvän joukkuepelaamisen siivellä hienosti. Erityisen tyytyväinen olen torjuntapeliini. Treeneissä hiotut asiat alkavat vihdoin toimia myös pelitilanteissa.

Isäntien puolella Eetu Rantanen näki tappion synkkyydessä myös toivon kipinöitä. Taistelu pudotuspelipaikasta jatkuu.

– Tappio harmittaa, mutta jaksettiin kuitenkin taistella. Pienet virheet kriittisillä paikoilla ratkaisivat kahdessa eka erässä. Tasaisuutta olisi kaivattu sekä joukkueen kohdalla että myös omassa esityksessäni. Loppukausi on tietysti haastava, mutta voittojen kautta lähdetään hakemaan pudotuspelipaikkaa.

Ettan päävalmentaja Olli Kuoksa antoi erityiskiitoksen joukkueensa hyökkäyspelille, johon tehdyt tarkennukset alkavat kantaa hedelmää.

– Oli hienoa nähdä vanhoja pelikavereita tänään. Pisteet Loimulle tällaisen tilaisuuden järjestämisestä. Näin pitäisi seurojen tehdä enemmänkin. Olemme parsineet hyökkäyspeliä kuntoon tammikuun aikana, ja pikku hiljaa työ kantaa hedelmää. Harjoitellut asiat alkavat toimia pelitilanteissa. Viime kesänä teimme päätöksen laajentaa yleispelaajasektoriamme. Siinä alkaa olla nyt leveyttä ja sopivaa kilpailutilannetta. Antti Ronkainen on tullut hienosti sisään. Hän paikkasi mallikkaasti Eetu Pennasen ruutua tämän poissaolon aikana. Eetu oli tänään pitkästä aikaa avauksessa ja hoiti ruutunsa hyvin. Kevät tulee, ja isot pelit alkavat. Etta on valmis.

Loimu-käskijä Daniele Capriotti tunnusti reilusti vastustajansa paremmuuden. Matka voittoon oli tällä kertaa liian monen mutkan takana.

– Meillä oli hyvä treeniviikko alla, ja odotukseni peliä kohtaan olivat korkealla. Emme pelanneet huonosti, mutta panoksemme ei tänään riittänyt. Ettalle kaikki kunnia voitosta. Vastustaja oli keskittynyt ja pelasi huolellisesti. Fiksua pelaamista, jota emme kyenneet tänään haastamaan. Vastustajan päättäväisyys ja maltti olivat asioita, joita mekin olisimme tänään kaivanneet. Pienet asiat ratkaisivat kahdessa avauserässä. Jatkopallopelaaminen, puolustukset ja vaimennukset eivät näy suoraan tilastoissa, mutta olivat tänäänkin keskeisessä roolissa. On epäreilua nostaa ketään pelaajaa erikseen esille hyvässä tai pahassa. Otetaan tästä oppia koko joukkueen mitalla. Tappiosta huolimatta tämä ilta on meille inspiraation lähde.

Juha Palosaari