Lähiösinfoniat kajahtavat juhlavuoden kunniaksi

Lausteella asuva taiteilijapari Joona ja Maria Lukala toimivat Lähiösinfonian toteuttajina. Teoksissa pääroolissa olevista lintu- ja kasvipiirroksista vastasivat työskentelylähiöiden Pansion, Petäsmäen ja Lausteen asukkaat. Kuva: Ragip Önsoy.

Lausteen, Pansion ja Petäsmäen yhteisöllisesti syntyneet animaatioteokset esitetään yleisölle osana Suomi 100 -juhlallisuuksia.

YHTEISÖTAIDE. Turun Lausteella asuvan taiteilijapariskunnan Maria ja Joona Lukalan koostamat Lähiösinfonia-teokset ovat esitystä vaille valmiita. Vuoden 2016 alussa startannut Lähiösinfonia-proggis on osa Sata kohtaamista -hanketta. Turun seudun kuntien kulttuuritoimijoiden yhteishankkeella juhlistetaan Suomi 100 -juhlavuotta.

Lähiösinfonia-animaatiossa Turun Lausteen ja Pansion sekä Raision Petäsmäen kerrostalojen äänimaailma yhdistyy asukkaiden piirtämiin lintu- ja kasvikuviin.

– Projektissa mukana olevien kaupunginosien asukkaiden piirtämistä linnuista ja kasveista koostamani videoteos sekä Joonan säveltämät musiikit ovat valmiina. Lähetämme animaatioteokset tässä kuussa yhteistyökaupunkeihimme Turkuun ja Raisioon, jotka vastaavat esityspäivistä, Maria Lukala sanoo.

Reilu 450 piirustusta

Lukalat yllättyivät positiivisesti yhteisötaideprojektin herättämästä kiinnostuksesta.

– Piirustukset oli määrä lähettää meille viime vuoden toukokuuhun mennessä, jolloin meillä oli kasassa yhteensä yli 450 piirustusta linnuista ja kasveista: yli 150 Lausteelta, vähän vajaa 200 Pansiosta ja lähes 100 Petäsmäestä, he kertovat.

– Innostus oli ilahduttavaa, sillä etukäteen oli mahdotonta arvailla, houkutteleeko projekti osallistujia lainkaan, he lisäävät.

Maria muistelee työprosessia, joka osoittautui luultua työläämmäksi.

– Sain onneksi harjoitteluun Turun Aikuiskoulutuskeskuksessa opiskelleen Netta Suonisen, josta oli korvaamaton apu. Hän oli apuna lintujen ja kasvien kuvankäsittelyssä, maskauksessa ja animoinnissa lähiöistä ottamieni panoraamakuvien päälle, Maria hymyilee.

Konkreettisia lähiöääniä

Kun Maria työskenteli kuvamaailman parissa, Joonalla oli puolestaan kädet täynnä äänitystöitä.

– Aloitin Lähiösinfonian parissa työskentelyn äänittämällä kotitalon nurkalla sateen jälkeen räystäistä tippuvia vesipisaroita. Studiollani valitsin muutaman pisaran, joiden rytmi oli ideaani sopiva. Viritin äänet myöhemmin teosta varten säveltämieni orkesteri- ja kansanmusiikkia sekoittavien musiikkiraitojen tempoon sopivaksi, Joona selittää äänimaailman syntyä.

– Musiikillisissa teoksissani pyrin yleensäkin kontrasteihin, joita tässä tapauksessa on esimerkiksi reaalimaailma konkreettisine äänineen ja toisaalta soittimet ja niiden värikylläinen satumaailma. Tässä projektissa minua erityisesti kiinnosti, miten saan äänitetyt konkreettiset äänet lähenemään soittimia, lisää Joona.

Yhteisöllisyyden voimaa

Projektin perimmäisenä tarkoituksena on kutsua ihmiset yhteen murtamaan lähiöihin liittyviä ennakkoluuloja.

– Vaikka olemme työskennelleet erilaisissa yhteistyöprojekteissa, varsinaisesti koko kaupunginosan kanssa emme ole aiemmin työskennelleet. Aiheena on vivahteikas lähiö, jollaisessa perheemmekin asuu. Ideanamme on tuoda esille nimenomaan lähiöiden positiivisia puolia asuinalueena, Lukalat kommentoivat.
– Lintuja piirsivät kaikenikäiset lähiöasukkaat vauvasta vaariin -ikähaarukalla. Jokaiselle kolmelle kaupunginosalle on oma Lähiösinfoniansa ja teoksissa esiintyvät kyseisen kaupunginosan alueelta kerätyt piirrokset, jatkavat Lukalat.

Katariina Mäkinen-Önsoy