Turun kaupunki kaavailee kampusalueen ja Itäharjun väliin jäävästä tiedepuistosta kansainvälisesti kiinnostavaa asuin- ja yritysaluetta. Tiedepuisto on tiiviydeltään ja sijainniltaan Suomessa ainutlaatuinen.
TURKU. Turku Future Forumin teemana oli Itäharjun, Kupittaan aseman ja yliopiston kampuksen muodostaman alueen eli niin sanotun tiedepuiston kehittäminen. Tiedepuistosta toivotaan houkuttelevaa aluetta yrityksille ja asukkaille. Keskiviikkona 30.11.2016 alueen kehityksestä luennoivat Jukka Viitanen, Timo Hintsanen, Juha Kostiainen ja Lari Rajantie.
Mikä on tiedepuisto?
Tiedepuisto on yksi Turun kärkihankkeista. Turun kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsasen mukaan tiedepuiston suurimpia vahvuuksia on se, että pienellä alueella on yliopisto, sairaala, yrityksiä ja asuintaloja. Lisäksi tiedepuisto on lähellä Turun keskustaa. Turun ja Helsingin välille suunniteltu tunnin juna yhdistäisi kaupungit samaksi työssäkäyntialueeksi, ja silloin Kupittaan aseman sijainti keskellä tiedepuistoa olisi entistä tärkeämpi.
Tiedepuisto voi siis tulevaisuudessa tarjota erilaisille ihmisille ja yrityksille mahdollisuuksia kohdata, jos alueen kehittäminen onnistuu ja sinne saadaan hyvin toimiva joukkoliikenneyhteys.
– Jotta voidaan olla luovia, tarvitaan elävää ja viihtyisää kaupunkiympäristöä, jossa taide ja kulttuuri ovat osa julkista tilaa. Kaupungin murros tarkoittaa tiiviimpää keskustaa, jossa henkilöautojen aika alkaa olla ohi, sanoo YIT Oyj:n kaupunkikehityksen ja yhteistyösuhteiden johtaja Juha Kostiainen.
Myös tulevaisuuden haasteet täytyy ottaa nyt jo mukaan suunnitteluun. On tärkeää huomioida kestävyys, globalisaatio ja teknologian kehittyminen, kun suunnitellaan kaupunkiympäristöjä.
– Luonnonvarojen loppuminen johtaa väistämättä siihen, että jostain pitää luopua. Isoin kysymys koskee hyvinvoinnin ja talouskasvun yhdistämistä luonnonvarojen vähenemiseen. Tähän tarvitaan konkreettisia ratkaisuja, kuten koulujen tähdelounaiden myymistä. Tärkeää on, että asioita opitaan tekemään toisin myös julkisella puolella. Turulla on mahdollisuudet tulla nollajätealueeksi, visioi Sitran liiketoiminnan kehityksen johtava asiantuntija Lari Rajantie.
Kaupungin rooli innovaatioalustana
Resolute HQ Oy:n toimitusjohtaja Jukka Viitanen kuvaa kaupungin olevan innovaatioiden kehitysalusta ja kasvun moottori. Kaupunki luo tekemiselle vain kehykset.
– Innovaatioita ei rakenneta yksin. Kaupunki ja yritykset täydentävät toisiaan, ja yhteinen kehittäminen pitää tehdä näkyväksi. Tärkeää on, että rakennamme jo olemassa olevan kaupungin rakenteen sisälle, Viitanen sanoo.
Kaupunki kehittää aluetta jatkuvasti. Raitiotie tai superbussi ovat merkittäviä hankkeita, jotka tekevät alueesta tavoitettavamman, ja ovat yrityksille merkki pitkäjänteisestä suunnittelusta.
– Tästä alueesta halutaan maailmanluokan brändi. Turun linjaus on aloittaa yritysyhteistyö ennen kaavoitusta niin, että yritykset liitetään mukaan jo suunnitteluvaiheessa. Samalla jätetään tilaa innovatiivisuudelle, sanoo Turun kaupungin kaupunkisuunnittelujohtaja Timo Hintsanen.
Päästötön ja jätteetön kaupunki
Sitran Lari Rajantie toivoo, että Turku on mukana resurssiviisaiden edelläkävijöiden joukossa.
– Tavoitteena on päästötön kaupunki, jätteetön kaupunki ja kaupunki, joka ei ylikuluta luonnonvaroja. Olennaista on kiertotalous, jotta resurssit pysyvät käytössä, Rajantie sanoo.
Rajantien mukaan Suomi voisi olla tässä kansainvälinen kärkimaa:
– Maailmalla on suuri tarve ratkaisuille, Rajantie päättää.
Roosa Vastamäki